home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Észak és dél: Történelmi kettős mérce
Talpai Lóránt
2013.04.17.
LXVIII. évf. 16. szám
Észak és dél: Történelmi kettős mérce

A sors fintora, hogy egykor a nagyhatalmak két teljesen eltérő történelmi hátterű autonóm területtel egészítették ki az egykori délszláv köztársaságot, azaz Szerbiát. Amíg északon a nemzeti közösségek kerültek kisebbségbe és a szerbek kerültek többségbe, addig délen fordítva, az albán lakosság került abszolút többségbe. Vajdaság rendkívül sokat szenvedett az elmúlt évtizedek vérzivataros korszakában. Szinte minden volt jugoszláv köztársaság erre a területre irányította a számára idegen lakosságot, pontosabban a menekülteket. Ezáltal minden köztársaság kiépíthette a saját kis nemzetállamát, miközben Vajdaságból mint természetes multikulturális közegből egy mesterséges „politikai lakótelep”-et hoztak létre.

Vajdaság mint tartomány azonban egy fontos dolgot továbbra is meg tudott őrizni. Továbbra is az ország lelkiismereteként tud működni. A tartomány kapcsán ugyanis folyamatosan felszínre kerül a mindenkori kormány elfogult, kettős mércével mérő és a valóságtól teljesen elrugaszkodott politikája. Amíg Koszovó esetében a legképtelenebb nemzeti illúziókra lehet építeni, vagy ezerszámra különféle többletjogokat követelni az ott élő kisebbségnek, addig Vajdaság esetében az említett folyamatoknak pontosan az ellentéte játszódik le. A politikai elitet azonban, sajnálatos módon cseppet sem zavarja, hogy nap nap után ellentmond saját magának a két egykori tartomány kapcsán. Mintha az egykori latin közmondás lenne az állandó mérce a politikai elit számára, hogy amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek.

Alkotmányos és törvényes önvédelmi eszközök

Igaz, hogy sajátos módon és mindig az érdekeihez igazítva, de a jelenlegi tartományi kormány is saját bőrén érzi a Vajdasággal szembeni kettős mérce folyamatos alkalmazását. Régóta a kritikus tűréshatáron belül esik már azoknak a jogfosztásoknak a száma, amelyeket a tartomány az elmúlt évtizedekben elszenvedett. Minden bizonnyal azonban a sajátos gazdasági helyzet, avagy inkább kiszolgáltatottság a fő tényező, amely arra ragadtatta a jelenlegi tartományi vezetőséget, hogy nyilatkozatot fogalmazzon meg, illetve tervezzen meg Vajdaság alkotmányos és törvényes jogainak védelméről. Mint ismeretes, nemrégiben Belgrád az alkotmányos garanciák megkerülésével csökkentette azt a keretet is, amelynek alapján meghatározzák a Vajdaságnak juttatott anyagi eszközök alsó határát. Visszatérve a jogi nyilatkozatra, még napvilágot sem látott, de azon nyomban beindult a nacionalista vádaskodás úthengere. A megszokott politikai félrevezetésekre és uszításokra a tartományi parlament alelnöke válaszolt lényegre törően: „Ahelyett, hogy végre párbeszéd kezdődne Szerbia lényegi decentralizálásáról és az alkotmány módosításáról, Belgrád minden alkalmat megragad arra, hogy még jobban központosítsa az országot, s teljesen megszüntesse Vajdaság és a helyi önkormányzatok autonómiáját. Nem lep meg bennünket ez a politika, hiszen fő képviselői ugyanazok, akik a múlt század 90-es éveiben összeveszítettek bennünket a világgal és egymással.”

A kormány képtelen a megállapodásokra

Észak, azaz Vajdaság, amely ideális esetben egyértelműen motorja, gazdasági és szellemi központja lehetne egy jövőbeli eurorégiónak, továbbra is parkolópályára taszítva, úttorlaszokkal elzárva és szigorúan ellenőrizve tengeti mindennapjait. Míg délen folytatódik a délibáb kergetése. A kormány a koszovói szerbek számára a legszélesebb jogi normákat szavatoló dialógus folytatását követeli, valamint elfogadhatatlannak tartja a négy észak-koszovói községi önkormányzat Koszovó alkotmányos rendjébe sorolását. Természetesen Vajdaság esetében ellentétes vágyak, elképzelések és követelések vannak. Nincs tehát továbbra sem megállapodás sem Prishtinával, sem Újvidékkel. Miközben múlnak az évek, sőt évtizedek, a szerb politikai elit felfoghatatlan módon, szánalmas politikai eszközökkel szórakozza el generációk jövőjét.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..