home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Fű a parlagon
NAGY Nándor
2010.08.18.
LXV. évf. 33. szám

A szúnyogok ellen elvesztettük a csatát, a parlagfű ellen azonban már nem adjuk fel ilyen könnyen a harcot. Újvidék város hadiköltségvetésében nem kis tétel a parlagfű elleni harcra szánt összeg. A parlagfű egyik fő jellemzője, hogy a parlagon hagyott földeken virul és szaporodik, s igen valószínű,...

A szúnyogok ellen elvesztettük a csatát, a parlagfű ellen azonban már nem adjuk fel ilyen könnyen a harcot. Újvidék város hadiköltségvetésében nem kis tétel a parlagfű elleni harcra szánt összeg. A parlagfű egyik fő jellemzője, hogy a parlagon hagyott földeken virul és szaporodik, s igen valószínű, hogy a neve is erre vezethető vissza, legalábbis magyarul. Különben ambrózia a hivatalos nemzetközi neve.
A helyzet valóban aggasztó lehet, ha Újvidék város vezetősége nem kevesebb, mint 27 millió dinárt teremtett elő a parlagfű elleni, mindent elsöprő offenzíva lebonyolítására. Ne tegyük fel most azt a kérdést, hogy 200 hektárnyi területre sok-e ez a 27 millió a fűkaszálásra. Számunkra ez a 27 millió dinár akkor tűnik soknak, ha azt vesszük figyelembe, hogy egy munkás boldog, ha évente megkeres félmillió dinárt, mert ez azt jelenti, hogy a havi fizetése több mint 40 ezer dinár, azaz 400 euró. A parlagfű elleni harcra szánt 27 millió dinár tehát legalább 50 munkás egyévi fizetésére volna elég. Meg sem kíséreltem kideríteni, hogy a fűkaszálás ürügyén mire költik ezt a 27 milliót - ezért csak találgathatok. Abban biztos vagyok, hogy vegyszerre nem kell, mert kaszálják a parlagfüvet. A motoros kis kézi kaszálók pedig nem fogyasztanak el 27 millió dinár értékű üzemanyagot. A kaszálást végző munkások fizetését nem kellene ide számítani, hiszen ők állandó munkaviszonyban vannak. Ha csak nem adták át a munkát egy külföldi cégnek, amely vendégmunkásokat alkalmaz.
De ebből a 27 millióból nem kapnak azok a polgárok sem, akik a törvény értelmében kötelesek lekaszálni és megsemmisíteni a parlagfüvet: a házuk előtt, az utcán, kertjükben, hétvégi házuk telkén, de még a parcellázott területeken is. A Telepen, Péterváradon, Kamenicán, Lédincin, Futakon, Veterniken. A 27 millióból tehát lényegében Újvidék sugárútjait, a parlament környékét és a Duna parti sétányt kell megvédeni és megszabadítani a parlagfűtől. Remélhetőleg erre elegendő lesz. Ha csak nem lesznek előrehozott választások, és az új hatalom nem dolgoz ki új stratégiát a parlagfű ellen.
Meg kell hagyni, az átkos szocializmusban jóval olcsóbban oldották meg az ilyen akciókat. Az egyik legnagyobb siker az volt, amikor az 1950-es években, a medveszövő lepke elleni harc keretében sikerült kiirtani az eperfákat. Ezt kellene most tenni a parlagfűvel is de félő, hogy a pénz nehezen tudja helyettesíteni a valamikori szocialista lelkesedést. A demokráciában még a parlagfűnek is ára van.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..