home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Forma—1
Lábadi Loránd
2019.12.18.
LXXIV. évf. 50. szám
Forma—1

Évzáró értékelés

A 2019. évi versenynaptár sokak örömére egészen december 1-jéig tartott, ami a pilóták szerint túl hosszú, míg a nézők véleménye ennek a szöges ellentéte, vagyis ha lehetne, még több versenyhétvégét szeretnének látni. Pillanatnyilag ez is nagy lépés, mivel a pilóták fizikai teljesítménye az utolsó pillanatig a maximumon kell hogy legyen, és ez nagyon megterhelő. 2020-ban a száguldó cirkusz 22 helyszínre látogat el, de az utolsó futam ettől függetlenül november 29-én lesz megrendezve. Az új nagydíjat, a vietnámit április 5-én láthatjuk majd.

Következzen most egy kis visszapillantás az idei sorozatra, mely sok meglepetést vagy inkább számtalan furcsaságot hozott, hiszen a Ferrari versenypárosa, Leclerc a 4., míg — a gondolnánk tapasztaltabb, rutinosabb — Vettel csupán az 5. helyen végzett. Vettel idei versenystílusa felismerhetetlen. Az elmúlt években higgadt, taktikailag is kifogástalan volt, ami jó helyezéseket is eredményezett. A szurkolók reménykedtek, hogy hamarosan az 1. helyen fog végezni, de nem így történt. Ezek után a csapatnak el kell gondolkodnia, hogy ki az első számú pilóta, mert az eredmények Leclercet hozzák jobb pozícióba.

A Mercedes az idén is teljesítette az elvárásokat, és ez Bottasra is ugyanúgy érvényes, mint Hamiltonra, akinek hatodszorra is sikerült felülnie a trónra, ami már jóval a végső futam előtt biztos volt, mégis az utolsó másodpercekig küzdött, ahogyan az egy vérbeli versenyzőre jellemező. Bottas teljesítménye szintén dicséretes, és a megérdemelt 2. lett, a szó legjobb értelmében. A 3. hely egy olyan versenyzőé, aki már a szezon elején megvillantotta a tudását, és szinte minden futamon támadó pozícióba került, amivel az élen haladó idegeit keményen próbára tette. Verstappen egy nagyon tehetséges pilóta, és a jövője biztos a Red Bullnál, már ha itt szeretne maradni. A csapatfőnök szerint tökéletes az együttműködés vele, és nincsenek nagyobb gondok. Nem foglalkozik más dolgaival, csak a saját munkájára összpontosít, a javasolt módokat egytől egyig elfogadja, majd alkalmazza is őket, ahogyan kérik. Nagyon eredményes jövő áll előtte. A versenytársa, Albon a végére már feltűnt az élbolyban, ami meglepő, hiszen az egész szezonban a középmezőnyben tanyázott, tehát ő is rohamos fejlődésen ment át.

A 6. helyen a McLaren versenyzője, Sainz végzett, míg Norris a 11. lett. Mindketten meglepetésnek számítanak, főleg Sainz, mivel a Renault motor teljesítménye kérdéses volt, de a végére sikerült egy közepes autót összerakni. A következő versenyző Gasly, aki a Toro Rosso színeiben mutatta meg, mire képes, miközben a versenytársa, Kvyat csak a 13. lett. A 7. és a 13. hely közötti különbség nagy, s a teljesen más autóbeállításnak tudható be. A tapasztalat itt is döntő volt, noha az orosz pilóta sem nevezhető kezdőnek, mégis Gasly taktikája bizonyult nyerőnek. Ricciardo teljesítménye azonban egy cseppet sem mondható jónak, mivel a gyári Renault motor rosszabbul teljesített, és csak a 9. helyre volt elegendő, míg a csapattárs Hülkenberg munkája a 14.-re. Ricciardo idei csapatváltása nem úgy sikerült, ahogyan eltervezte, viszont nagy optimizmussal gondol a jövőre, mivel a Renault jelentős fejlesztéseket helyezett kilátásba.

Perez a 10. lett, Stroll pedig a 15., ami a Racing Point istállónak nem a legjobb. A csapat szezon előtti nyilatkozata a megbízható erőforrásról szólt, és a jó helyezésről, de a valóság mostanra teljesen más. Stroll legjobb eredménye a szezonban egy 4., míg Pereznek két 6. hely. Az Alfa Romeo versenyzője, Räikkönen a 12., míg Giovinazzi a 17. pozíciót mondhatja magáénak. A csapat gyenge szereplése összefüggésbe hozható a Ferrari rossz teljesítményével, hiszen ez a cég adja az erőforrást. Az istállóban sokkal jobb eredményt vártak, de az év elejétől már látható volt a gyenge szereplésük, amit ugyanúgy nem vettek komolyan, mint a Ferrari illetékesei.

A Williams két versenyzője az utolsó helyen végzett, ami nagy meglepetés. Az egész évüket a rossz teljesítmény jellemezte, egyetlen jó helyezésük sem volt. Kubica legjobb eredménye egy 10. hely, míg Russellé egy 11., ami a csapatot nagyon szorult helyzetbe hozta. A jövő évi szereplésük kérdésessé vált, és lehet, hogy egy nagy múltú csapat kivonul a Forma—1 világából.

A konstruktőri végeredmény a Mercedes fölényes győzelmét mutatja 739 ponttal, majd a Ferrari következik 504 ponttal. A további sorrend: Red Bull — 417, McLaren — 145, Renault — 91, Red Bull Toro Rosso — 85, Racing Point — 73, Alfa Romeo — 57, Haas — 28 és Williams — 1 pont.

Befejezésként elmondhatjuk, hogy egy nagyon színvonalas versenysorozatot láthattunk drámai kiesésekkel, meglepő győzelmekkel, indokolatlan büntetésekkel, elégedetlenségekkel és örömteli pillanatokkal. Reméljük, a 2020-as évad legalább ilyen izgalmas lesz.

Ne feledjük, a száguldó cirkusz 2020. március 15-én Ausztráliában újra elindul.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..