home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Évről évre nő a fertőzött kullancsok száma
Balázs Szilvia
2017.05.10.
LXXII. évf. 18. szám
Évről évre nő a fertőzött kullancsok száma

Hogy a kullancsok által terjesztett betegségek mennyire veszélyesek az emberre, már tudjuk. Sokan viszont nem is sejtik, hogy az apró paraziták által továbbadott fertőzések kedvenceink halálát is okozhatják.

Aki azt hitte, hogy a kemény tél vagy az áprilisi havazás megártott a kullancsoknak, nagyon téved: rengeteg van belőlük, csakúgy mint az elmúlt években. Ráadásul egyre több a fertőzött egyed.

— Az emberek többsége úgy gondolja, a kullancsok csak ilyenkor, a május 1-jei ünnep után kezdenek előbújni, de ez óriási tévedés — mondja Jánosi Tibor állatorvos. — Már kora tavasszal előjönnek. Azt hiszem, az idén nagyon sok kullancsos esetünk lesz. Évről évre nem hogy csökkenne, hanem még növekszik is a számuk. Azelőtt repülőgéppel irtották a szúnyogokat, és az bizony a kullancsokra is kihatott. Úgy hallottam, a repülők már nem felelnek meg bizonyos előírásoknak, ezért nem alkalmazzák ezt a fajta irtást… Most viszont az a gond, hogy Szabadka is, Palics is, valamint az erdők mind fertőzöttek, nagyon elterjedtek a kullancsok.

Maga a vérszívó nem veszélyes. A gondot az okozza, ha a kullancs bizonyos fertőzések hordozója, mert könnyedén átadja őket az áldozatainak. Ezek a betegségek általában súlyos következményekkel járnak.

— A kutyáknál a babéziózis a legveszélyesebb. Ez egy kullancsok által terjesztett fertőzés. Nem nagyon lehet védekezni ellene. Fontos, hogy figyelmesen nézzük át kedvencünk bundáját sétáltatás után, simogassuk, fésüljük át a szőrét, így meg lehet találni a megtapadt kullancsokat. A hosszú szőrű kutyák esetében azonban a gazdik gyakran csak akkor veszik észre a kullancsot, ha az már jól teleszívta magát az állat vérével. A kullancsnak különféle fejlődési szakaszai vannak, a vérszívás utolsó stádiumában már akkora is lehet, mint egy babszem. Amikor teleszívta magát, kiesik a bőrből, petéket rak, és ezáltal több ezer utódot képes létrehozni.

Az állatorvos szerint ilyenkor, tavasszal jó, ha egy kicsit „megkozmetikázzuk” a házi kedvenceinket, különösen a hosszú szőrű fajtákat. Ehhez nem kell drága kutyakozmetika, csak egy jó kis fürdetés meg egy egyszerű, közönséges kefe, melyet másra nem használunk. Ha jól kikeféljük az állat szőrét, azzal megkönnyítjük az életét, hiszen segítünk neki megszabadulni a téli bunda maradványaitól, ezzel pedig felpezsdül a vérkeringése, frissebbnek érzi majd magát. Az összegubancolódott, poros, elhanyagolt szőrzet nemcsak az állatnak kényelmetlen, hanem a kullancsoknak is jó „melegágy”.

— Megelőzni, védekezni sokféleképpen lehet. Van, aki a nyakörvekre, van, aki a különféle cseppekre (spot-onokra) esküszik — mondja Tibor. — Ez változó. Én inkább a cseppek használatát javaslom. Ennek több oka van: elsősorban nem zavarja az állatot és nem irritálja a nyakát. Volt olyan, hogy a kis kedvenc felakadt valahol, például egy kerítésen a nyakörv miatt. A cseppekkel ugyanazt a hatást érhetjük el, mint a nyakörvvel. Persze itt is ügyelni kell egy-két dologra. A legfontosabb, hogy ha rácsepegtettük az állatra a bolha- és kullancsirtó szert, akkor utána ne álljunk neki fürdetni, hiszen azzal lemossuk a cseppeket is. Ha fürdetni akarunk, akkor azt még a cseppentés előtt tegyük meg. Persze ügyelni kell rá, hogy ne legyen nagyon hideg, hogy az állat ne fázzon meg. Sokkal hatásosabb lesz a csepp, ha tiszta szőrre visszük fel. Gyakran jönnek az emberek panaszkodni, hogy megvették a cseppet, de semmit sem ér. Aztán, amikor rákérdezek, kiderül, hogy nem jól használták, vagy megfürdették az állatot a kezelés után egy-két nappal. Ilyenkor valóban nem ér semmit a csepegtetés, hiszen a hatóanyagot a fürdetéssel egyszerűen kimossuk az állat bundájából.

A kutyák sokkal érzékenyebbek a kullancs által terjesztett betegségekre. A macskák ritkán fertőződnek meg.

— A mi macskáink is sokat kóborolnak, a feleségem sokszor talál bennük kullancsot — mondja Tibor. — De a macskák valamiért nem annyira érzékenyek. Nem volt túl sok olyan macska páciensem, amelyet kullancsfertőzés miatt hoztak be. Az állatnak egyébként nem feltétlenül kell kóborolnia ahhoz, hogy találkozzon ezekkel a parazitákkal: az udvar is tele van velük. Léteznek különféle permetezőszerek, melyeket az egész udvarban alkalmazhatunk. Ezek a termékek megvédenek a kullancsoktól, a bolháktól, sőt, még a szúnyogoktól is. A mezőgazdasági boltokban kaphatóak, de mielőtt megvásárolnánk őket, konzultáljunk egy szakértővel, nehogy több kárunk legyen, mint hasznunk. Emellett azt is tudni kell, hogy az ilyen termékeknek csak egy ideig van hatásuk, az első eső lemossa őket, ezért a permetezést viszonylag gyakran meg kell ismételni. A művelet után néhány óráig zárjuk el a kutyát vagy a macskát, ne engedjük a kezelt területre, amíg a permet fel nem szárad, hiszen az állat dörgölőzik, hempereg, aztán megnyalja magát, ezzel pedig a káros anyag a szervezetébe jut. A mérgezés főbb tünetei a könnyezés és a nyálzás.

Ha a kedvencünkre ragadt kullancs fertőzött volt, a kutyáknál hamar fellépnek a tünetek: az állat levert lesz, nem eszik, fáradékonnyá válik. Ezért jó, ha a gazdi azonnal állatorvoshoz fordul, különösen akkor, ha tudja, hogy az állat az előző napon kint volt, esetleg elkóborolt. A betegséget okozó kullancsot gyakran meg sem találják a kutyán.

— Sokan hiszik, hogy a kullancsok fentről potyognak az emberekre, vagy „ráugranak” a testünkre, de ez tévedés. Ezek a rovarok a legtöbbször alulról másznak fel az áldozatukra, ezért elsősorban a kis termetű kutyák vannak veszélyben.

A haszonállatokon is találhatunk kullancsot, régebben például sokan úgy hitték, hogy a parazita csak a juhokat támadja meg. Ez nem igaz, minden meleg vérű élőlényre veszélyes, hiszen vért szív. Viszont tény, hogy a haszonállatok nem érzékenyek a fertőzött kullancsokra. A madarak sem, noha a bőrükön ettől függetlenül még megtapadhatnak, elsősorban a csőr és a szem körül. A galambok ilyen szempontból nagyon veszélyesek, hiszen terjesztik, továbbviszik a kullancsokat. Így fordulhat elő, hogy egy városközponti lakásba is bejuthat ez a vérszívó rovar — egy erkélyre leszálló galamb által. Nem árt tehát az óvatosság, és még a lakásban tartott kedvencek esetében is ajánlatos a különféle bolha- és kullancsirtó szerek használata.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..