Fegyelmire fegyelmivel
2010.02.10.
LXV. évf. 6. szám

BUNYIK VISSZAVÁG. Mi történik a VMSZ-ben? Ez a téma foglalkoztatja a polgárokat azóta, hogy a párt elnöksége (január 29.) döntést hozott: fegyelmi eljárást indít Kasza József, a VMSZ tiszteletbeli elnöke és Bunyik Zoltán, a VMSZ Tanácsának egykori elnöke ellen. Az ok: Kaszának és Bunyiknak az utóbbi időben adott sajtónyilatkozatai, mely megnyilvánulások az elnökség értékelése szerint ,,összeegyezhetetlenek a VMSZ-tagokra vonatkozó kötelezettségekkel, és súlyos károkat okoznak a VMSZ-nek és a magyar közösségnek'. Kasza József első reagálása a Magyar Szóban: ,,Állok elébe. Legalább feltárhatom gondolataimat, és rámutathatok a tényekre. És biztosak lehetnek benne, hogy lesz mondanivalóm'. A Danas napilapnak pedig azt mondta: ,,Kizárhatnak a pártból, kidobhatnak, de a történelmet nem másíthatják meg. Ez a történelem pedig azt mondja, hogy 12,5 évvel ezelőtt én alapítottam a VMSZ-t.' Bunyik Zoltán a hír kapcsán azt nyilatkozta napilapunknak: ,,A VMSZ berkein belül gondok vannak, ennek folyományaként most megkezdődik a felelősség áthárítása és a bűnbak keresése. Olyan irányba terelik a folyamatokat, hogy ne a párt döntéshozói legyenek hibásak, hanem azok, akik a téves döntésekre rámutattak'.
A múlt csütörtök aztán újabb váratlan fordulatot hozott. A sajtóban ezen a napon jelent meg a hír: Bunyik Zoltán, a VMSZ Tanácsának egykori elnöke a párt tagjaként fegyelmi eljárást kezdeményezett Pásztor István, a VMSZ elnöke és Pásztor Bálint köztársasági képviselő, frakcióvezető ellen! A párt fegyelmi bizottságához címzett beadványában a következő olvasható: ,,Fegyelmi eljárás megindítását kezdeményezem Pásztor István, a VMSZ elnöke és Pásztor Bálint, a VMSZ országos parlamenti frakcióvezetője ellen, mert a VMSZ Alapszabályát megszegve, testületi határozat nélkül döntöttek a szerbiai kormány megbuktatásáról a 2010-es költségvetés meg nem szavazása útján, és ezzel a döntésükkel a VMSZ érdekei ellen cselekedtek, súlyos kárt okoztak a szabadkai magyarság önkormányzati képviseletének, továbbá rombolták a VMSZ tekintélyét a VMSZ szavazóbázisa körében. A VMSZ Alapszabálya előirányozza, hogy a párt parlamenti képviselői a VMSZ testületi döntésével összhangban alakítják ki álláspontjaikat, és ennek alapján szavaznak. A 2010-es költségvetésről való szavazás előtt a VMSZ elnöke nem hívott össze elnökségi ülést, amelyen kellő megfontolás után testületi döntés születhetett volna a költségvetési szavazásról. A VMSZ országos parlamenti frakcióvezetője pedig testületi döntés nélkül utasította a VMSZ képviselőit, hogy a szerbiai költségvetés ellen szavazzanak. (...) Pásztor István és Pásztor Bálint egy személyben, önhatalmúlag és tévesen döntöttek egy hagy horderejű kérdésben, mely döntés több évre behatárolja a VMSZ és a vajdasági magyarság mozgásterét a szerbiai, a vajdasági és a szabadkai politikai életben.' Bunyik szerint a VMSZ ezzel kilépett, vagy kiléptette magát az országot, a Vajdaságot és Szabadkát irányító demokratikus és Európa-orientált koalícióból, ami ellentétes a VMSZ érdekeivel.
PÁSZTOR ISTVÁN: ,,ÁLLOK ELÉBE'. A fegyelmire fegyelmivel kapcsolatos kérdésre Pásztor István, a VMSZ elnöke a következőket válaszolta a hétvégi Magyar Szóban: ,,Ha valaminek szezonja van, akkor szezonja van. És ha befejeződik, akkor nyugalom van. Ez annak a meggyőződésnek az erősítése, hogy a Vajdasági Magyar Szövetséget szét kell verni, le kell gyöngíteni (...), olyan a pillanat, amikor ennek is ideje van, mert a 120-130-140 ezer aláírás tudatában - ami a VMSZ hívó szavának a visszajelzése - úgy gondolják, hogy a VMSZ vagy a VMSZ elnöke (ez persze butaság) nagyon megerősödött. Ezek a történések azt a célt szolgálják, hogy a pártot szét kell tépni'. A pártelnök az ellene és a Pásztor Bálint ellen kezdeményezett fegyelmi eljárást enyhén szólva nevetségesnek tartja, hiszen a köztársasági költségvetés kapcsán széles egyeztetés volt a VMSZ-ben, a döntéshozatalban a 17 tagú elnökség, vagy a 45 tagú tanács aligha nevezhető szűk csoportnak. De ami őt illeti ,,nincs a fegyelmi eljárással semmi gond, mint ahogyan Kasza elnök úr mondta, ezt is embernek találták ki, állok elébe'.
Az interjút készítő Kabók Erika kérdésére - igaz-e, hogy Pásztor István Tadić elnöknek már előre jelezte, hogy ki fogja rúgni a pártból Kaszát? - a pártelnök reakciója: ,,Jézus Mária. Kinek mondtam ezt?... Ez egyszerűen nevetséges... El tud maga olyan pártelnököt képzelni, aki a saját pártjának a gyengeségére hívja fel a politikai partnere vagy ellenfele figyelmét?' Pásztor István szerint a Kasza-ügy lényege a következő: ,,Én nem láttam a szerbiai politikai szintéren egyetlenegy pártot se, amelyik szembemegy a saját embereivel, még akkor is, amikor vannak fenntartásai. Én ezt nem látom. Látta maga a DP-t, hogy a saját embereit ócsárolja? Ez az igazi probléma, az összes többi csak mellébeszélés. Ha Elnök úr fontosnak tartotta ezeket a dolgokat, akkor miért nem párton belül mondta el?'
JÁRVÁNYÜGYBEN: SÍRI CSEND. A múlt héten Észak-Bácskában és Szerémségben megszüntették az új influenza nyomán kihirdetett járványhelyzetet. A napokban nyilván Szerbia többi régiójában is megteszik ezt a lépést. Miközben a hatóságok még tíz nappal ezelőtt egy hatalmas akciót hirdettek, melynek célja: beoltatni az iskolás gyerekeket és fiatalokat. Az iskolásokra vonatkozó vakcina ügyében akkora a csend (senki sem nyilatkozik), hogy ebből csak egy következtetést lehet levonni: az akció teljes csőddel járt, a szülők bojkottálták a gyerekeik beoltatását.
ÖKÖLTÁMADÁS VILÁGOS NAPPAL. Pénteken, világos nappal Belgrád sétálóutcáján ökölcsapással verték fejbe Velimir Ilićet, az Új Szerbia elnökét. Támadójának, Dejan Stojadinovićnak úgy sikerült a politikust megütnie, hogy az párttársai körgyűrűjében és rendőrök jelenlétében tartózkodott az utcán. Utóbb őt, a támadót kellett megvédeniük a rendőröknek, hogy össze ne verjék a politikus hívei, akik éppen a rendkívüli választások kiírása ügyében szerveztek aláírásgyűjtést. Velimir Ilić (ezúttal az áldozat szerepében - ő újságírókkal szemben szokta alkalmazni a tettlegességet) még a helyszínen azonnali lemondásra szólította fel a belügyminisztert. Szerinte a támadás hátterében a hatalmi koalíció áll, melynek nem felel meg a rendkívüli választások kiírása.
MINDEN HÉTVÉGÉN - TEMERIN?! Szombatról vasárnapra virradóra Temerinben ismeretlen tettesek megrongálták Baranyi Károly Fésülködő lány című köztéri szobrát. A vandalizmus olyan mértékű volt, hogy valószínűleg restaurálni sem lehet az alkotást. Mint ismeretes, a neves művészházaspár - Baranyi Károly és Zlata - még életében Temerinre ruházta hagyatékát, ezek közé tartozott a Fésülködő lány modellje, melyből az öntödében köztéri szobor készült. Csorba Béla, a VMDP körzeti szervezetének elnöke elítélte a barbár cselekedetet, de a kérdésre - hogy vajon nemzeti gyűlölet vezérelte-e a vandalizmust? - csak akkor ad majd választ, ha a rendőrség előállítja a tettest. ,,Nem lenne helyes, ha most kijelenteném, hogy a szoborrongálást a Temerinben élő nemzetek közötti feszültséggel hozom kapcsolatba... Egyébként Temerinben a különböző nemzetiségű polgárok között nem nagyok a feszültségek..., senki sem akarja elüldözni a másikat. Persze, jelen vannak a szélsőséges huligánok, akiket az állami szervek és a rendőrség nem fékeznek meg kellőképpen' - nyilatkozta Csorba Béla. A szoborrongálást a TAKT (Temerini Alkotóműhely és Képzőművészeti Tábor) intézőbizottsága közleményben ítélte el.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..