home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Fortnite
Dudás Viktor
2022.04.06.
LXXVII. évf. 13. szám
Fortnite

A mai cikkünkben egy 2017-ben napvilágot látott videójátékról beszélünk, egy édes kis semmiségről, a Fortnite-ról. Tudjátok, arról az „indie játékról”, amelynek havonta csaknem 350 millió aktív játékosa van, valamint amelyet az egyik legértékesebb játékfejlesztő és kiadó, az Epic készített. Na, ismerős, ugye?

A viccet félretéve öt év után rávettem magam, hogy kipróbáljam ezt a kulturális jelenséget. Korábban a PlayStation 4-esemen pörgettem néhány meccs erejéig, a 2013-beli hardver azonban bár nagyon szép látvánnyal, viszont csak nagyon hosszú meccsbetöltési idővel engedte meg, hogy játsszam a szoftvert. Ergo 10 perceket kellett várni, amíg betölthettem az újabb meccseket, 2 perc alatt végeztek velem a nálamnál jóval fiatalabb játékosok, azaz 2 óra alatt összesen 10 percet játszottam, és a sikertelenség meglehetősen gyorsan kivágatta velem a játékgépet a szomszéd kertjébe, tudjátok, mert annak a fűje mindig zöldebb. Összefüggéseket ne keressetek az előző mondatomban, csupán annyit szerettem volna tudatni, hogy rossz tapasztalatokat szereztem, nem mellesleg konzolokon meglehetősen drága az internetes játék lehetősége, amiről az olvasók többsége biztosan hallott már. Később, azaz a múlt hétvégén úgy döntöttem, újra letöltöm a játékszoftvert, hiszen ennyi idő elteltével még mindig napi szinten lehet hallani róla gamerkörökben, ami annak a mutatója, hogy a játékosbázis ha nem is nőtt, de azok, akik huzamosabb ideje felhasználói, még mindig éltetik és az egekig magasztalják. Ez pedig az én könyvemben nem rossz jel…


A szerző felvétele

Hála az olcsó és meglehetősen jó internetemnek, valamint a középkategóriás számítógépemnek, a játék minden probléma nélkül elindult, és egy ültömben beleöltem vagy 4 órát. Nos, bár sokan nem ismerik a játékszokásaimat, de inkább a videójátékok csodálója és a róluk szóló hírek fogyasztója vagyok, mintsem felhasználója, ezért ez a 4 óra nálam soknak számít. Főként azért, mert a hétvégén, mely nálam egy hétfői szabadnappal is társult, 14 órát öltem bele, és imádtam majdnem minden egyes percét. Most mondhatnánk, hogy ez a reklám helye, de ez nincs így, saját véleményem szerint egy hihetetlenül részletesen kigondolt játékról van szó, mely a tizenkét éven felüli gyermekek számára különösen ajánlott. És hogy miért csak a tizenkét éven felülieknek? Azért, mert ha az annál fiatalabbak győznek le, azt huszonnyolc éves fejjel nehéz feldolgozni, és az már kétségkívül a nagyon gáz kategóriát súrolja. Ismétlem, ez szintén az én könyvemben áll így, mely számos olyan dolgot tartalmaz, amellyel sokan nem fognak egyetérteni, de ilyen az élet, nem igaz?


A szerző felvétele

Na, hol is tartottam? Ja igen, a Fortnite vagy Forti egy külső nézetű, lövöldözős, battle royale típusú játék, egy valóban nyílt világú térrel. Az alaptörténete rendkívül érdekes és jól kigondolt, ezért mindenkinek ajánlom, hogy nézzen utána, mert egy valóban minőségi sztorit kap az, aki leül a játék mellé, és figyel. Mit is takar a battle royale? Száz főt dobnak le ugyanarra a szigetre, ahol a száz játékos dolgozhat egyedül vagy csapatban, mindezt a túlélés érdekében. Mondanom sem kell, hogy csapatban dolgozni a legjobb, főként, ha egy barátunkkal próbálunk az utolsók között életben maradni. Hogyan lehet meghalni? Nos, a Fortnite-ban ennek számos módja van, de talán a legfontosabb az ellenséges játékos általi halál, vagy amikor elkap bennünket az egyre csak szűkülő, egyenletes kört bezáró vihar. Mind a kettő rendkívül fontos, hiszen ezek határozzák meg a stratégiánkat attól a pillanattól kezdve, amikor a pályára kerülünk. Én személy szerint — csak emlékeztetőül: egy nagyon kezdő játékos vagyok — a fegyverek és a muníció, valamint a pajzs megszerzésére szoktam helyezni a hangsúlyt, mivel amint egy másik játékossal nézünk szembe, általában az utolsó leheletig szokott folyni a harc. A legtöbbször, de nem mindig. Fontosnak tartom még a pajzs és az élettöltők gyűjtését is, a harcok ugyanis, melyek általában nem szoktak túl sokáig elhúzódni, nagyon le tudnak gyengíteni bennünket. A lényeg, hogy legyen elég muníciónk és nyersanyagunk. Az utóbbit nagyjából minden mozdítható tárgy elemeire bontásával, azaz csákánnyal történő szétverésével érhetjük el. Mindenképp fontos elem a nyersanyaggyűjtés, építhetünk ugyanis különféle épületelemeket, azaz falakat, talapzatot vagy éppen lépcsőt és kupolát, melyek gyors készítése által a párbajok erőviszonyai rövid idő alatt meg tudnak fordulni. Továbbá minden egyes alkalommal újít az élményen, hiszen bár a játéktér szezononként részleteiben változik, a rögtönzött vagy egyéb indíttatásból elkészült építmények mindig valami újat és váratlant adnak, hiszen ez nem a játékfejlesztők képességeire, hanem a játékosok kreativitására, reflexeire van bízva.


A szerző felvétele

Nos, valóban a végletekig lehetne beszélni magáról a játékról, mindenesetre az ajánló vége előtt szeretném újra kiemelni, hogy megér egy misét, hiszen gyors és dinamikus élményt nyújt, megannyi helyszínen. Csillagos ötös a cucc — akár így is mondhatnánk. És nemcsak azért, mert valóban egy teljes értékű játékot kapunk ingyen, hanem azért is, mert egy érdekes bepillantást nyerhetünk abba, hogy az Epic milyen mesterien próbálja elérni azt, hogy fizessünk a különféle tartalmakért. Ha szeretnénk, nagyon sok pénzünket is beleölhetjük a játékba, de véleményem szerint semmiben sem különbözik egy kezdő, a szintek tekintetében alacsonyabb helyen levő játékos, mint egy prémiumtartalmú. És a több pozitív erénye mellett ezért is jó, mondhatni, igazságos játék a Forti. Persze visszaemlékezhetünk még a Counter-Strike 1.6-os és a Quake 3 Arená-s időszakokra is, amikor szinte semmiben sem különböztek egymástól a játékosok. És mennyivel szebb volt az, nem igaz? Talán ezt a viszonylagos tisztaságot elevenítette fel bennem ez a játék. Nem is beszélve arról, hogy az egyik volt középiskolai osztálytársammal rettentően jót szórakoztunk egy csapatjátékban. Sohasem fogom elfelejteni. És mindezt egy ingyenes játéktól kaptam, szereztem, a hétvégi szabadidőmben.


A szerző felvétele


A szerző felvétele


Forrás: fortnite.com


Forrás: fortnite.com


Forrás: fortnite.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..