home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Értékteremtőink ünnepe
Tóth Lívia
2020.02.06.
LXXV. évf. 5. szám
Értékteremtőink ünnepe

Zentán, a magyar kultúra napjának délvidéki központi ünnepségén számos vendég jelenlétében adták át rendeltetésének a Művelődési Ház új közösségi terét, megtartották a Kárpát-medencei Kulturális Fórumot, valamint a kitüntetettek átvették a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elismeréseit.

Közös remények és álmok

Az új közösségi teret Magyarország Kormánya és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága kiemelt támogatásával, a Bethlen Gábor Alap, a Magyar Nemzeti Tanács és Zenta Község Önkormányzata együttműködésével alakították ki.

Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága Délvidék és Diaszpóra Főosztályának vezetője beszédében kiemelte, a közös remények és álmok megőrzésében, megfogalmazásában, valamint megvalósításában Zenta mindig élen járt, és ennek köszönhető, hogy meghatározó történelme mellett ez a város lett a délvidéki magyarság egyik fontos kulturális központja.

— Meggyőződésem, hogy csak ezzel az erős összefogással, jól szervezettséggel magyarázható az, hogy a zentai és az egész délvidéki magyarság élen jár, és példát mutat más Kárpát-medencei nemzettársaink számára is a programalkotásban és az ezeken alapuló fejlesztések eredményes megvalósításában. Kívánom, hogy éljenek kiváló adottságaikkal, és ezt a megújult közösségi helyszínt is töltsék meg élettel, a zentai magyarokra oly jellemző inspiráló beszélgetésekkel, találkozásokkal és sok-sok szeretettel!

— A kultúránk a legmélyebb érzések és legszebb gondolatok összessége, felbecsülhetetlen érték, melyet nem szabad csak egy napig ünnepelni, melyről az ünnepnapok után érkező hétköznapokon sem szabad megfeledkezni. Reméljük, hogy a szép pillanatok és élmények megéléséhez ez az új közösségi tér is hozzájárul majd — hallottuk Czegledi Rudolf zentai polgármestertől, aki Pirityiné Szabó Judittal átvágta az átadást jelképező szalagot.

Az összejövetel Mezei Szilárd zentai előadóművész és zeneszerző produkciójával zárult.

 

Eredmények és tervek

A Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet hagyományos találkozóját, a Kárpát-medencei Kulturális Fórumot az idén a nemzeti összetartozás és az erős nemzetek éve jegyében hirdették meg. A rendezvény tanácskozási lehetőséget nyújt a Kárpát-medence területén tevékenykedő, művelődéssel foglalkozó intézmények és szervezetek számára. Az idei összejövetelen az anyaországi vendégek mellett Erdély, Felvidék, Szlovénia, Horvátország, Észak-Macedónia, Szarajevó és Banja Luka magyarságának képviselői is megjelentek.

A 2019. év eredményeiről és a 2020. év terveiről, kihívásairól Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője, mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Csibi Krisztina, a Magyarság Házának igazgatója, Tóth János, a Hagyományok Háza Hálózat vezetője, Hévizi Róbert, a Nemzeti Művelődési Intézet Szakmai Igazgatósága Partnerségi Központjának vezetője, valamint Huszár László, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója, a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal elnöke tartott előadást. Az esemény kezdetén Szerda Balázs és Szerda Ákos Arany János megzenésített soraival teremtette meg az ünnepi hangulatot.


Sutus Áron és Pirityiné Szabó Judit

 

 

Egy sorsközösség, egy nemzet

A zentai Művelődési Házban a Kárpát-medence kilenc települése templomának egymásba kapaszkodó harangjátékával és a himnusz közös eléneklésével kezdődött meg a magyar kultúra napja délvidéki központi ünnepsége.

Az egybegyűltekhez elsőként Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke szólt. Köszöntőjében hangsúlyozta, az elmúlt száz év megpróbáltatásai és kínjai után is sokan vannak azok, akik elhivatottsággal, mély, tántoríthatatlan hittel dolgoznak, és vallják a szülőföld marasztaló és megtartóerejét.

— A magyarság, ha ezen az úton halad, nemzetünk tovább erősödik, s vele együtt az élhető szülőföld is felvirágozhat. Bízzunk abban, hogy egyre növekszik azok száma, akik tudatosan választják az ősök örökét és annak méltó továbbadását. Akik a stabil értékrend mentén, de a jövő felé forduló bizalommal szervezik életüket, családjaik és tágabb környezetük kapcsolatait szülőföldjükön. Mert minden időkben ezek az egyéni vállalások és helytállások összessége tartotta meg a magyarságot — mondta az est másik szónoka, Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága Délvidék és Diaszpóra Főosztályának vezetője.

A rendezvényen átadták a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség idei elismeréseit. Magyar Életfa díjban részesült: Csorba Béla néprajzkutató, helytörténész, költő, publicista, nyugalmazott egyetemi tanár (Temerin), Milánovits Karolina és Milánovits Tibor pedagógus-házaspár, közösségszervező (Tiszakálmánfalva), Molnár Krekity Olga előadóművész, versmondó, versfelkészítő pedagógus (Kishegyes) és Süveges Eta nyugalmazott színművész (Kishegyes-Szabadka). Aranyplakett kitüntetést vett át Pataki András, a Soproni Petőfi Színház és a Pro Kultúra Nonprofit Kft. igazgatója, a Forrás Színház művészeti vezetője. Plakettet kapott Csonti István helytörténet-kutató (Csóka), Klenanc József közösség- és művelődésszervező (Gombos), Kónya-Kovács Otília mesemondó, meseműhely-vezető (Muzslya), Nagy Rózsa közösség- és művelődésszervező (Törökfalu), valamint Sebők Valéria népi iparművész, hímző (Szabadka).

A 2019. évi Vajdasági Szép Magyar Könyv Díjat Szőllőssy Balázs A Kilátó presszóban című kötete érdemelte ki. Az egyes kategóriák legszebb kiadványainak járó elismeréseket és a szakbizottság által odaítélt különdíjakat szintén az ünnepségen nyújtották át a kiadók képviselőinek.

Végezetül Verebes Ernő, a Magyar Nemzeti Színház vezető dramaturgja Országoló — Határféltés betörés nélkül című, erre az alkalomra írt és rendezett előadásának tapsolhatott a közönség. Közreműködött a Mécsvirág együttes — Baráth Hajnal Anna, Verebes Krnács Erika és Zsoldos Ervin —, Szalai Bence színművész, valamint a mű szerzője.


Tóth Lívia és Szalai Attila felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..