home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Éves beszámolók az MNT ülésén
LACKÓ VARJÚ Sára
2013.12.11.
LXVIII. évf. 50. szám
Éves beszámolók az MNT ülésén

November 14-e, a vajdasági magyar képzőművészet napja — A Magyar Nemzeti Tanács megtartotta 38. rendes ülését, melyen a jelenlevők egyebek között az oktatási, kulturális és médiastratégiái megvalósításának idei jelentéseit is meghallgatták.

Joó Horti Lívia, a Közoktatási Bizottság elnökének beszámolójából kiderül, hogy Vajdaság 26 önkormányzatában 84 település 71 iskolájában 1851 kisdiák kezdte meg magyarul általános iskolás tanulmányait, és beiskolázási csomagjaikat is átvették. Óbecsén és Szabadkán nőtt a magyar nyelvű tagozatokra iratkozó diákok száma. Az MNT harmadik éve működteti komplex ösztöndíjprogramját, melynek köszönhetően immár 1084 fiatalt támogatnak felsőoktatási képzéseik elvégzésében. Dr. Lengyel László, a Közoktatási Bizottság alelnöke kijelentette, hogy a ciklusonként érkező anyaországi támogatások másik részét még az ünnepek előtt átutalják.

A vajdasági magyar kulturális stratégia 2013. évi beszámolóját Lovas Ildikó, az MNT Kulturális Bizottságának elnöke ismertette. Elmondta, hogy az aracsi pusztatemplom megőrzésével kapcsolatos döntés után nemzetközi művészettörténeti, régészeti és műemlékvédelmi konferenciát szerveztek. Ennek eredményeképpen jött létre az elmúlt három év legkomolyabb intézményes együttműködése a Tartományi Műemlékvédelmi Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet között. Jelentős fejlemény, hogy megalakult a kiemelt kulturális intézményekre vonatkozó kataszter, illetve hogy állandó társulattal bővült a Zentai Magyar Kamaraszínház. Szabadkán megkezdődött a Kosztolányi Dezső-emlékpark kiépítése, amelyet nemzetileg kiemelt jelentőségű projektumként tartanak számon.

Kókai Péter, az MNT Tájékoztatási Bizottságának alelnöke a médiastratégia 2013. évi megvalósításáról szóló beszámolójában elmondta, hogy a kitűzött célok részlegesen valósultak meg. A Magyar Szó napilap eladási mutatói 6,5%-os csökkenést jeleznek, a program célja viszont a 20%-os példányszámnövelés volt, ám az arculatváltáson átesett honlapnak köszönhetően olvasottsága növekedést mutat. Az elmúlt tíz hónapban emelkedett a Hét Nap eladott példányainak száma: a hetilap 3,5%-al több olvasóra tett szert. A követelményeknek eleget téve, a lap arculatváltása sikeresen zajlott, online látogatóinak száma is gyarapodást mutat. Nem történt említésre méltó változás a Vajdasági Magyar Rádióhálózat terén a Vajdasági Rádió és Televízióban zajló nehéz helyzet miatt. Az idén nyolc újságírót támogattak tanulmányai befejezésében a médiaösztöndíj-programnak köszönhetően.

Az ülésen elfogadták a Tartományi Műemlékvédelmi Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet között létrejött együttműködésre vonatkozó tájékoztatót. Témája a vajdasági magyarság jelentős műemlékeinek megóvása.

Módosították a vajdasági magyarság nemzeti jelképéről és ünnepeiről szóló határozatot: a jeles napok közé a vajdasági magyar képzőművészet napját is beiktatták. A határozatjavaslat szerint Ács József képzőművész, pedagógus, kritikus és képzőművészeti szervező születésnapját, november 14-ét a vajdasági magyar képzőművészet napjává nyilvánították.

Az ülésen elfogadták a vajdasági magyarok szerbiai diplomahonosítására vonatkozó beszámolót is, amelyet online felmérés alapján készített el Ágyas Réka szociológus. A Bethlen Gábor Alap, az MNT és a Szekeres László Alapítvány által támogatott tájékoztató a honosítás folyamatára vonatkozó információkat tartalmazza: a becsült időtartamát, költségeit stb.

Módosították a demonstrátori ösztöndíjról szóló határozatot, mely szerint ezentúl a pályázat szövegében a felsőoktatási képzés 4. éves hallgatója szövegrész helyett a felsőoktatási alapképzés végzős hallgatója szerepel majd.

Elfogadták Simon Erzsébet Zita, az MNT tájékoztatási ügyekkel megbízott tanácsosának lemondását, aki egészségügyi okokra hivatkozva távozik posztjáról.

A jelenlevők meghallgatták dr. Korhecz Tamás, az MNT elnökének beszámolóját, aki maga is tagja volt a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvény módosítását előkészítő szakértői testületnek. Elmondta, hogy a nyilvános vitára bocsátott tervezet szakmai és nemzeti szempontból is elfogadható megoldásokat tartalmaz.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..