home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Értékmentő iskolák találkozója
(L. M. T.)
2014.05.28.
LXIX. évf. 22. szám
Értékmentő iskolák találkozója

Május 7-e és 11-e között Kupuszinán tartották meg a XV. Kárpát-medencei Magyar Iskolák Találkozója elnevezésű programsorozatot. Több mint negyven diákot látott vendégül a helyi József Attila Általános Iskola.

Csíkos Sándor, a házigazda szerepét betöltő intézmény igazgatója elmondta, hogy tizenötödik alkalommal rendezték meg a piliscsabai kezdeményezésű találkozót. Hat ország hat iskolája találkozik évente más helyszínen. Kárpátaljáról az aklihegyi, Erdélyből az etédi, Felvidékről a révkomáromi, Horvátországból a laskói, Magyarországról a piliscsabai intézmények tanulói, tanárai látogattak el Kupuszinára. Az idei találkozó az értékek megismertetéséről szólt, mind a hat iskola képviselete bemutatta közössége jellegzetességeit. A vendégek megtekintették a helyi és a környékbeli látnivalókat, Kupuszina nevezetességeit, és szót ejtettek a helység jeles személyiségeiről is. A Portya nevű játék alkalmával meglátogatták a helyi írókat, mesemondókat, népdalénekeseket, mákot és paprikát gyűjtöttek. A tanulók meghallgatták Imre Károly A települési érték fogalma, funkciói című előadását, és bemutatták dr. Silling István nyelvész, néprajzkutató tanulmánygyűjteményét, amely a Forum Könyvkiadó gondozásában jelent meg Szenttisztelet és népi vallásosság a Vajdaságban címmel. A szerzővel Virág Gábor, a kiadó igazgatója beszélgetett. Kiderült: a kötetben szereplő írások többsége nyugat-bácskai vonatkozású, és a népi vallásosságnak a kültéri emlékekben, építményekben megmutatkozó értékeit szemlélteti.

A gyerekek megtekintették a helyi Sturcz József Színjátszó Csoport Rajzfilmsláger est című műsorát is. Végül valamennyi település saját produkciót mutatott be, majd egy jellegzetes kupuszinai bállal vezetették le a szereplés okozta feszültséget.   

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..