home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Fúziós erőmű húsz éven belül?
Apró József
2023.01.06.
LXXVIII. évf. 1. szám
Fúziós erőmű húsz éven belül?

Az Egyesült Királyság kormánya elkötelezte magát, hogy kevesebb mint húsz éven belül, pontosabban 2040-re üzembe helyezi a világ első kereskedelmi célú nukleáris fúziós reaktorát, mely létesítmény elméletileg csaknem végtelen mennyiségű tiszta energiáról tud gondoskodni.

Ez a projektum még illene is ahhoz a nemzethez, amely az 1950-es években a világ első kereskedelmi célú maghasadási reaktorát gyártotta. Jacob Rees-Mogg brit kereskedelmi miniszter elmondta: „Ez lesz az első erőmű a maga nemében, a tervek szerint már 2040-re képes lesz energiát termelni. Ezzel bebizonyítja majd a fúziós energia kereskedelmi megvalósíthatóságát a világ számára is.”


Fotó forrása: youtube/UKAEAofficial

Már kitűzték, hová kerüljön majd a STEP (Spherical Tokamak for Energy Production), egy jelenleg még működő széntüzelésű erőmű helyére. Ha elkészül, a tervek szerint a költségek körülbelül 10 milliárd fontra fognak rúgni. Viszont mindenki tudja az ilyen méretű projektumokról, hogy ritkán maradnak a tervezett kereten belül. Az angol kormány szerint a program fejlesztése több csúcstechnológiai céget is az Egyesült Királyságba hozhat, az építés és az üzemeltetés pedig több ezer magasan képzett munkahelyet teremthet. A kutatók azonban azt állítják, hogy a technológia alkalmazása előtt még jelentős akadályokat kell elhárítani.

Elméletileg a magfúzióval működő üzemmel körülbelül 4 milliószor annyi energiát lehetne előállítani, mint szénnel, olajjal vagy gázzal, miközben nem keletkezik szén-dioxid-kibocsátás. Egy működőképes kereskedelmi üzemnek azonban számos logisztikai kihívást kell leküzdenie, melyek közül az egyik, hogy jelentős mennyiségű hidrogéngázt kell 100 millió Celsius-fokos hőmérsékletre melegíteni, a másik pedig, hogy a legjobb volna a Holdról hozni a hélium-3-at. A STEP tervezete ambiciózus, akárcsak a 35 nemzet együttműködésével épülő ITER-projektum, melynek célja annak tesztelése, hogy a magfúzió egyáltalán képes-e több energiát termelni, mint amennyire jelenleg szükség van a beindításához és üzemeltetéséhez.

Egyébként a magfúzió annak a kicsinyített változata, amit a Nap állandóan végez. Az atomok összecsapása és összeolvadása (fúziója) hatalmas mennyiségű energiát szabadít fel, melyet csaknem végtelen mennyiségű energia előállítására használhatunk fel. Ez a folyamat állandóan zajlik a csillagokban, ahol hidrogénatomok tonnái ütköznek össze minden ezredmásodpercben. Hő és fény keletkezik, amikor atomkötéseik szétesnek, és nehezebb héliumatomokat hoznak létre. Mivel ilyen hőmérsékleten egyetlen anyag sem bírja el a közvetlen érintkezést, a túlhevült atomokat erős mágneseknek kell egymáshoz vonzaniuk egy tokamaknak nevezett berendezésben. Ha bármi baj történik egy fúziós reaktornál, akkor az egyszerűen leáll, így nem fenyeget az a veszély, hogy ez a hatalmas hő felszabadul. Ez az ellentéte a meglévő atomerőműveknek, melyek a maghasadást (fisszió) használják. Ez a folyamat valójában szétzúzza és szétszakítja az atommagokat, hogy energiát szabadítson fel, nem pedig egyesíti az atommagokat. Ez a hasadás ugyanúgy energiát termel, mint a fúzió, de káros radioaktív melléktermékeket is létrehoz.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..