home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Fénytelen hónapok
(Forrás: Weborvos, Mystique, Ezo.Tv)
2014.01.15.
LXIX. évf. 3. szám

A primér, azaz elsődleges okú depresszió egyik speciális formája a késő ősszel kezdődő és tavasszal spontán gyógyuló szezonális betegség, a téli depresszió. Leggyakrabban 20 és 30 éves kor között indul, és a betegek csaknem 80 százaléka a szebbik nemhez tartozik.

A diagnózishoz nem elég a téli időszak és a depressziós tünetcsoport együttes fennállása, lényeges az ismétlődés: ha ez az állapot két egymást követő év ugyanazon időszakában fordul elő és a pszichés tényezők oki szerepe kizárható, akkor gyanakodhatunk a téli depresszióra. Miután a betegség úgy is felfogató, mint a szervezet kóros reakciója a rövid, téli nappalokra, a gyógyszeres kezelésen kívül jó hatású terápiás megoldás a fényterápia, amelyhez legalább 2500 lux fényintenzitásra van szükség a beteg szemmagasságában. (Összehasonlításul: egy jól megvilágított szobában 400-500 lux intenzitású fény van.)

A kristálygyógyászat

Az ősi civilizációkban a kristályok és drágakövek nemcsak a hatalom jelképei voltak, hanem a gyógyítás forrásai is, információ- és energiahordozóként használták őket. Olyan geometriai mintákat faragtak/csiszoltak rájuk, amelyekkel energiamezőket hoztak létre. Mivel a nemes kövek hatalmas finomenergia mezőket indukálnak, alkalmasakká váltak az elemek (föld, víz, tűz, levegő) erőinek összekapcsolására, ezáltal pedig az Univerzummal való kötelék megszilárdítására is. A nemes kövekkel történő kultikus rituálékat, ceremóniákat megfelelő időpontokban végezték: holdtölte, napforduló, napéjegyenlőség stb., ilyenkor ugyanis nagy energiával telítődik az atmoszféra.

Kína és India szent kolostoraiban olyan különleges alakú köveket tudtak csiszolni, amelyeket ha a betegek a kezükbe vettek, energiapályáikon hamarosan egyenletesé vált az energiaáramlás.

Egyiptom papjai, papnői sok nemes követ viseltek testükön, hogy feltöltődjenek olyan erővel, amelyet a betegeknek tovább tudtak adni.

Pilusz (i. e. 93-ban) Természettudományos Enciklopédiájában először rendszerezi a kristályokat és drágaköveket gyógyító hatásuk alapján. Napjainkban e nemes kövek ezoterikus használata kiteljesedni látszik.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a modern orvoslás helyett a kristályok gyógyító erejét kellene használni a bajainkra. Csupán figyelmet kéne szentelni az emberiség több ezer éves történelme során kialakult hagyományainak, és segítségül kellene őket hívni a legkorszerűbb terápiák hatásfokának erősítésére. Sokan, akik a kristályok gyógyító erejét tagadják, azt állítják, hogy hatásuk kizárólag a hiten, az emóciókon alapszik.

Gyógyító kristályok dep-resszió ellen

Most azokból a gyógyító kövekből szemezgettünk, amelyek hasznunkra lehetnek a — téli időszakban fokozottabban jelentkező — depresszió, levertség és fáradtság legyőzésében.

APATIT: A ,,változások kövé”-nek is nevezik ezt a (többnyire) kék színű kristályt, mivel úgy tartják róla, hogy kimozdít a tespedésből, növeli kreativitásunkat, serkenti a szellemi aktivitásunkat. Idegnyugtató hatása miatt alkalmazzák például hiperaktivitás és magas vérnyomás kezelésére is. Mivel elsősorban a torokcsakrával áll kapcsolatban, jótékony a hatása a kommunikációra, segíti az önkifejezést. (Bolygó: Jupiter. Csillagjegy: Ikrek)

BOROSTYÁNKŐ: A borostyánkőnek a megkövesedett gyantát nevezik, amelyet szerencsekőnek tartanak az ókortól kezdve. A melegséget, boldogságot sugárzó, sárga kő segít, ha bánatosak, szomorúak vagyunk. Növeli az életenergiánkat, erőt meríthetünk belőle, segít az önálló döntéshozatalban, növeli a kreativitást. (Bolygó: Jupiter. Csillagjegy: Ikrek, Skorpió, Bak, Oroszlán, Nyilas, Szűz, Vízöntő.)

LAPIS LAZULI: Az ősi Egyiptomban az ,,égbolt kövé”-nek nevezték, és szent kőként tisztelték ezt a kék színű ásványt, amit sokan az egyik leghatékonyabb kristálynak tartanak a depresszió, a szorongás és a félelmek ellen. Fejleszti az önbizalmat azáltal, hogy figyelmünket a belsőnkre, a lélek egy mélyebb dimenziójára irányítja. Segíti a spirituális fejlődést, ugyanakkor a külvilág felé is nyitottá tesz. A lapis lazulit a ,,barátság kövé”-nek is hívják: támogatja az emberi kapcsolatokra, barátságra, szerelemre való igényünket, nyitottá és őszintévé tesz másokkal szemben. (Bolygó: Szaturnusz. Csillagjegy: Kos, Oroszlán, Szűz, Nyilas, Bak, Halak.)

FÜSTKVARC: Ezt a füstös színű, átlátszó kristályt az ókori Rómában a gyász köveként viselték, mivel úgy vélték, a veszteségek után újra életkedvet, akaraterőt ad a gyászolónak. Kitartóvá tesz, növeli állhatatosságunkat és a koncentrációs képességeinket. Segít akkor is, ha kimerültek és csüggedtek vagyunk. (Bolygó: Szaturnusz. Csillagjegy: Bak.)

(Forrás: Weborvos, Mystique, Ezo.Tv)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..