home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Fogyasszunk házi termékeket!
Tóth Tibor
2019.09.09.
LXXIV. évf. 36. szám
Fogyasszunk házi termékeket!

Hajdújáráson tartották meg az Interreg—IPA CBC Magyarország—Szerbia program támogatásával megvalósuló Agrocraft 2 — Közös brand létrehozása minőségbiztosítási háttérrel, az agrártermékek és -termelők promóciójához a határ menti régióban elnevezésű projektum zárókonferenciáját.

A munka eredményeként a korábban létrehozott Juliska termékcsoport újabb termékekkel bővült, a legújabb katalógusban tizenegy termelő húsz terméke kapott helyet. A projektum vezető partnere a mórahalmi Homokkert Kistérségi Integrációs Nonprofit Közhasznú Kft., a kedvezményezett pedig a hajdújárási Ludaspuszta Térségi Társulás.


Ábrahám Csilla, a Ludaspuszta Térségi Társulás elnöke a projektum szerbiai tapasztalatairól beszélt

Ábrahám Csilla projektvezető, a Ludaspuszta Térségi Társulás elnöke a bevezetőjében a projektumról és annak szerbiai tapasztalatairól beszélt. Elmondta, hogy a termékeket minőségbiztosítási folyamatnak vetették alá, vagyis minden egyes árucikket bevizsgáltak. Az eredmények alapján a szakértő egyes termékek technológiai folyamatában bizonyos beavatkozást javasolt, melyet az érintettek végre is hajtottak, és a fogyasztók számára biztonságos, az élelmiszeripari előírásoknak megfelelő terméket kínálnak a piacon.

— A fogyasztókkal szeretnénk minél jobban megismertetni a házi termékeket. A projektumban megvizsgáltuk az emberek vásárlási szokásait, melyek jelentősen megváltoztak az utóbbi időben. Egyre többen a világhálón vásárolnak, hiszen sokan annyira elfoglaltak, hogy nincs idejük kimenni a piacra, és ott beszerezni a termékeket. Ehhez alkalmazkodva létrehoztunk egy online eladási felületet, a www.juliska.eu oldalt, ahol a Juliska termékcsoport termékei megrendelhetőek. Mivel élelmiszerekről van szó, a szállítás külön odafigyelést igényel, hiszen a legtöbb termék csomagolása üvegből készült. Sokat beszélünk a falun való maradásról, de ennek egyik feltétele, hogy a falvakban készült termékeket az emberek tudják értékesíteni. Úgy hiszem, hogy a projektummal jó példával járunk elöl, és több követőnk is akad. Házi termékeket csak az idevonatkozó törvényeket betartva, a fogyasztók érdekeit szem előtt tartva lehet készíteni. Készek vagyunk a termelőket segíteni ezeknek a kérdéseknek a megoldásában.


A Juliska termékcsoport egy része

Rudics Irma élelmiszeripari technológus az élelmiszerek gyártásához és forgalmazásához szükséges alapinformációkat osztotta meg a jelenlevőkkel.

— Az élelmiszer gyártásához és forgalmazásához a gyártónak meg a forgalmazónak bizonyos törvényes rendelkezéseknek és szabályoknak kell megfelelnie. A gyártó felel azért az élelmiszerért, amelyet készít és forgalmaz. Az élelmiszer-biztonsági kerettörvény mindazokat a rendelkezéseket tartalmazza, amelyeket az élelmiszert gyártónak kötelező betartania. A jó higiéniai gyakorlat azokat a higiéniai követelményeket foglalja magában, amelyeket be kell tartani a biztonságos élelmiszer előállításához. Az élelmiszert egy külön objektumban kell gyártani, melynek fontos a tisztán tartása, a fertőtlenítése. Ügyelni kell a személyi higiéniára, valamint az előállított termék csomagolásának, tárolásának és szállításának körülményeire. Ahhoz, hogy az elkészült élelmiszer forgalomba kerüljön, szükség van gyártmánylapra, melyet a termék a laboratóriumból kikerülve kaphat meg, és tartalmaznia kell a laboratóriumi eredményeket, az élelmiszer összetételét, egy rövid technológiai leírást, valamint a szavatossági időt. A forgalomba kerülő élelmiszereken címkének is kell lennie.


A Juliska-katalógusban tizenegy termelő húsz terméke kapott helyet

Markó András az online marketingről és eladásról szólt. Megtudtuk tőle, hogy Budapesten több olyan vállalat működik, ahol a házi termékek előfizetés útján rendelhetőek meg. Az online eladás népszerűsítésének elősegítése érdekében több szabadkai intézménnyel is kapcsolatba léptek. Ezzel a vásárlási móddal a fogyasztó időt takaríthat meg, hiszen nem kell kimennie a piacra vagy betérnie a bevásárlóközpontba, a termelő pedig előre tudja, hogy egy bizonyos időszakban mekkora kereslet nyilvánul meg árucikkei iránt.

Güth Máté projektmenedzser a kutatások tapasztalatairól beszámolva elmondta, hogy a tanulmányok elkészítéséhez mindkét országban a helyi agrárgazdasági termékekkel és a közösségi gazdálkodással kapcsolatban megvalósult jó gyakorlatokat használták fel.

— Dániában a közösségi gazdálkodás kitűnően működik, hiszen négy személy ugyanazzal a traktorral műveli a földet. Szövetkezetekben dolgoznak, kihasználják az egymásra épülő és az egymással párhuzamos folyamatokat, aminek eredményeként jobb termékeket állítanak elő, valamint a gazdasági hatékonyságot is növelik. A mezőgazdaságban fontos a helyi íz, és hogy hagyományos termékeket állítsunk elő. Megvizsgáltuk, mi az, ami helyben működik, amit helyben lehet termelni, és erre építettük a modelleket. A régióban dolgozó gazdáknak javaslatokat tudunk tenni, hogy mit termeljenek, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy minél sikeresebbek legyenek.


Termelők, érdeklődők a hajdújárási kultúrotthon nagytermében

Letenyei László szociológus, közgazdász, a projektum ötletgazdája az Agrocraft 2 közösségre tett hatásairól beszélt. A közös brand építésével hat éve foglalkoznak, ez alatt az idő alatt fontos lépések történtek. A projektum keretében meglehetősen sok pénzt fordítanak találkozásokra, konferenciákra, előadásokra.

— Az Európai Unió ezzel a pénzzel tanítani akar, a tanulás pedig igen hosszadalmas folyamat. A konferenciák alatt a résztvevők megtanulták, hogyan lehet egy új, korszerű branddel csatlakozni a piachoz. Határon átnyúló brandet kézműves-agrártermékekre nem lehet létrehozni, viszont Szerbiában és Magyarországon is fel lehet futtatni addig, hogy a házi termékeket gyártók jövedelmet valósítsanak meg. A projektum bizonyos szempontból elérte a célját, hiszen ezekből a házi termékekből ajándékkosarak állíthatóak össze, tehát a termékcsoportot piacra lehet dobni.

A zárókonferencia a Juliska — agrokézművesek Magyarországon és Szerbiában című film vetítésével ért véget.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..