home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Fókuszban a fenék
Cérna Lenke
2017.03.20.
LXXII. évf. 11. szám
Fókuszban a fenék

Évezredek óta kiemelkedő figyelem övezi a női fenék méretét és formáját. Régen a nagy hátsó a termékenységet szimbolizálta, az utóbbi évtizedekben azonban ez a testrészünk is a divat áldozatává vált.

A ’90-es évek elején a lapos idomok hódítottak, ma viszont az izomtól kerekedő popsi a trendi. Erre épült a napjainkban már népszerű Glute toning edzés is, vagyis a fenékformáló gyakorlatsorozatok zenére való elvégzése.

Kim Kardashian, Nicki Minaj, Beyoncé, Jennifer Lopez, Serena Williams, Iggy Azalea és Sofia Vergara — csak néhány név a sztárok közül, akik nagy fenekükkel divatot teremtettek. Az afro- és a latin kultúra szépségtrendje meghódította Európát, és most mindenki nagy, formás fenékre vágyik. Ez viszont csak kemény munkával érhető el. Ezt néhány hölggyel együtt én is megtapasztaltam, amikor részt vettem a Szabadkán megtartott Glute toning órán, merthogy ilyen is van a városban heti három alkalommal. Az egyórás edzésen a fenék minden részét átmozgattuk.

A terpeszállásban végzett guggolás Marija Čokorac edző irányításával a nagy farizom megdolgozását segítette. Ezt kétszer húsz ismétlésszámmal végeztük el. Szintén a nagy farizmot erősítik a lépcsőzést utánzó gyakorlatsorozatok. Ehhez egy kb. 30 cm magas pad volt a segítségünkre, fellépve rá máris megdolgoztattuk popsinkat. Ez a gyakorlat is jól variálható, hiszen ha lelépéskor annyira behajlítjuk a hátranyújtott lábunkat, hogy térdünk a talajt érinti, majd lendületesen ismét felhúzzuk a padon lévő lábunk mellé, sokkal hatékonyabbá tehetjük a mozdulatsort. A fenék oldalsó részét szintén álló helyzetben erősítettük, mégpedig úgy, hogy a lábunkat oldalra lendítettük húsz ismétléssel.

Nem voltak kevésbé fájdalmasak a szőnyegen, háton fekve végzett tornagyakorlatok sem. Az egyik leghatékonyabb közülük a csípőemelés, amikor a felsőtest a talajon marad, a lábakat behajlítjuk, a talpak a padlón fekszenek, és így toljuk a magasba a csípőnket. Fontos, hogy a végén feszítsünk rá a fenékre, majd lassan engedjük le, hogy megérintse a szőnyeget. Ezt akár ötvenszer is megismételhetjük. Fájni fog, de a farizom formálása sok munkát igényel. A Glute toning edzés főleg haladóknak ajánlott, hiszen nem könnyű végigcsinálni az egyórás gyakorlatsorozatot. Kezdetnek akár otthon is bemelegíthetünk az imént leírt alapgyakorlatokkal, majd jöhetnek a fenékformáló órák, melyek nem csupán a kerek popsiról szólnak.

— A Glute toning a lábizmokat is megerősíti, illetve a narancsbőr eltüntetésében is segít. A gyakorlatokat időnként kardioedzéssel is kiegészítjük, a végén pedig az izmok nyújtása következik, mely szintén nagyon fontos — hangsúlyozta Marija Čokorac edző, aki Szabadkán két éve tart fenékformáló edzéseket. Óráira nemcsak fiatalok, hanem ötven év felettiek is járnak. A fiatalokat inkább az motiválja, hogy kerek és izmos feneket kapjanak a fárasztó edzésekért cserébe, az idősebbek viszont nem elsősorban esztétikai okokból járnak el a tréningre — az erős farizmok ugyanis növelik az állóképességet, illetve segítik a sétát és a futást. Annak is javallott a fenékedzés, aki tömbépületben él, és sokat lépcsőzik nap mint nap. Mindezek mellett azt is figyelembe kell venni, hogy a hátsó fertály erőssége hatással van a medence pozíciójára és ezáltal a gerinc egészségi állapotára is.

Hogy az embernek kerek és feszes feneke legyen, illetve könnyedén tudjon idősebb korában is lépcsőzni, hajolni és guggolni, ahhoz izmot kell építenie. Ez edzőteremben is lehetséges fenékedzésterv segítségével, de ha valaki társaságban szeret edzeni, és nem fél az izomláztól, annak a Glute toning edzést feltétlenül ki kell próbálnia. Szabadkán kedden, csütörtökön és szombaton van erre lehetőség.

A fenékformálás esetében is ki kell emelni, hogy a csúcsformához elengedhetetlen a fehérjedús táplálkozás, szénhidrátot csak a nap első felében ajánlatos fogyasztani, és különösen fontos a rendszeresség, illetve a jó nagy adag kitartás.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..