home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Filmtabletták
Brasnyó Zoltán
2018.12.07.
LXXIII. évf. 48. szám
Filmtabletták

Kihirdették az Independent Spirit Awards jelöltjeit — Jöhet az újabb remake: Az Angyal! — Meghalt William Goldman, a forgatókönyvírás legendája

Kihirdették az Independent Spirit Awards jelöltjeit

Az elsősorban amerikai független filmeket díjazó Independent Spirit Awards gálát ugyanabban a hónapban rendezik meg, mint nagy testvérét, az Oscar-gálát, persze jóval kisebb felhajtással, pompával és csillogással. Ezek közül a filmek közül csak kevés jutott el Magyarországra vagy Szerbiába, a Sosem voltál itt című dráma azonban kivétel. Ebben Joaquin Phoenix egy Martin Scorsese taxisofőrjéhez hasonló alakításban csillogtatta meg újra tehetségét. A Sosem voltál itt a legjobb filmek kategóriájában versenyez, ahogyan a Ne hagyj nyomot! című, a vadregényes természet árnyoldalát bemutató, és a Holdfény rendezőjének If Beale Street Could Talk című alkotása is. Sőt, olyanok is vannak a sorban, mint A hitehagyott, illetve a tinédzserek világa elé görbe tükröt állító Eighth Grade. Ez a kettő már blu-rayen is megjelent korábban. A horrorok közül a remek kritikákat kapott Örökséget jelölték, méghozzá első filmes kategóriában. Érdemes kiemelni még a legjobb külföldi filmek listáját: itt a dél-koreai thriller, a Gyújtogatók, valamint A kedvenc című film is versenyben van. Ez utóbbi Emma Stone és Rachel Weisz párharcáról és rivalizálásáról szól. A lista azonban nem ér véget a meglepetésekkel: egy másik horror is bekerült a legkiválóbbak közé. A legjobb szereplőgárdának járó díjat a Sóhajok kaphatja meg, mely Európában nem szerepelt túl jól a mozikban, a tengerentúlon viszont sikert aratott.

 

Jöhet az újabb remake: Az Angyal!

Leslie Charteris regénysorozatának főhőse már majdnem százéves, filmes és televíziós feldolgozások egész sorát forgatták már belőle. Roger Moore alakítása, azaz a klasszikus sorozat maradt meg leginkább a nézőknek, de aztán ott van még az 1997-ben megjelent mozifilm, melyben az évtized egyik legnagyobb sztárja, Val Kilmer személyesíthette meg Templart. A hollywoodi pletykák szerint máris sínen vannak a legújabb változat előkészületei. Simon Templar szerepét Chris Pratt kapja, akit a legújabb Jurassic Parkokból és a Marvel-filmekből ismerhetünk leginkább. Egyelőre csak ez látszik biztosnak, a rendező és a forgatókönyvíró neve nem ismert.

 

Meghalt William Goldman, a forgatókönyvírás legendája

Vastagbélrák és tüdőgyulladás szövődményeinek következtében nyolcvanhét évesen elhunyt William Goldman, a valaha élt egyik legnagyobb hollywoodi forgatókönyvíró. Olyan fenomenális klasszikusok forgatókönyvét írta, mint a Maraton életre-halálra, Az elnök emberei vagy a Butch Cassidy és a Sundance kölyök. Két Oscar-díjat is kapott, méghozzá ez utóbbi két moziért.

Goldman azonban nem kizárólag forgatókönyvíróként tekintett magára. Könyvek, regények is fűződnek a nevéhez, így inkább írónak vallotta magát. Egy interjúban azt mondta, három olyan munkát utasított vissza élete során, amelyet örökre megbánt: a Dustin Hoffman főszereplésével és a Simon & Garfunkel zenéjével készült mestermű, a Diploma előtt, A keresztapa, valamint a Superman. Nem volt jó véleménye Hollywoodról, sőt, többször is hangsúlyozta, hogy azon a helyen egyetlen olyan mozgóképes szakember sincs, aki száz százalékban tisztában volna azzal, amivel foglalkozik.


Nyitókép: IMDB.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..