home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Filmekből ismertté vált autók (4.)
Lábadi Loránd
2020.04.22.
LXXV. évf. 16. szám
Filmekből ismertté vált autók (4.)

Egy autó, egy ismert színész, és máris megvan egy film, mely bejárja a világ minden moziját. De ha még a televízió is műsorára tűzi, és sorozatként vetíti, akkor mindenki ismerni, kedvelni fogja a kiválasztott modellt. 

Így van ez a Kicsi kocsi sorozattal, a Magnummal, a Columbóval, a 007-es-filmekkel vagy a Taxival, és sorolhatnánk tovább. Van, ahol a főszereplő áll a középpontban, de van olyan is, amikor egy autóról szól a film, a szereplők csak másodlagosak. Lehet ez reklám is, mellyel igyekeznek felkelteni a nézők érdeklődését egy bizonyos autómárka iránt, és szinte mindent bemutatnak, hogy mire is képes valójában, miközben ezt szépen összedolgozzák egy érdekes történettel is.

Pamela előbb egy 1977-es Chevrolet Corvette-nek volt büszke tulajdonosa. Ezzel közlekedett a város és a farm között, persze naponta többször is megtette ezt az utat, ha úgy gondolta. Az autó egy harmadik generációs modell, melyet 1968 és 1982 között gyártottak. Először került fel a T tető, levehető tetőpanelekkel, és ez volt az utolsó év, amikor a hátsó ablak függőlegesen, a karosszéria vonalán belülre süllyesztve lett beszerelve. A bőrülések alapcsomagként jártak hozzá. Az erőforrások az évek során nagyot változtak, mivel lépést kellett tartani a többi, hasonló autókat gyártó céggel. Az első egy 3,9 literes, soros hathengeres, majd 4,3, 4,6, 5,4, míg a legerősebb a 6,2 literes, LT4 kompresszoros, V8-as elrendezésű. A motorteljesítmények is folyamatosan változtak, így az LT4-es 650 lóerő leadására képes.

Pamela második járgánya egy Porsche 911 Targa volt, mely a nagy autók csoportjába sorolandó, mivel a hathengeres boxermotor 2,7 és 3,3 literes, a végsebessége 288 km/h, ami pedig a 385 lóerős motorteljesítményt illeti, valóban egy tekintélyes kocsi. Hossza 4291 mm, szélessége 1652 mm, magassága 1310 mm, öntömege 1540 kg, viszonylag könnyű szerkezetű. A harmadik kocsi szintén Porsche 911, de kabrió változatban, és csupán lényegtelen különbségekkel az elsőhöz képest.

Samantha kezdetben egy 1975-ös Ford Mercury Colony Park modellel volt látható, majd egy szintén Ford Country Squire következett. Később Mercedes S123-asa és 126-osa volt. Az S123-as valójában egy kombi változat, mivel a gyár limuzinokat, kombikat, kupékat és úgynevezett nyújtott limuzinokat készített. Az S a kombi jele, és hossza 4725 mm, szélessége 1784 mm, magassága 1435 mm, öntömege pedig 1625 kg. Az üzemanyaga lehet benzin vagy dízel. Az amerikai piacra gyártott modellek főként dízelesek voltak, mivel akkor ezeket keresték a vásárlók. A benzinüzemelésűek háttérbe szorultak. A szakemberek szerint ezt a megbízhatóság hiánya okozta.

A Knight Rider sorozat is, mely eredetileg 1982 és 1986 között volt látható, egy nagyobb tömeget szögezett a fotelekbe, de főleg a gyerekeket. A történetek a képzelet határát is túllépték, a valósághoz szinte semmi közük sem volt, de hát ezért nézték annyian a sorozatot. A filmben szereplő autó egy 1982-es, fekete színű Pontiac Firebird Trans AM volt, és KITT névre hallgatott. Hossza 4745 mm, szélessége 1800 mm, magassága 930 mm, öntömege 1500 kg, hátsókerék-meghajtású, négyszemélyes, kétajtós kupé. A rengeteg funkció, melyet a járműbe építettek, akkor még fikciónak tűnt, manapság viszont néhány ezek közül már valóság, és a jelenlegi autókhoz mint alapfelszerelés tartozik.

A Miami Vice két nyomozója, Don Johnson és Philip Michael Thomas egy fehér Ferrariban száguldozott a zsúfolt város utcáin. Az első egy 1972-es Ferrari Daytona Spyder volt, majd egy 1986-os Ferrari Testarossa következett. A Daytonát 1968 és 1973 között gyártották, és a modell teljes elnevezése 356 GTB/4 Daytona. A motor 60 fokos, V elrendezésű, 12 hengeres, 4390 cm3-es, benzinüzemű, 348 lóerőt ad le a hátsó kerekekre. Ez a gépkocsi az olasz autógyártás egyik remekműve, és szinte minden tekintetben tökéletes. A Ferrari Testarossa a 390 lóerős motorteljesítménnyel szintén valóságos csoda. Hossza 4485 mm, szélessége 4975 mm, magassága 1130 mm, hengerűrtartalma 4943 cm3, végsebessége 290 km/h. Üzemanyag-fogyasztása városban 23,2, autópályán 10, az átlag pedig 11,4 liter. Az autó öntömege 1700 kg, az üzemanyagtartály térfogata 115 liter. Az erős motor lehetővé teszi a gyors indulást és a menet közbeni hirtelen manővereket is, melyek egy sportautóra jellemzőek. A Ferrari itt is bemutatta, mire képes, és ez nemcsak valami filmes ámítás volt, hanem maga a valóság.

A Klinika című tv-sorozat ugyancsak nagy sikert aratott valamennyi korosztály körében. A 73 részes rövidfilmsorozat 1985-ben indult, és csaknem ötven országban vetítették. Brinkmann professzor egy Audi 200 20V Turbo Quattróval látható, mely akkor egy felső kategóriás autónak számított. A turbós, öthengeres motor 220 lóerőt tudott leadni, a 20V a szelepek számát jelöli, tehát minden hengerhez négy tartozott. A belső tér különösen nagy precizitással van kidolgozva, ami az ülésekre és a műszerfalra egyaránt érvényes. Ez a modell az egyik legsikeresebb és legkeresettebb volt a ’80-as években.

(Folytatjuk)


Még több kép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..