Év vége előtti események

Év vége előtti események

Az elmúlt hetekben is közösségépítő, környezetszépítő és öntudat-erősítő megmozdulások helyszíne, illetve kiindulópontja volt a dél-bánsági szórvány és szigetmagyarság egyik legnagyobb bástyája. Ezekből válogattunk egy csokornyit — természetesen a teljesség igénye nélkül.

Az antalfalvi Mladá Pokoljenja Általános Iskola felkérésére néhány óra erejéig a torontálvásárhelyi Moša Pijade Elemi Iskola is részese volt egy, a külhoni szlovákokat felkaroló hivatal patronálásával létrehívott vándorprojektumnak. A játékos vetélkedőn a magyarországi Szentesről, Békéscsabáról és Tótkomlósról tizenöt, a romániai Nagylakról pedig hét diák mérte össze ügyességét, és nem maradt ki a házigazdák húszfős csapata sem. A verseny kerettervét Jelić Dejan tornatanár készítette. A torontáli tanintézmény vezetősége a diákok kísérőiként érkező tanári gárdával folytatott szakmai eszmecserékre és tapasztalatokra építkezett.

*

A torontálvásárhelyi székhelyű Debelyacsa — a Természet szolgálatában nevet viselő polgári csoportosulás követve a működésének alapszabályzatában megfogalmazott elveket és célokat újabb faluszépítési megmozdulást rendezett november negyedik szombatján. A logisztikai részbe besegítő községi illetékesekkel, továbbá a település helyi közösségével, vadászegyesületével, motorosklubjával, általános iskolájának mintegy hatvan diákjával, illetve az antalfalvi község területén tevékenykedő, úgynevezett zöldaktivistáival karöltve a tömörülés tagsága kétszáz jegenyecsemetét ültetett ki a Kiss Ferenc és az Október 4. utcák mentén. A munka befejezése után az akcióban részt vevők ebéden folytatták tervezgetésüket, kötetlenebb társalgásukat. Egyébként röpke másfél-két hónap leforgása alatt a torontálvásárhelyi környezetvédőknek ez már sorrendben a negyedik jelentősebb megmozdulása. Szeptember derekán a helyi iskola környékét csinosították közös erőbevetéssel, október elején az egészséges levegő fontosságára hívták fel a közvélemény figyelmét, majd pedig rózsát ültettek a falu parkjában. Mint megtudtuk, a fásítási akció — az időjárás függvényében — a tavasszal, illetve még az idei esztendőben folytatódik. Bizakodva, hogy az elvégzett munkát a tartózkodók csoportja is méltányolni fogja. 

*

Hetedik alkalommal tartottak batyubált a torontálvásárhelyi református egyházközség szervezésében. A hangulatos összejövetelre, melyen a pirosi Classic Band gondoskodott hangszeres „aláfestésről”, november negyedik szombatján került sor a helyi vadászegyesület termében. Mintegy másfél száz részvevővel, aki batyujában nemcsak elemózsiát hozott, hanem a tombolára szánt ajándékot is. A fődíjat, egy bárányt a falu földműves-szövetkezete ajánlotta fel. Mint megtudtuk, a közösségépítő mulatság költségeinek kifizetése után fennmaradó összeget az aktuális templomjavítási munkálatokra fordítják.

*

A torontálvásárhelyi József Attila Művelődési Otthon színtársulata november 23-án a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely—Magyar Művelődési Egyesületben vitte színre Horváth Péter Kilencen, mint a gonoszok című háromfelvonásos színjátékát, Bakator János osztálytanító rendezésében. Az amatörizmus szellemében tevékenykedő, újult erővel visszatért társulat a debellácsi ősbemutató és repríz, illetve a muzslyai és a székelykevei vendégszereplések után érkezett a Temes-parti kisváros úgynevezett déli zónájába, abba az egykoron önálló faluba, amelyben a helyi kultúrélet mozgatói idestova negyedszáz esztendeje készítettek legutóbb felnőttszíndarabot.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Év vége előtti események
Bánáti Újság
Év vége előtti események
Bánáti Újság
  • Zséli Ágnes
  • 2020.06.02.
  • LXXV. évfolyam 22. szám
Facebook

Támogatóink