home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Felröppentek az óvodások madarai
Tóth Lívia
2021.06.22.
LXXVI. évf. 24. szám
Felröppentek az óvodások madarai

A múlt év decemberének elején hirdette meg a Brunszvik Teréz Magyar Óvodapedagógusok Egyesülete a Madarat tolláról elnevezésű rajzpályázatát. A felhívás nagy érdeklődésre talált a kicsinyek körében, Vajdaság 30 óvodájából ugyanis mintegy 300 rajz érkezett.

A szervező arra kérte a gyermekeket, hogy az alkotásaikon a környékükön élő madárvilágot ábrázolják. A pályázat nem volt versenyjellegű, minden résztvevő névre szóló dicsérő oklevelet, a felkészítők pedig ajándékcsomagot kaptak. Szőke Anna, a Brunszvik Teréz Magyar Óvodapedagógusok Egyesületének elnöke örömmel nyugtázta, hogy a szórványból is több intézmény jelentkezett.


A kiállítás egy részlete

A járványhelyzet javulásával a Madarat tolláról pályázat válogatott alkotásaiból rendezett kiállítás a magyarkanizsai Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézményhez tartozó, oromi Liliput óvodában valósult meg. A hangulatos, rendezett udvar Játékszigete körül, a kellemes hársfavirágillatban, különböző rajztechnikákkal létrehozott, vidám szárnyas, tollas állatok néztek le a lapokról. Az esemény megnyitójára az óvónők jöttek el, akik nagyon örültek ennek az alkalomnak, mert — mint kiderült — több mint egy évvel ezelőtt, 2020 februárjában volt legutóbb olyan rendezvényük, ahol találkozhattak.

A megjelenteket, közöttük Jerasz Anikót, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnökét, Bagány Ágnest, Magyarkanizsa Önkormányzatának oktatással és ifjúsággal megbízott tanácstagját, Lékó Róbertet, Orom Helyi Közössége elnökét Veselinov Ibolya, a magyarkanizsai Gyöngyszemek Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatója köszöntötte. Gondolatait Benedek Elek sorai köré fűzte: „Nem erdő az erdő, hogyha nincsen fája, / Szomorú, ha nincsen dalos madárkája. / Mi a kert fa nélkül? / S ha nincs madár benne? / Nálok nélkül ez a világ de szomorú lenne!”

Jerasz Anikó az MNT nevében megköszönte dr. Szőke Annának a kezdeményezést, az óvónőknek pedig azt, hogy a koronavírus-járvány idején is keresték a lehetőséget arra, hogy a legkisebbeknek elfoglaltságot, közösségi programot nyújtsanak.

— Minden felnőtt elérzékenyül, ha kisgyermekek által készített rajzokat nézeget. Ezekben a munkákban benne van az a mindentől lecsupaszított őszinteség, ahogy ők látják a környezetüket, a felnőtteket. Benne vannak az ősi művészet színeiben, formáiban a magyar nemzeti kultúránk elemei, továbbá a bátor újítás, hiszen őket még nem befolyásolják konvenciók, előítéletek. E kis alkotásokban látjuk egy kicsit a saját gyermeki lelkünket, érzéseinket. Csodáljuk azt a merészséget, ahogy megszólalnak és üzennek nekünk ezek a rajzok — hallottuk Jerasz Anikótól, aki egyúttal a jelenlévők figyelmébe ajánlotta dr. Szőke Anna kisiskolásoknak készített Népi hagyományok című tankönyvét, és meg is ajándékozta őket vele. A második osztályosoknak szóló kiadvány 2019-ben jelent meg a belgrádi Tankönyvkiadó Intézet gondozásában, a tartalma azonban olyan, hogy óvónők és óvodás gyermekek is forgathatják, hiszen egy szép képes mesekönyvre hasonlít. Alkalmas arra, hogy az óvodásokkal is megismertesse a fontos néphagyományainkat, népdalainkat, népi játékainkat, megalapozza a magyar identitástudatukat.

Bata Magdolna, az oromi Liliput óvoda óvónője elmondta, a kiállítás megvalósításában Orom Helyi Közössége mellett az óvodás gyermekek szülei is segítették őt. Azt is megosztotta, hogy egy kicsit izgul, mert Medárd napja van, de a településre egyébként is jellemző az erősebb szél, nem hiába volt a környéken egykor több mint tíz szélmalom. Később a szél, mintha igazolni akarta volna a szavait, fel is döntötte a „kiállítófal” egy részét. Ez azonban nem okozott különösebb riadalmat, hiszen a jelenlévők gyorsan helyreállítottak mindent.

Az alkalmi műsorban verssel fellépett Huszák Emma az Almácska és Pópity Ármin a Kerekecske csoportból, valamint hangszeren játszott négy alsós diák, Szurok Noel, Gulyás Léna, Liliom Mónika, Vajda Anna.

Madarat tolláról elnevezésű rajzpályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a tartományi oktatási titkárság támogatta.

Fényképezte: Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..