Esélytelen futóverseny :)

Esélytelen futóverseny :)

​​​​​​​A kifutópályán üldözte gépét egy férfi Dublinban — Ferenc pápa észt állampolgár lett — Minden idők legnagyobb IMF-hitelét kapja Argentína

A kifutópályán üldözte gépét egy férfi Dublinban

Letartóztattak az ír hatóságok egy férfit, mert a lekésett repülőgépe után futott a dublini repülőtér kifutópályáján — abban a reményben, hátha sikerül megállítania, és felszállnia rá. Szemtanúk szerint a huszonéves férfi áthatolt egy bezárt kapun, és az egyik diszkont-légitársaság Amszterdamba induló gépe felé rohant. A repülőtér közölte: az utas „ideges lett”, mert késve érkezett, majd „áttört a kapun, és a betonon a repülőgép felé kezdett szaladni, hogy megpróbálja leinteni”. Az ír férfi a légitársaság személyzetének őrizetében maradt, amíg a repülőtéri rendőrség oda nem ért. A huszonhárom éves Patrick Kehoe-t később egy dublini bíróság a repülőtéri kapu zárjának vétkes rongálásával vádolta meg. Óvadék ellenében szabadon engedték.


Szalai Attila illusztrációja

 

Ferenc pápa észt állampolgár lett

A közigazgatási rendszerének digitalizációjáról ismert Észtország állampolgárságát vette fel a katolikus egyházfő. Már több mint 45 000 jelentkezés futott be Észtországba olyan külföldi magánszemélyektől, akik e-állampolgárságért folyamodtak. A balti állam évek óta építi digitális demokráciáját, melynek részeként világszerte bármely ország lakosaitól fogad e-állampolgársági kérelmet. Az e-állampolgárságért felelős iroda közlése szerint Ferenc pápa az elmúlt napokban vette át digitális személyi igazolványát Tallinnban. Vatikánból ő az első, aki észt e-állampolgárságot kapott. A katolikus vezető — ahogy minden digitális állampolgár — azonosító okmányként használhatja új igazolványát, digitálisan aláírhat vele dokumentumokat, hozzáférhet az észt közszolgáltatásokhoz.

 

Minden idők legnagyobb IMF-hitelét kapja Argentína

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és Argentína megállapodott a hároméves készenléti hitelmegállapodás végrehajtásának felgyorsításáról, valamint a keretösszeg 7,1 milliárd dollárral 57,1 milliárd dollárra való megemeléséről. Christine Lagarde, a valutaalap főigazgatója és Nicolás Dujovne argentin gazdasági miniszter New Yorkban közös sajtótájékoztatón ismertették a részleteket. A felek megegyeztek abban, hogy az idei és a jövő évre szánt kifizetéseket 19 milliárd dollárral megemelik, így 2018 végéig az eredetileg tervezettnél 8, jövőre pedig 11 milliárd dollárral több pénzt kap a dél-amerikai ország. Ez a csomag az IMF történetének eddigi legnagyobb összegű hitele. A megállapodás által nyújtott források ezentúl nem elővigyázatossági keretet alkotnak, hanem költségvetési célokra azonnal elérhetővé válnak az argentin kormány számára. Cserébe Argentína a korábbinál is szigorúbb költségvetési és monetáris kötelezettségeket vállalt. Az új megállapodást még jóvá kell hagynia a valutaalap ügyvezető igazgatóságának.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Világkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Esélytelen futóverseny :)
Világkép
  • István Márta
  • 2020.05.30.
  • LXXV. évfolyam 22. szám
Esélytelen futóverseny :)
Világkép
Facebook

Támogatóink