home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Fölényben a birkózók
Tóth Tibor
2019.02.28.
LXXIV. évf. 9. szám
Fölényben a birkózók

A Magyarkanizsai Községi Sportszövetség díszülésén a birkózó Dejan Petrović és az atléta Marina Živković személyében megválasztották 2018 legjobb magyarkanizsai sportolóit. A felnőtt kategória mellett a pionír, a serdülő és az ifjúsági mezőnyben is eredményt hirdettek, valamint a község legjobb edzőjét és klubját is megválasztották.

A megjelent sportolókat, edzőket, vendégeket elsőként Borsos Csaba, a községi sportszövetség elnöke köszöntötte. Elismerő hangon szólt a sportolók, a sportegyesületek vezetőinek és edzőinek munkájáról, valamint kiemelte, hogy a szövetség a továbbiakban is teljes mértékben támogatja az egyesületek munkáját, és a községgel együttműködve megpróbál minél jobb feltételeket teremteni a sportolók számára.

Miloš Kravić, a magyarkanizsai kkt elnöke azt kívánta a versenyzőknek, hogy álmaikat a sport által teljesítsék be, és minden következő év jobb legyen az előzőnél. Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere elmondta, hogy az önkormányzat évente mintegy 10 millió dinárral támogatja a sportklubok tevékenységét, működését, és még ugyanennyit igyekszik a sportobjektumok felújítására, karbantartására, működtetésére fordítani. Kifejezte reményét, hogy a Partizan épülete — melyen az elmúlt évben jelentős felújítási munkálatokat végeztek — renoválásának második fázisa az idén befejeződik, és akkor egy régi, de mégis új épülettel gazdagodik a községi sportinfrastruktúra.

A községi versenyzők rangsorolását a sportszövetség igazgatóbizottsága határozta meg a klubok által benyújtott nevezések és a tavalyi évben elért eredmények alapján. A község klubjai közül a birkózók, az atléták, a kajakozók és az úszók szerepeltek a legjobban.

A pionír lányok mezőnyéből a Potisje Birkózóklub országos bajnoka, Újhelyi Evelin került ki győztesen, a fiúk között pedig szintén a Potisje birkózója, a kötött- és szabadfogásban egyaránt országos bajnok, a szarajevói Balkán-bajnokságon bronzérmes Rekecki Botond győzedelmeskedett. Ebben a korosztályban elismerést kapott még Dobó Petra, Nagy Lara, Ladányi Lídia, Gubi Dóra, Halász Ábel (mindannyian Testvériség Kajakklub), Rózsa Kornélia (az oromhegyesi Zitzer Sportegyesület kézilabdázója), Pekla Kitti, Kókai Anna, Lengyel Kevin, Pósa Nimród, Gulyás Csongor, Nagy Kristóf (Potisje Birkózóklub), Mészáros Tamara, Balgó Evelin, Bicskei Noémi, Bús Anna, Magosi Réka, Fábián Tamás, Harmath Csongor, Muhi Ádám, György Dávid, Balgó Balázs, Mészáros Ábel, Muhi Viktor (Magyarkanizsa Úszóklub), Apró Bogár Zsóka, Pavle Sorajlić, Ognjen Miladinov, Aleksa Bošković (Partizan Atlétikai Klub).

A serdülő lányok mezőnyében Fábián Orsolya (Potisje Birkózóklub) végzett az 1. helyen, aki a szerb és a magyar országos bajnokságot is megnyerte, valamint a szerb kupát is elhódította, a válogatottal pedig részt vett a győri korosztályos Eb-n és a szarajevói Balkán-bajnokságon. A fiúknál Berec Dávid személyében szintén birkózó diadalmaskodott. Berec három országos bajnoki címet és egy kupagyőzelmet szerzett az elmúlt évben, a Balkán-bajnokságon bronzérmes lett, illetve részt vett az U15-ös Eb-n is. Elismerést vehetett még át Basa Enikő, Ladányi Krisztián (Testvériség Kajakklub), Rózsa Barbara, Balogh Kornél (Magyarkanizsa Úszóklub), Anja Živković, Rekecki Vivien, Magyari Ákos, Horváth Bertalan (Partizan Atlétikai Klub), Mósó Bálint, Vrábel Áron, Rekecki Bálint (Potisje Birkózóklub).

Az ifjúsági korosztályban a lányok mezőnyében Marina Živković többpróbázó bizonyult a legjobbnak, szabadtéren és fedett pályán is országos bajnoki címet nyert, hétpróbában pedig az isztambuli junior-Balkán-bajnokságon ezüstérmet szerzett. Az idén januárban a fedett pályás felnőtt országos bajnoki címet is megszerezte, az ötpróbában elért 3702 pontjával Nataša Meši huszonhárom éves ifjúsági országos csúcsát adta át a múltnak.

— Nagyon boldog vagyok, és bízom benne, hogy jövőre még jobb eredményeket érek el. A több jó szereplés közül a törökországi Balkán-bajnokságon elért ezüstérmet és a hétpróbában szerzett junior-országoscsúcsot emelném ki, az idén pedig ötpróbában egy huszonhárom éves csúcsot döntöttem meg. Az idén is indulok a Balkán-bajnokságon, és az ezüstérem után az aranyat is jó lenne megszerezni — mondta Živković.

Az ifjúsági korosztályú fiúknál az országos bajnok, Balkán-bajnoki ezüstérmes birkózó Losonc Szabolcs végzett az élen, aki a tóthfalui Nyers István Akadémia Sportegyesület tagja, Ábrahám Dániel pedig különdíjat vehetett át. Ábrahám 22 bajnoki meccsen 39 gólt szerzett, és ezzel jelentősen hozzásegítette csapatát az U17-es korosztályban szerzett bajnoki címhez, valamint az őszi idényben az U17-es és az U19-es csapattal megszerzett elsőséghez. Az ifik korosztályában Nagy Fanni, Sarnyai Ákos (Potisje Birkózóklub), Saša Pavlov (Testvériség Kajakklub), Nikola Berić (Partizan Atlétikai Klub) és Nagy Balázs (Magyarkanizsa Úszóklub) vehetett át elismerést.

A felnőtt nők mezőnyében Fábián Anna, a Potisje birkózója vitte el a pálmát, aki nyolc éve a saját súlycsoportja legjobbja, és a törökországi serdülő-Balkán-bajnokságon ezüstérmet nyert. Az elmúlt évben az ifik és a felnőttek között is az ország legjobbja volt, jelenleg az újvidéki U23-as Eb-re készül.

— Nagy megtiszteltetés számomra ez a díj, a felnőttek között első alkalommal bizonyultam a legjobbnak. Az egyetlen, ami elkeserít, hogy nagyon kevesen voltunk a felnőtt lányok mezőnyében, ez pedig arra utal, hogy a fiatalok még aktívan sportolnak, de mire felnőtt korosztályba kerülnek, úgy látszik, abbahagyják a versenysportot. Márciusban az U23-as Eb-n lépek szőnyegre, és minél jobban szeretnék teljesíteni — mondta Fábián.

A férfiak között a junior és U23-as országos bajnok, az I. ligás Potisje csapatának legeredményesebb birkózója, a minden mérkőzését megnyerő Dejan Petrović a győztes.

— Nagyon örülök a díjnak, és remélem, a továbbiakban is így folytatom. Egy hét múlva kezdődik az U23-as Eb, most erre készülünk a válogatottal. Bízom a legjobbakban, a jó szereplésben, ahogyan abban is, hogy a junior-Eb-n és -vb-n is szőnyegre lépek — vázolta a terveket Petrović.

A felnőttek mezőnyében Tandi Adél (Magyarkanizsa Úszóklub), Lőrincz Rudolf, Kovács Dávid és Korom Ákos (Potisje Birkózóklub) részesült oklevélben.

A veteránok között két úszó bizonyult a legjobbnak. A nők mezőnyében Mészáros Etelka, a férfiaknál pedig Hajdú Endre vehette át a legjobb sportolónak járó díjat. Ebben a korosztályban Kordován Zoltán (Magyarkanizsa Úszóklub) kapott oklevelet.

A legjobb edzőnek Újhelyi Sándort, a Potisje Birkózóklub szakemberét választották. Az edzők közül Dušan Mandarić (Partizan Atlétikai Klub), László Gábor, Apró István (Testvériség Kajakklub), Kormos Rudolf (Magyarkanizsa Úszóklub), Darko Veselinov (Nyers István Akadémia Sportegyesület) és Vanja Šamov (Kanizsa Cselgáncsklub) részesült elismerésben.

A legsikeresebb csapatnak a Nyers István Akadémia Sportegyesület U17/U19-es gárdája bizonyult — jelölték még a Zitzer Sportegyesület U17-es és U14-es csapatát, a Potisje Birkózóklubot, a Magyarkanizsa Úszóklubot és a Partizan Atlétikai Klubot —, a legsikeresebb egyesületnek járó díjat pedig a Potisje Birkózóklub érdemelte ki. Az 1965-ben alakult, négyszeres országos csapatbajnok klub versenyzői az elmúlt évben tizenkilenc egyéni országos bajnoki címet és három Balkán-bajnoki érmet szereztek, a felnőttcsapat pedig az I. Ligában a 6. helyen végzett.

— Nagyon sikeres évet tudhatunk magunk mögött, melyben az U15-ös és az U17-es csapatunk országos bajnoki címet nyert, és ebben a két korosztályban több válogatottunk is volt, aki részt vett az Európa- és a Balkán-bajnokságon. Felnőttcsapatunk egy kis szerencsével bejuthatott volna a négyes döntőbe. Rengeteg versenyen voltunk, tíz országban jártunk, összesen 62 megmérettetésen léptünk szőnyegre, több mint 40 000 km-t utaztunk. Az utóbbi időszak egyik legszebb éve volt 2018 — mondta Rekecki Rudolf, a Potisje Birkózóklub elnöke.

Életműdíjat Dejan Veselinov, a Horgos 1911 Labdarúgóklub edzője vehetett át, abszolút győztesnek pedig Marina Živković és Dejan Petrović bizonyult.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..