home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Fesztiválkörkép
Salvai Ramona
2017.07.17.
LXXII. évf. 28. szám
Fesztiválkörkép

Itt töltsd a nyarat, ha bulizva lazítanál

Július idusa a fesztiválszezon kellős közepe. Már túl vagyunk a Dombos Festen, az Exiten és a VOLT-on, viszont még számos kaland áll előttünk a magyarországi és a hazai színtéren egyaránt. A nemzetközi hírűektől az alternatív fesztiválokig nagyon széles a kínálat. Mi most hat rendezvényt választottunk ki, bizonyára mindenki megtalálja a hozzá legjobban illőt!

 

Művészetek Völgye (2017. július 21—30., Kapolcs)

A többféle helyszínt, művészeti ágat és programtípust magában foglaló fesztivál időtartamát tekintve sem tartozik a hagyományosak közé. Tíz napja alatt csaknem 1200 programmal és produkcióval vár bennünket. A koncertek természetesen meghatározó programpontnak számítanak. Mivel azonban a fesztivál összművészeti jellegű, színházi előadásokban, irodalmi estekben, interaktív játékokban sem lesz hiány. A külföldi fellépők közül különösen népszerű a Nouvelle Vague, a Pink Martini és a Deluxe. A hazai könnyűzenei színtérről jelen lesz például a 30Y, Fábián Juli & Zoohacker, a Quimby, a Kiscsillag, az Ivan & The Parazol, Palya Bea és a Budapest Bár. A Momentán Társulat, a Magyar Írószövetség és a Kőbányai Zenei Stúdió pedig saját udvarral is várja az érdeklődő látogatókat.

Ördögkatlan Fesztivál (2017. augusztus 1—5.)

Tizedik születésnapját ünnepli az idén a rendezvény. A programkínálaton végigtekintve nosztalgikus hangulatba kerülhetünk: az aktualitásokon és az újdonságokon kívül ugyanis kiemelt szerepet kapnak mindazok, akik az elmúlt tíz év során azzá tették a fesztivált, amiért mi visszajárunk, illetve szeretjük. Lesznek emlékezések, visszatérések, látogatások, találkozások, valamint a Katlanra mindig is jellemző személyesség és közvetlenség. Ami pedig a legjobb: a Művészetek Völgyéhez hasonlóan ez a fesztivál is összművészeti esemény, vagyis a zenészeken kívül a kortárs képzőművészet, irodalom és színház hazai alkotói is képviseltetik magukat.

Sziget (2017. augusztus 9—16., Budapest)

Tömeg, nemzetközi hírű előadók, állandó pörgés. Követőinek sokaságát és a programok változatosságát tekintve talán nem is meglepő, hogy a fesztivál lényegében éjjel sem alszik vagy szünetel. A nyugat-európai fiatalok nagy kedvencévé vált a rendezvény, viszont a világ minden tájáról érkeznek látogatók. Egy biztos: magyar szó nem nagyon hallható. Az árak pedig ennek megfelelően nem éppen a hazai pénztárcára vannak szabva. Sokan háborognak is emiatt az utóbbi időben. A Sziget élen jár azok között az események között, amelyek line upja nemzetközi előadókból áll össze. Éppen ezért nagy az esély arra, hogy mindenki talál néhány olyan koncertet, amely miatt fontolóra veszi a jegy- vagy bérletváltást. Az idén Pink számít a fő attrakciónak. Rajta kívül ott lesz még a The Chainsmokers, a Kasabian, Wiz Khalifa, a Glass Animals, Tycho, Tom Odell, a Rudimental és még sokan mások!

Malomfesztivál (2017. augusztus 17—19., Orom)

Malomfesztivál — vagyis a MI fesztiválunk. A line upot végigpásztázva megakadhat a tekintetünk a pszichedelikus rockot játszó, Naxatras nevű görög csapaton. Magyarországról a Csaknekedkislány és a Bëlga vendégszerepel, a hazaiak közül pedig ott lesz például a Lábos Electric Orchestra, a Consecration és a Sin Seekas is. Fesztiválozni azonban nem csak a koncertek és a körülöttük kerekedő bulik miatt járunk. A Malom teljes körű élményéhez az alkotótáborok is hozzátesznek. A legjobb, hogy számos művészeti ág képviselteti magát, így biztos, hogy bármelyikünknek lehetősége lehet a kreativitása kibontakoztatására. Lesz improvizatív zenei műhely, fotós, színész- és filmes tábor, mozgásszínház, irodalmi foglalkozások és számos egyéb kísérőprogram.

STRAND fesztivál (2017. augusztus 23—26., Zamárdi)

A Balaton partján található Zamárdiban megrendezendő fesztivál az igazán nagy tömeget megmozgató események sorában az utolsó a régióban. A külföldi előadók közül ott lesz a Bastille, John Newman vagy a Magyarországon igen gyakran megforduló Parov Stelar. A hazai előadókból is színes a felhozatal: a Blahalouisianától az Esti Kornélon át a Quimbyig mindenféle irányzatot képviselő fellépővel találkozhatunk. A bérletár bőven a megfizethető kategóriában tartja a fesztivált, ezzel pedig remek alkalmat nyújt egy utolsó, nyár végi bulizásra. A legcsábítóbb viszont az, hogy egyszerre kapjuk meg a balatoni lazulást és a kedvenc zenénket.

UbikEklektik (2017. augusztus 31. — szeptember 3.)

Valószínűleg a legapróbb összművészeti fesztivál Magyarországon. Tavaly rendezték meg második alkalommal, Zebegényben. Az idei helyszínre egyelőre még várunk. Annak, aki egy kellemes, barátságos, de mégis bulis élménnyel szeretné zárni a nyarat, tökéletes program lehet. A hazai alternatív zenei szcéna legfrissebb gyűjtése, fiatal és lelkes alkotók, valamint a művészetekre fogékony látogatók. A szervezők célja az ifjú alkotók közötti szakmai kapcsolat megteremtése, illetve munkáik bemutatása a közönségnek. Önfenntartó kezdeményezésről beszélünk, tehát az idén is közösségi finanszírozással valósulhat meg. Aki otthonosan mozog a független, egyedi, do-it-yourself megmozdulások világában, az valószínűleg sokkal jobban fogja magát érezni egy ilyen eseményen, mint egy kommersz fesztiválon. A line up kizárólag magyar előadókból áll. Így például ott lesz Ricsárdgír, a Middlemist Red, Szabó Benedek és a Galaxisok, az Agavoid, valamint néhány DJ is.

A fesztiválokról, a belépőjegyekről és a szálláslehetőségekről az események honlapján tájékozódhattok!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..