Észak, Felső vagy Vardar?

Észak, Felső vagy Vardar?

Hamarosan eldőlhet, mi lesz Macedónia új neve — Kínában betiltották az N betű használatát az interneten — A világ legveszélyesebb repülőterei

Hamarosan eldőlhet, mi lesz Macedónia új neve

Macedónia négy javaslatot terjesztett elő az évtizedes görög—macedón névvita megoldására — nyilatkozta Zoran Zaev miniszterelnök. A két ország felgyorsítaná a tárgyalásokat, mert ez hátráltatja Macedónia NATO- és EU-csatlakozását. Az athéni kormány azért kifogásolja a Macedónia elnevezést, mert az — ahogyan szerinte a macedón alkotmány bizonyos cikkelyei is — valójában burkolt területi követelésként értelmezhető a hasonló nevű görögországi tartományra. Athén ezért a NATO-ban és az EU-ban is kész használni vétójogát a szkopjei kormány ellen. Macedónia reméli, hogy a vitát sikerül rendezni az EU júniusi, illetve a NATO júliusi csúcstalálkozója előtt, ennek érdekében pedig négy javaslatot is tett az ország új nevére. A görögök ezekből választhatják ki a számukra legmegfelelőbbet. A javasolt nevek: Észak-Macedónia Köztársaság, Felső-Macedónia Köztársaság, Vardar-Macedónia Köztársaság, illetve Macedónia Köztársaság (Szkopje) — jelentette ki Zaev a londoni Nyugat-Balkán-csúcstalálkozó után.

 

Kínában betiltották az N betű használatát az interneten

Kínában átmenetileg megtiltották az N betűt tartalmazó üzenetek posztolását különféle weboldalakon, miután az állampolgárok arra kezdték el használni a betűt, hogy kritizálják vele a Hszi Csin-ping hatalmát megszilárdító újabb lépést. A Kínai Kommunista Párt központi bizottsága kezdeményezte, hogy töröljék az alkotmányból azt a kitételt, amely szerint az ország elnöke és alelnöke csupán két ciklusra választható meg. A jelenlegi államfő, Hszi Csin-ping már a kongresszus előtt nekilátott tekintélyének megszilárdításához, illetve riválisainak háttérbe szorításához. Az országban a megszokott módon próbálnak elhallgattatni minden kritikus hangot, így a cenzorok a Weibo nevű közösségi oldalon és a WeChaten is támadásba lendültek.

 

A világ legveszélyesebb repülőterei

Manapság a leggyorsabban repülőgéppel juthatunk el egyik országból a másikba, viszont nem mindenhol könnyű kifutót építeni. A világon több olyan repülőtér is létezik, amely különösen nagy kihívás a pilóták számára, akiknek bizonyos esetekben még továbbképzéseken is részt kell venniük, hogy használhassanak egy-egy repteret. Ezek a kifutók általában kisebb szigeteken találhatóak, ám olyan is van, amelyet egy hegy oldalában hoztak létre. A legtöbb gondot a rövid kifutópályák okozzák, amelyek jobb esetben csak vízzel végződnek, rosszabb esetben viszont egy hatalmas szakadékkal. Az ilyen helyekre általában csak a kisebb gépeket engedik landolni, merthogy a nagy utasszállítók már nem tudnák elvégezni azokat a manővereket, amelyek a biztonságos fel- és leszálláshoz szükségesek. E repülőterek közé tartozik a courcheveli és a madeirai, továbbá a Toncontín repülőtér Hondurasban és a III. Gustaf repülőtér Saint Barthélemy szigetén.


A nyitókép illusztráció: Pixabay.com

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Világkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Észak, Felső vagy Vardar?
Világkép
Észak, Felső vagy Vardar?
Világkép
  • MTI
  • 2019.12.03.
  • LXXIV. évfolyam 48. szám
Facebook

Támogatóink