home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Fa Nándor új elismerése
MTI
2019.01.25.
LXXIV. évf. 4. szám
Fa Nándor  új elismerése

 Fa Nándor óceáni szólóvitorlázót beiktatta tagjai közé a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete. A csütörtöki, gálavacsorával egybekötött ceremónián Kárpáti György, az egyesület elnöke nyújtotta át az elit tagságot igazoló plakettet.

A hajótervezőként és hajóépítőként is elismert vitorlázót a szeptember 19-én elhunyt négyszeres olimpiai és háromszoros világbajnok párbajtőrvívó, mesteredző, Kulcsár Győző megüresedett helyére választották be a tagok. Méltatását Gundel Takács Gábor sportriporter olvasta fel. 

Ebben elhangzott, hogy kajak-kenuval kezdte sportpályafutását, majd már vitorlázóként a Finndingi hajóosztályban versenyzett, de az 1984-es olimpiai bojkott miatt fel kellett adnia álmait, ezért ebben a hajóosztályban befejezte szereplését. Amint arra a laudáció kitért, Fa Nándor a 42. halhatatlan magyar sportoló, azonban mind közül az első, aki nem rendelkezik olimpiai, világ- vagy Európa-bajnoki éremmel. 

„Másoknál csak önmagunk legyőzésével lehetünk jobbak. Azt gondolom, Fa Nándort minden fiatal elé példaképnek lehet állítani" — hangzott el a sportemberről, aki pályafutása alatt három könyvet is írt, a Szent Jupát 700 napja, Magad, uram és Kalandjaim a Föld körül címmel.


A képen Fa Nándor, a felesége Melczer Irén (j4), Gundel Takács Gábor újságíró (j3), Vaskuti István olimpiai bajnok kenus, edző (b2), Faragó Tamás olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, edző (b) és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (j) társaságában a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének ünnepségén, ahol a szervezet új tagjává fogadták 2019. január 24-én (MTI/Bruzák Noémi)

Fa Nándor rövid beszédében kitért rá, hogy kicsit még szoknia kell ezt az elismerést, ugyanakkor óriási megtiszteltetésnek tartja, ugyanis olyanoktól kapta, akik maguk is a csúcson voltak, és ismerik az oda vezető utat. 

„Az az ötven év, amit sportolóként megéltem, hihetetlen küzdelmet és munkát hozott, de nem érzem áldozatnak, hiszen az a szépség, amit kaptam, nincs arányban ezzel" — hangsúlyozta.

Fa Nándor ötször vitorlázta körbe a Földet — háromszor egyedül —, tavaly február óta pedig betölti a Magyar Vitorlás Szövetség tiszteletbeli elnöki posztját. A Vendée Globe elnevezésű földkörüli viadalon 1993-ban az ötödik helyen végzett, ezzel ő volt a legjobb nem francia vitorlázó, ráadásul maga tervezte és építette hajóval.


Szalai Attila/Hét Nap karikatúrája

 

A halhatatlanok tagsága: Darnyi Tamás, Dunai Antal, Egerszegi Krisztina, Fa Nándor, Faragó Tamás, Gyulay Zsolt, Hegedűs Csaba, Kamuti Jenő, Kárpáti György, Kásás Tamás, Keleti Ágnes, Kovács Katalin, Magyar Zoltán, Nagy Tímea, Polgár Judit, Rejtő Ildikó, Székely Éva, Török Ferenc, Vaskuti István, Wichmann Tamás
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..