home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Filmekből ismertté vált autók (1.)
Lábadi Loránd
2020.04.01.
LXXV. évf. 13. szám
Filmekből ismertté vált autók (1.)

Egy autó, egy ismert színész, és máris megvan egy film, mely bejárja a világ minden moziját. De ha még a televízió is műsorára tűzi, és sorozatként vetíti, akkor mindenki ismerni, kedvelni fogja a kiválasztott modellt.

Így van ez a Kicsi kocsi sorozattal, a Magnummal, a Columbóval, a 007-es-filmekkel vagy a Taxival, és sorolhatnánk tovább. Van, ahol a főszereplő áll a középpontban, de van olyan is, amikor egy autóról szól a film, a szereplők csak másodlagosak. Lehet ez reklám is, mellyel igyekeznek felkelteni a nézők érdeklődését egy bizonyos autómárka iránt, és szinte mindent bemutatnak, hogy mire is képes valójában, miközben ezt szépen összedolgozzák egy érdekes történettel is.

A Herbie-filmekben szerepel a Volkswagen Beetle, mely piros-kék csíkos, és 53-as szám van rajta. A filmben látott modell 1963-beli, és rögtön megkedvelték a nézők. Gyártottak belőle kabriót is, mely a vásárlók körében nagyon keresett volt, mivel a vászontetőt könnyedén le vagy fel lehetett húzni. Szép időben nyitott tetővel végighajtani a városon vagy akár hosszabb úton is nagy élvezet. A két legkeresettebb szín a fehér és a fekete volt, mindkét esetben fehér színű a vászontető, és így tökéletes összhangban van a karosszériával. A motor teljesítménye 34 LE, de az 1966-ban piacra dobott már 40 és 44 lóerős volt. Érdekessége, hogy a fűtést nemcsak elöl, hanem hátul is lehetett szabályozni. Ebben az időben nem foglalkoztak az üzemanyag-fogyasztással, csak a teljesítmény volt a lényeg. Azt nem tudni, hogy a film hatására vált-e közkedveltté, vagy a megjelenésének és a műszaki adatoknak köszönhetően, de tény, hogy egy nagyon sikeres autó volt.

Columbó autója a Peugeot 403 1,5 MT egy 1955 és 1966 között gyártott, vászontetős kabrió. Hossza 4470 mm, szélessége 1670 mm, magassága 1510 mm, motorja 1468 cm3-es, benzinüzemelésű, teljesítménye 65 LE. A hengerek száma négy, két szeleppel hengerenként, erőátvitellel a hátsó kerekekre. Az említett sorozat első epizódját 1968-ban vetítették le, és a választás egy 1959-beli modellre esett, szinte véletlenül. A nagy sikerű filmből 69 rész készült, és a Peugeot mindegyikben mint második főszereplő látható. A 403-as nem volt egy divatos kocsi, mivel nem is annak tervezték, csupán tette a dolgát, de azt mindig kifogástalanul. Külön lehetett rendelni elektromágneses tengelykapcsolós, félautomata váltóval is, természetesen felárral, a vászontető azonban kárpótolta a tulajdonost a többi egyszerű megoldásért. A belső tér kényelmes, az üléshuzatok vászonból készültek, de később már bőrből, ami növelte a kocsi tekintélyét. A valóságban nem vált sikeres modellé, csupán a filmvásznon, de ott teljes mértékben.

A Ferrari tűzpiros, 308 GTS modellje a Magnumból vált ismertté. Hossza 4230 mm, szélessége 1720 mm, de a magassága 1120 mm, ami egy sportautónak is alacsony, és nem is lemezből készült, hanem műanyagból. Megközelítőleg 12 000 darabot gyártottak belőle, de ennél jóval többet is értékesíthettek volna. Maranellóban készítették, kis sorozatban, ahogy egy kiváló minőségű sportautóhoz illik, a végszót maga Enzo Ferrari mondta ki. A motor teljesítménye 255 LE, ami túl sok egy ilyen tömegű autóhoz, de mivel a sportautó kategóriában szerepel, így már indokolt a V8-as ereje. A nyolchengeres, alumíniumblokkos, hengerenként kétszelepes benzinmotor 2926 cm3-es, végsebessége 252 km/h, gyorsulása 6,8 m/s. Az átlagfogyasztása 15 és 20 liter között van, az öntömege 1090 kg. A közkedvelt sorozatban három modell szerepelt, amit a nézők talán észre sem vettek. Az első a 308 GTS, a második a 308 GTSi, majd a harmadik, mely már a sorozat befejezéséig szerepelt, a 308 GTSiQU. Thomas Magnum vezetési stílusa és a 308-as ereje tökéletes párosítás volt, mellyel sikerült elkápráztatni a nézőket.

A James Bond-filmek a lebilincselő témák, jelenetek és nem utolsósorban a szebbnél szebb autók miatt az egyik legkedveltebb sorozat. Szinte minden korosztályt megfertőzött, és a mozitermek még mindig megtelnek a kíváncsi nézőkkel, amikor egy újabb történet kerül műsorra. A filmbeli autó egy Aston Martin DB5-ös, mely látható a Tűzgolyóban, az Aranyszemben, A holnap markában, a Casino Royale-ban, a Skyfallban és a Spectreben is. Mivel a filmben a 007-es vezette, hajmeresztő mutatványokkal kápráztatva el a nézőket, a forgatás után elárverezték az autót. A kikiáltási ára 3,5 millió dollár volt, de 2010-ben a kifizetett összeg elérte a 4,6 millió dollárt. Ebből a modellből mindössze huszonnyolc darabot gyártottak, kizárólag a film számára, és egyik sem került az utakra. Az 1963-ban gyártott példány hossza 4572 mm, szélessége 1680 mm, magassága 1346 mm, öntömege 1466 kg. A 3995 cm3-es, hathengeres benzinmotor maximális teljesítménye 286 LE, a végsebessége 225 km/h. Az üzemanyag-fogyasztásról nincs megbízható adat, de az biztosra vehető, hogy ez a szám elég magas.

(Folytatjuk)


Még több kép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..