Értékek őrzői, hagyományok éltetői

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Értékek őrzői, hagyományok éltetői

A kiállítás díjazottjai - Szabó Attila fotójaFebruár 25-én immár tizennegyedik alkalommal tartották meg Zentán, a Művelődési Házban a Hagyományaink ünnepe elnevezésű rendezvényt, a község hagyományőrző és hagyományápoló csoportjainak szemléjét. Az eseményt az idén Kodály Zoltán neves zenesze...

A kiállítás díjazottjai - Szabó Attila fotója

Február 25-én immár tizennegyedik alkalommal tartották meg Zentán, a Művelődési Házban a Hagyományaink ünnepe elnevezésű rendezvényt, a község hagyományőrző és hagyományápoló csoportjainak szemléjét. Az eseményt az idén Kodály Zoltán neves zeneszerző, zenetudós és zenepedagógus születésének 130. évfordulója jegyében hirdették meg.

Diós finomságok kavalkádja

A gála előtt kóstolóval egybekötött kiállítás nyílt, amelynek középpontjába a dió került. Az érdeklődők diós süteményeket, ételeket ízlelhettek meg, s a jelentkező versenyzők asztaluk ékesítésére a diófa részeit is felhasználhatták, valamint adatokat gyűjthettek a diónak a helyi népszokásokban betöltött szerepéről. A szorgos kezek által készített termékeket Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató, Juhász Lassú Kornélia könyvtáros és a budapesti Petőcz László ínyencmester értékelte.
- A zene rendeltetése: belső világunk jobb megismerése, felvirágoztatása, kiteljesítése. A népek legendái isteni eredetűnek tartják, az emberi megismerés határain is túlmutat, olyan világba kalauzol el, melyet megismerni nem, csak sejteni lehet - emlékeztetett Máriás Endre műsorvezető Kodály Zoltán gondolataira, majd a színpadra szólította Rácz Szabó Lászlót, a községi képviselő-testület elnökét, valamint Édes Katalin községi oktatási és művelődési tanácsnokot, hogy köszöntsék a közönséget.
Az egybegyűltek jó hangulatát a topolyai Csalóka zenekar alapozta meg, majd Woland Gergő, a zentai Bóbita óvoda mesemondója következett a Jézus Krisztus és Szent Péter című mesével. Nagy tapsot kapott érte. A program folytatásában bemutatkozott a kevi Móra István Művelődési Egyesület Gyöngyvirág magyar néptánc-együttese, Bazsarózsa asszonykórusa, Jóbarát tamburazenekara és Nikolić Andreas kis mesemondó, a zentai Délibáb Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusa és Sarkantyú tamburazenekara, a Tópart Magyar Művelődési Egyesület és a felsőhegyi Népdalbarátok Klubjának vegyes kórusa, a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület asszonykórusa és tamburazenekara, a zentai származású, Ljubljanában élő Csík Emese népdalénekes, valamint kalotaszegi összeállítással a budapesti Csillagszeműek táncegyüttes táncospárja. A látottakat Burány Katalin néprajzkutató, Rind Melitta tanító és táncoktató, Szabó Gabriella népművelő és Szabó Kocsis Zsuzsanna néprajzkutató véleményezte.
A műsor végén eredményt hirdetett a kiállítás bírálóbizottsága. Az összhatást és az összképet értékelve a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesületet és a zentai Rozetta Kézművestársaságot emelték ki, hagyományosság tekintetében a felsőhegyi Hagyományápolók Faluháza Ballangó civil szervezet, kreativitás szempontjából a tornyosi háziasszonyok csapata és a zentai Gazdakör volt a legeredményesebb, a legízletesebb étkeket pedig a felsőhegyi Népdalbarátok Klubja, a zentai Tópart Magyar Művelődési Egyesület és a kevi Móra István Művelődési Egyesület készítette.
A seregszemle főszervezője a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ, főtámogatója a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság és Zenta Község Önkormányzata volt, a segítők között volt a Magyar Szó, a Hét Nap, valamint a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetet.

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Értékek őrzői, hagyományok éltetői
Művelődési Körkép
  • KÁICH Katalin
  • 2012.08.29.
  • LXVII. évfolyam 35. szám
Értékek őrzői, hagyományok éltetői
Szabadkai Napló
  • Vásárhelyi Teréz
  • 2012.08.15.
  • LXVII. évfolyam 33. szám
Facebook

Támogatóink