home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Évről évre jobb eredményeket mutatunk fel
Gyurkovics Virág
2016.02.08.
LXXI. évf. 5. szám
Évről évre jobb eredményeket mutatunk fel

Beszélgetés Marko Carićtyal, a szabadkai jogi kar dékánjával

Három éve Szabadkán is tanulhatnak a jogi szakirány iránt érdeklődő fiatalok. Az újvidéki Gazdasági és Igazságügyi Jogi Kar szabadkai kihelyezett tagozata az első akkreditált jogi felsőoktatási magánintézmény a városban. Arról, hogy milyen feltételekkel jelentkezhetnek ide a hallgatók, és mit nyújt a képzés, Marko Carić, a szabadkai jogi kar dékánja nyilatkozott nekünk.

* Nemrég megnyílt az önök egyetemének szabadkai kihelyezett tagozata. Miért tartják fontosnak, hogy terjeszkedjenek, és miért éppen Szabadkára esett a választás?

— Három évvel ezelőtt döntöttünk úgy, hogy Szabadkán is nyitunk egy kihelyezett tagozatot, elsősorban azért, hogy a szabadkaiaknak lehetőségük legyen a saját városukban továbbtanulni. Az egyetemisták harmadik generációjának beiratkozásával a Radić fivérek 38. alatt ünnepélyesen megnyitottuk egyetemünk új helyiségeit, hogy ezzel is bizonyítsuk szándékunk komolyságát, hogy mint egyedüli akkreditált jogi felsőoktatási magánintézmény működjünk Szabadkán. Új tantermeinkben korszerű körülmények között folyik az akadémiai képzés.

* Hogyan lehet motiválni a fiatalokat, hiszen köztudomású, hogy a munkanélküliség aránya évről évre növekszik?

— Először is fel kell ébreszteni a fiatalokban a siker iránti vágyat. Meg kell tanítanunk nekik, hogyan tűzzék ki a céljaikat, és hogy folyamatosan dolgozzanak azok elérésén. Tudatosítanunk kell bennük, hogy a szakértelem fontos, a tanulás kifizetődik. Eljött az ideje, hogy megszűnjön az állami és magánegyetemekre való felosztás, hiszen a fiatalok és Szerbia jövője mindannyiunktól függ, vagyis attól, hogy milyen színvonalú tudást és képesítést tudunk nyújtani. Még egy akkreditációs cikluson túl vagyunk — sok állami egyetem nem felel meg a szigorú akkreditációs feltételeknek. Másfelől van néhány olyan sikeres magánegyetem, amely évről évre egyre jobb eredményeket mutat fel, mind a hallgatók tudását, mind az előadók tudományos munkáját illetőleg. Ilyen a mi jogi karunk is. Személyesen támogatom a proaktív hozzáállást, amikor mindenki a tudásával bizonyít, függetlenül attól, milyen egyetemet fejezett be.

* Milyen szakok közül választhatnak a potenciális hallgatóik?

— A jogi kar szigorúan a szaktantárgyakra helyezi a hangsúlyt, és figyelembe veszi azokat a nagy társadalmi és gazdasági változásokat, amelyek végbemennek a világban és Szerbiában. Szabadkán egyelőre csak az általános jogi tanulmányokra fókuszáltunk, mert ez a terület vonzóbb és érdekesebb. Újvidéken az általános jogi mellett gazdasági jogi szak is működik, de a tapasztalat azt mutatja, hogy az általános jog iránt nagyobb az érdeklődés, ezért döntöttünk úgy, hogy Szabadkán ezzel indítunk.

* Milyen feltételeknek kell megfelelni, hogy valaki beiratkozhasson az egyetemükre, és mit kaphat itt a hallgató?

— Mindenki beiratkozhat hozzánk, aki befejezte a négyéves középiskolai tanulmányait, és szeretne továbbtanulni, befektetni a tudásába. A fiatalok számára fontos, hogy olyan területet válasszanak, amely érdekli őket, valamint hogy jó alapot kapjanak a munkába álláshoz. Amiben a mi karunk különbözik másoktól, az elsősorban a minőség, melyet az bizonyít a legjobban, hogy az egyetemisták milyen arányban tudnak elhelyezkedni a tanulmányaik befejezése után, és feltalálják-e magukat ebben a turbulens üzleti világban, akár az országban, akár külföldön. Számos volt hallgatónk már dolgozik, sikeresen építik karrierjüket az ügyészségeken, jogászként, a gazdasági és a magánszektorban, de külföldön is. Mindez bizonyítja minőségünket.

* Köztudomású, hogy hatalmas szakadék tátong a gyakorlat és az elmélet között. Önnek is ez a benyomása a visszajelzések alapján? Hogyan tudják áthidalni ezt a szakadékot, illetve közelebb kerülni a gyakorlatias megközelítéshez?

— Nálunk mindig a hallgatók állnak az első helyen, segítünk nekik abban, hogy meghatározzák és elérjék a céljaikat, vagyis azzá váljanak, amivé szeretnének. Ellentétes hatást érnénk el, ha a hallgatót több ezer oldal elolvasásával és többszöri vizsgáztatással terhelnénk, hiszen ez frusztrációhoz és kimerüléshez vezet. Ettől az ember annyira „kiéghet”, hogy képtelen lesz majd tökéletesen teljesíteni a későbbi munkája során. Az elméleti tudást természetesen ki kell egészíteni a gyakorlattal, mert a gyakorlat nem választás kérdése, hanem lételem a tanulás folyamatában. Hallgatóink tehát gyakorlati képzésen vesznek részt a bíróságon, az ügyészségen és a gazdasági szférában. A nálunk végzettek meg vannak elégedve az itt megszerzett tudással, hiszen nincs gondjuk a munkába állással, ami nagyon fontos a munkaerőpiacon tapasztalható rendkívül erős konkurencia miatt.

* Nagy hangsúlyt helyeznek a hallgatók mobilitására, illetve az arra való felkészítésükre, hogy ne csak helyben, hanem bárhol feltalálják magukat. Hogyan oldják meg a nemzetközi együttműködést és az aktivitást?

— A nemzetköziség, a mobilitás és a külföldi intézményekkel való közös projektumok a legfőbb mutatói egy oktatási intézmény munkájának. Karunk egy nagyon szerteágazó kapcsolatrendszert épített ki a hasonló külföldi felsőoktatási intézményekkel, ami lehetőséget nyújt hallgatóinknak a külföldi munkavállalásra, illetve továbbtanulásra. Ez a kapcsolati tőke lehetővé teszi, hogy hallgatóink eltölthessenek egy szemesztert a legjobb európai egyetemek egyikén, illetve hogy ott folytassák a mester- és a doktori képzésüket.

* Milyen munkára szereznek képesítést az önök jövendőbeli diplomásai?

— Arra törekszünk, hogy egyetemistáink megelégedve és azzal a tudattal távozzanak tőlünk, hogy sokat megtanultak, és hogy az elméleti tudás mellett kellő gyakorlati tapasztalatot is szereztek. Azt szeretnénk, ha a hallgatóink magabiztosan távoznának, azzal a szakmai öntudattal, amellyel el tudják majd dönteni, hogy a továbbiakban tudományos munkával, kutatással vagy jogászként, ügyészként, esetleg a gazdasági szférában szeretnének tevékenykedni. A mi hallgatóink tehát igen széles körű képesítéssel hagyják el intézményünket.

* Miben különböznek önök a többi magánegyetemtől? Miért iratkozzon valaki éppen önökhöz?

— Az első és a legfontosabb különbség, hogy a nálunk diplomázott hallgatók színvonalas elméleti és gyakorlati tudást szereznek. Emellett leginkább abban különbözünk másoktól, hogy az egyébként minőségi és interaktív oktatást jeles szakemberekre bízzuk, akiknek akadémiai és gyakorlati tapasztalatuk egyaránt van. A hozzáértő tanári kar egyetemistáinknak fundamentális tudást ad át, és sikeresen felkészíti őket a jogi vizsga letételére. Tanáraink hozzáállása proaktív, vagyis ők nemcsak tanítják a hallgatókat, hanem beszélgetnek is velük, és segítenek nekik kiválasztani a személyiségükhöz, képességeikhez leginkább illő szakterületet. Az egyik célunk az egyetemistáink személyiségfejlesztése, értelmiségivé való képzése. A szakmaiságon kívül egyéb, a magánéletben is hasznosítható képességeket szereznek intézményünkben. Ilyen módon szeretnénk egy pozitív álláspontot kialakítani a tanulás iránt, valamint erősíteni a tanulásban és a karrierben való előrehaladás iránti vágyukat. 


Kattintson az alábbi képre, és tekintse meg a szerző adatlapját is:
Gyurkovics Virág

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..