home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Európa a gyakorlatban
(LMT)
2016.05.30.
LXXI. évf. 21. szám
Európa a gyakorlatban

Deli Andor európai parlamenti képviselő a brüsszeli irodájában mester- vagy doktorképzésben részt vevő vajdasági magyar egyetemistáknak és frissen diplomázott fiataloknak nyújt lehetőséget európai szakmai gyakorlat megszerzésére. A doroszlói Gellér Enikő, aki az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karának hallgatója, évfolyamtársaitól értesült a brüsszeli lehetőségről.

Februárban utazott az Európai Unió fővárosába egy hónapra, majd mindezt egy bécsi képzés követte. Enikőt a motivációról, a gyakorlati tudás hasznosságáról, az utazás és a kapcsolatteremtés örömeiről kérdeztük.

* Milyen céllal jelentkeztél gyakornoknak?

— A gyakornoki munka minden egyetemista számára vonzó lehet. Tanulmányi tárgyaim közé tartozik a nemzetközi jog is, nem csoda hát, hogy kapva kaptam az alkalmon, és megpályáztam ezt a gyakornoki helyet. Egy kis időre felkelhettem az „iskolapadból”, és (gyakorlati) világot láttam, betekinthettem az Európai Parlament működési folyamataiba. Mivel Deli Andor a Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság (TRAN) teljes jogú tagja és a Regionális Fejlesztési Bizottság (REGI) póttagja, ennek a két bizottságnak a munkáját kísértük figyelemmel egy brüsszeli magyar és egy budapesti gyakornoktárssal együtt. Nagy élmény és fontos tapasztalat volt számomra, hogy bizonyos benyújtandó módosítási javaslatok elkészítésénél kíváncsiak voltak a mi ötleteinkre is, érdemben szólhattunk hozzá a készülő beadványhoz. A szavazatmagyarázatoknak, elemzéseknek köszönhetően ráláthattunk a döntéshozás folyamataira. Magyarországnak huszonegy képviselője van az EU-ban. A legtöbb irodának van gyakornoka, ebből kifolyólag értékes ismeretséget köthettem kárpátaljai, felvidéki, erdélyi és magyarországi gyakornoktársakkal. Szakmai és társasági szinten is összekovácsolódtunk. Szabadidőnkben többször ebédeltünk közösen, illetve kirándultunk.

* Egyik út hozta a másikat…

— Pontosan így történt. Brüsszelben szereztem tudomást a bécsi képzési sorozatról, mely a How Europe Works: First Hand Perspective on EU institutions nevet viseli. Szervezője a budapesti Robert Schuman Intézet, a bécsi Politische Akademie nevű szervezet és a brüsszeli Wilfried Martens Centre for European Studies. Csaknem négynapos intenzív és interaktív képzésben részesültünk az európai csatlakozási folyamatok témájában. A balkáni országok, Albánia, Macedónia, Bosznia-Hercegovina és Szerbia fiataljai voltak jelen. A szakmai tudás gyarapítása mellett lenyűgözött a kulturális sokszínűség (nem) mindennapi, európai megélésének lehetősége. Volt ott a burektól kezdve a baklaván, paprikáson át a bécsi szeletig minden, mi testnek és szellemnek ingere. Komolyra fordítva a szót, ez a képzés Brüsszelben folytatódik. Egy rövid időre visszatérek tehát az általam annyira megkedvelt európai parlamenti környezetbe. Megismerni az elméleti tanulmányok gyakorlatát, meglátni az összefüggéseket, számomra emiatt felbecsülhetetlen egy-egy ilyen gyakornoki út, képzési idő — hallottuk Gellér Enikőtől, aki tanulmányai és számos tanulmányútja mellett, amikor tud, hazatér, tevékenykedik. Nem hanyagolja el közösségét, a doroszlói néptánccsoportot, melynek oszlopos tagja, és a DISZ Ifjúsági Szervezetet, melynek elnöki tisztségét tölti be.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..