home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Felhívás az Énekelt Versek XX. Zentai Fesztiválján való részvételre
2015.03.24.
LXX. évf. 11. szám
Felhívás az Énekelt Versek XX. Zentai Fesztiválján való részvételre

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ Kosztolányi Dezső születésének 130. évfordulója alkalmából — a zentai önkormányzat közreműködésével — 2015. május 14-e és 17-e között megrendezi az Énekelt Versek XX. Zentai Fesztiválját, melynek idei díszvendége Kontra Ferenc Márai Sándor- és József Attila-díjas író, költő.

A szervezők ezúttal is bemutatkozási lehetőséget kínálnak mindazoknak a szólistáknak és együtteseknek, akik/amelyek énekelt verseket adnak elő a saját megzenésítésükben. A versenyen való részvétel feltétele, hogy a benevezők műsorán három megzenésített vers szerepeljen, és ezek közül az egyik Kontra Ferenc Vászon takarja című költeménye legyen. A legjobbakat meghívják a versenyre, melyet 2015. május 15-én, 18 órai kezdettel tartanak meg a zentai Művelődési Házban a műfaj legjelesebb képviselőiből álló zsűri előtt.

A verseny fődíjai

1. díj: 12 000 dinár, 2. díj: 10 000 dinár, 3. díj: 8000 dinár.

A zsűri tagjai: Kontra Ferenc író, költő, a fesztivál díszvendége (Újvidék); Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző, gitáros-énekes (Budapest); Török Máté, a Misztrál együttes tagja, verséneklő, zenész; Skorutyák Veronika zenei szerkesztő (Újvidék) és Szögi Csaba író, költő (Zenta).

Jelentkezni 2015. április 26-áig lehet a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet honlapján (http://www.vmmi.org/index.php?ShowObject=evfform&id=9455), ahol a felhívás, a versszöveg és a jelentkezési űrlap is megtalálható. A három versenydal is itt tölthető fel mp3-as formátumban.

Bővebb információ a Zentai Művelődési Házban (+381(0)24/812-603 — V. Boros Gabriella), a Zentai Városi Könyvtárban (+381(0)63/569-247 — Baráth Hajnal Anna) és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben (+381(0)24/816-790 — Nádi Karolina) kapható.


Kontra Ferenc: Vászon takarja

meg akartuk óvni minden bajtól
hatalmas, barna vászonnal leterítettük
úgy hagytuk alatta utcáinkat, szobáinkat
amilyennek álmodtuk, ahogy éltünk

messziről figyeljük a felületét
hogyan változnak az ismerős hajlatok
észlelünk-e mozgást a hegy lábánál
vagy a füstóriás mindent eltapos

ha színét sem látjuk többé a környéken
óvatosan emeljük meg a vászon szélét
kíváncsian lessük, ki lett szőleink gazdája

lehet, hogy tévedünk, vásznunk sincsen
csak szárnyunk feszül egy kihalt
szárnyasokról szóló gyűjteményben

*

azon a napon frissen mosott ruhák
lógnak az udvaron, törülközők és lepedők
egy régi sláger szól a kitárt ablakon
és hófehérek lesznek az égen a felhők

azon a napon sokan leszünk az utcán
mint egy tükörben, visszatükröződik a délelőtt
amikor köszönés nélkül mentünk, bízva csak
hogy most mi leszünk az érkezők

akkor letett kötényét most újra felveszi
anyánk a kapuban mintha időtlen idők óta
várna, csak várna, csak várna

mintha tudná, mennyire éhesek leszünk
túrós tésztát főz paradicsomlevessel
azon a napon, amikor hazamegyünk

*

lőj rám, ha ettől az igazad kiderül
megvédem magamtól magamat
ingem vásznán a vérem átüt
mert nincs szó a szavak ellen

lőj rám, lehet a nyelvünk ugyanaz
ha ez harctér, nincs törvény
tiéd az ország, a fegyver, a hatalom
nem fáj, lehull rólam a kötés

lőj rám, mert voltam
eleget voltam
janicsár

lőj rám, mert holnap
nem is lesz holnap
a világ


Kontra Ferenc Márai Sándor- és József Attila-díjas író, költő 1958-ban született. A pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, majd a szegedi József Attila Tudományegyetemen diplomázott. 1987-től az újvidéki Új Symposion irodalmi folyóirat szerkesztője. 1991-től a Magyar Szó című napilap munkatársa, 2001-től a lap Kilátó című heti irodalmi mellékletének szerkesztője.

Tizenkilenc kötetet publikált, melyek között versek, elbeszélések, regények szerepelnek. A Horvátország magyar irodalma — a kezdetektől napjainkig című irodalomtörténete egyetemi tankönyv. 2008-ban a Lipcsei Könyvvásár díszvendége volt, 2011-ben pedig a wrocławi prózafesztiválon szerepelt. Munkáit német, angol, lengyel, román, horvát, francia, bolgár és szerb nyelvre is lefordították.

Tiszteletbeli tagja a József Attila Körnek és a Magyar Írószövetség választmányának. Részletes bibliográfiája a hivatalos honlapján olvasható: www.KontraFerenc.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..