home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Évértékelő a Testvériségben
Tóth Tibor
2017.11.06.
LXXII. évf. 44. szám
Évértékelő a Testvériségben

A Bratstvo—Testvériség Kajakklub sikeres idényt zárt, hiszen a magyarkanizsai versenyzők a tartományi bajnokságról hét, az országosról pedig hat éremmel tértek haza.

Ezenkívül nagy érdeklődés közepette szervezték meg a már hagyományos kajakiskolát, valamint új elnököt is választottak a patinás egyesület élére.

Az eddigi elnöknek, Stevan Kneževićnek érdek-összeférhetetlenség miatt le kellett mondania tisztjéről, mivel a szakembert tavaly márciusban a Vajdasági Kajak-kenu Szövetség elnökének választották. A Testvériség Kajakklub közgyűlésének döntése értelmében az elkövetkező négy évben Csőke Rudolf irányítja majd a magyarkanizsai egyesületet.

— Elsődleges célként a folytonosság megtartását, a klub alapműködésének lehetővé tételét tűztük ki. Ebbe tartozik az edzők fizetésének juttatása, a közüzemi díjak rendszeres befizetése, a saját épületünk működtetése, mely elsősorban a téli időszakban, a fűtési idényben állít kihívások elé bennünket. A másik, hasonlóan fontos célunk az épület első és második emeletén épülőfélben levő edző-, bíró- és oktatóközpont befejezése, melynek következő fázisa napokon belül elkezdődik. Geoszondás fűtésű kazánház kiépítését tartalmazza ez a fázis, melynek összértéke 11 000 euró. A jövő év végéig szeretnénk az oktatóközpontot teljes egészében befejezni, és átadni rendeltetésének. Ez a beruházás összesen 12 millió dinárt tesz ki. Bővítjük az eszközparkunkat is, több páros és egyes kajak beszerzését irányoztuk elő a 2018. évre. Mivel kisvárosban működünk, a többi sportklubhoz hasonlóan számunkra is kihívás a fiatalok csökkenő száma, melyet egyrészt az elvándorlásnak, másrészt az alacsony születésszámnak tulajdoníthatunk. Ilyen körülmények között nem kis feladat a folytonosság megőrzése és az eredményesség. Első számú támogatónk a magyarkanizsai önkormányzat, a versenyszférából pedig a magyarkanizsai Visa-Prom és a kúlai Inter Petrol támogat bennünket. Rajtuk kívül több kisebb szponzorunk is van, mely segíti a klubot — mondta Csőke Rudolf, a Bratstvo—Testvériség Kajakklub új elnöke.


A kajakklub új összetételű elnöksége (balról jobbra): Hubai Ervin, Ivanović Vladimir, Fejsztámer Róbert (alelnök), Csőke Rudolf (elnök), Knežević Stevan, Dognár Viktor, Medgyesi István

Látogatásunkkor, hétfő délután az erős, csípős szél miatt a versenyzők nem szálltak vízre, inkább a kajakházban kialakított edzőteremben erősítettek. A gyakorlatok között Apró István vezetőedző elmondta, hogy sikeres évet tudhatnak maguk mögött, hiszen több hazai és nemzetközi versenyen vettek részt, továbbá a nyári kajakiskolából kikerült fiatalok is fokozatosan beépülnek a csapatba. Igaz, hogy messze még az első verseny, viszont pihenésre nincs idő, máris készülnek a következő évi megmérettetésekre.

— Az országos bajnokságon összesen hat érmet – egy aranyat, három ezüstöt és két bronzot — szereztünk. A legfényesebb a Poberai Anett—Sziveri Rita—Lőwei Kitti—Lőwei Fanni alkotta felnőttkajaknégyeshez fűződik, mely 200 méteren több olyan hajót is maga mögé utasított, amelyben válogatott versenyzők kajakoztak. Ezüstöt szintén a Poberai—Sziveri—Lőwei—Lőwei-négyes nyert K4 500 és 1000 méteren a felnőttek között, valamint a Sziveri—Poberai-páros 200 méteren az ifik mezőnyében. A dobogó harmadik fokára Sziveri kajakegyesben (1000 méter, ifjúsági mezőny) és a Sziveri—Poberai-páros (1000 méter, ifjúsági mezőny) állhatott. Fiatalabb versenyzőink csapatba való építése kiváló ütemben halad, hiszen Pavlov Saša, Ladányi Krisztián, Hubai Dávid, Basa Enikő, Nagy Gabriella, Nagy Viktória, Molnár Henrietta, Bagi Balázs és a többiek is szépen szerepeltek, a következő évben már érmet is várhatunk tőlük. Az idei eredményeket jövőre megpróbáljuk túlszárnyalni, azaz még több érmet szeretnénk szerezni az országos bajnokságon. Egyébként a Belgrádban megrendezett országos viadalon 27 klub több mint 700 kajakosa és kenusa vett részt, ami azt mutatja, hogy a nemzetközi sikereknek köszönhetően a sportág egyre népszerűbbé válik az országban — mondta Apró.


A kajakiskola az idén is nagy népszerűségnek örvendett

A tartományi bajnokságon egy arany, négy ezüst és két bronz volt a magyarkanizsai mérleg, Sziveri Rita személyében pedig válogatott versenyzője is van a klubnak. Sziveri részt vett a belgrádi ifjúsági kajak-kenu-Európa-bajnokságon, melyen K1 1000 méteren középdöntős volt, és csak nagyon kevés választotta el a döntőbe jutástól. A csehországi Račicében, az olimpiai reménységek versenyén is a középdöntőig jutott, ott sem sok hiányzott a döntőhöz. A klub évről évre megszervezi a népszerű kajakiskolát, melyet az idén ötven fiatal végzett el. A gyerekekkel Apró István, László Gábor, Szabados Rita és Raffai Renáta foglalkozott. A lemorzsolódás minimális, vagyis a kajakozni megtanult gyerekek nagy része azóta is rendszeresen jár edzésre, és követi az edzők utasításait. A magyarkanizsaiak folyóvízen, a Tiszán edzenek, így jelentős hátrányban vannak azokhoz a klubokhoz képest, amelyek állóvízben készülnek a versenyekre.

— Ha igazán szép eredményeket szeretnénk elérni, akkor állóvízen is kell edzenünk. Nekünk azonban nincs tavunk, ezért ezt a hiányt edzőtáborokkal pótoljuk. Az idén a téli felkészülés keretében tíz napot töltöttünk Trebinjén, az országos bajnokság előtt pedig egy hétig a Maty-éren edzőtáboroztunk, ezen a Szeged melletti pályán hoztuk formába versenyzőinket. Az állóvízen készülő klubok sokkal előnyösebb helyzetben vannak, hamarabb vízre szállhatnak, hogy gyűjtsék a kilométereket, viszont mi a hideg időjárás és a Tisza tavaszi magas vízállása miatt mindezt sokkal később tehetjük meg — mondta a vezetőedző.

A sportág iránt érdeklődők minden hétköznap 16 órától jelentkezhetnek a kajakháznál. Már nyolc-kilenc éveseket is fogadnak, ők azonban még nem kajakoznak, hanem úgynevezett száraz edzéseket végeznek, és majd csak a nyár folyamán ülnek először kajakba.

A Testvériség versenyzői pillanatnyilag a téli alapozást végzik, az időjárás függvényében pedig minél tovább szeretnének a vízen maradni. A következő év elején ismét edzőtábor szerepel a tervek között, majd a tavasz beköszöntével megkezdődik a versenyidény.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..