home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Félúton
Talpai Lóránt
2016.06.06.
LXXI. évf. 22. szám
Félúton

Van egy útszakasz Topolya és Kishegyes között, melyet a jövőben a régészek saját két kezükkel fognak kikaparni, hogy bizonyítsák: felújítás nélkül akár száz esztendeig is használhatóak az utak. Mindez viszont a fejlett Nyugatra természetesen nem vonatkozik. Ott a jövőben, ahogyan eddig is tették, akár három kavics miatt is újrabetonozzák az utakat.

Bezzeg Bácska szívében a XXI. században is olyan úton közlekednek a járművek, amelyeket egykor ökrös szekereknek vagy a patinásabb lovas fogatoknak terveztek.

Lassan már senki sem él azok közül, akik — ha csak elbeszélés alapján is, de — tudnának mesélni róla, hogyan is építettek utat kőtáblákból a kilencszázas évek elején, középkori módszerekkel. A Topolya és Kishegyes közötti útszakasz lassan a „világörökség” részévé válik. Ha egy nyugat-európai ember kilépne a maga komfortzónájából, és netán erre az útra tévedne, valószínűleg nem hinné el, hogy ilyen még létezik Európában. Pedig létezik, sőt, a súlyos kőtáblákból álló főút a múltban nem is akármilyen jelentőséggel bírt.

Amíg ugyanis a Budapest—Belgrád autópálya nem épült fel, addig ezen az úton közlekedett — egy kis túlzással — a fél világ. Münchentől Isztambulig, Pozsonytól Szófiáig, Budapesttől Belgrádig mindenki végigroboghatott a manapság egyre inkább elkülönülő kőtáblákból álló szakaszon. Ezek a bizonyos kőtáblák túlélték a világháborút is. Közöttük általában fű nőtt, de még a kisebb facsemeték is felcseperedhettek volna, ha nem lettek volna idejében kivágva.

A modern világ szele is elkerülte ezt a legendás főútvonalat, tapintható történelmi bizonyítékát nyújtva annak, hogy itt, ebben a térségben megállt az idő. Mindez természetesen nem az egykori útépítők szégyene. A masszív kőtáblák sokáig állták az idő próbáját, és kiváló nyomvonalat adtak az egykori közlekedési eszközöknek. Az egykori utászok tiszteletre méltó munkát végeztek, csakhogy azóta körülbelül tízszer fel kellett volna újítani a művüket.

Szóval, az a lényeg, hogy van egy út Európa szívében, melyet csaknem fél évszázada újra kellene betonozni. A jelenlegi helyzet alapján azonban minden esély megvan rá, hogy a történelmi útszakasz, a maga érintetlen mivoltában, túléli még az Európai Uniót is, avagy lehetséges, hogy Európa még a foszladozó kőtáblák előtt darabjaira hullik.


Kattinson az alábbi képre és tekintse meg a szerző adatlapját is!
Talpai Lóránt

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..