home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Értékek és lehetőségek
Tóth Lívia
2012.09.19.
LXVII. évf. 38. szám
Értékek és lehetőségek

Zentát, mint nemzeti történelmünk dicsőséges küzdelmének színhelyét, a közgondolkodás a hazaszeretet és a hősiesség szimbólumaként tartja számon — hangzott el a községi képviselő-testület városnapi díszülésén, amellyel véget ért az 1697-ben lezajlott zentai csata évfordulójára is emlékező többnapos rendezvénysorozat.

A községi képviselő-testület díszülésén átadták Zenta város kitüntetéseit

Zentát, mint nemzeti történelmünk dicsőséges küzdelmének színhelyét, a közgondolkodás a hazaszeretet és a hősiesség szimbólumaként tartja számon — hangzott el a községi képviselő-testület városnapi díszülésén, amellyel véget ért az 1697-ben lezajlott zentai csata évfordulójára is emlékező többnapos rendezvénysorozat. Az esemény vendégeit Širková Anikó, a községi képviselő-testület elnöke üdvözölte, majd Ceglédi Rudolf polgármester mondott ünnepi köszöntőt. Az összefogás fontosságát hangsúlyozó beszédében Ceglédi arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdasági élet fellendítésével és az infrastrukturális fejlesztésekkel el kell érni, hogy megszűnjön a községben az elvándorlás és a népességfogyás.
— A gazdag történelmi múlt, a hagyományokra épülő kulturális élet és az önszerveződésre támaszkodó civil társadalom egyre színesedő megnyilvánulásai összességükben megfelelő humán keretet teremtenek a város emberléptékű fejlődéséhez. Az összetartozás hozza meg az eredményeket egy-egy településen, ezért kérjük a polgárokat, a jövőben is úgy tekintsenek minden beruházásra, hogy az a közösségünk és a község fejlesztésének az érdekében történik. Fejlődés csakis körültekintő tervezéssel érhető el, ki kell használnunk a kedvező földrajzi helyzetünket, és törekednünk kell térségi szerepünk megerősítésére. A közös építő munkában mindenkire számítok, hiszen tudjuk, céljaink megvalósítása csak együtt sikerülhet. Ha egy települést a lakói nem éreznek sajátjuknak, ha ki-ki nem teszi minden odaadásával, tisztességével a rábízott vagy felvállalt munkát, minden törekvés kudarcba fullad — hangsúlyozta Ceglédi Rudolf.
A polgármester után Goran Ješić, a tartományi kormány alelnöke, valamint a magyarországi Törökszentmiklós és a franciaországi Amneville képviselői is köszöntötték az egybegyűlteket, majd átadták a város legrangosabb elismeréseit. 
Kiemelkedő tevékenységük méltatásaként Zenta község önkormányzata Pro Urbe Díjjal tüntette ki dr. Draginja Ramadanski műfordítót, irodalmárt, a különböző nyelvek és kultúrák találkozási pontjának kiváló ismerőjét és elhivatott népszerűsítőjét; Kormányos Róbert pedagógust, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium igazgatóját a fáradhatatlan lendülettel és töretlen hittel évtizedek óta folytatott igen szerteágazó szervezői tevékenységéért és meghatározó jelentőségű szakmai teljesítményéért; a fennállásának 130. évfordulóját ünneplő Gazdakört, mert rendezvényeivel és a termelőket összefogó érdekvédelmi tevékenységével jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a városban tovább fejlődhessen a mezőgazdasági termelés és a termelők magasabb szakmai színvonalon, egy valódi közösség tagjaként végezhessék fáradságos munkájukat; a húszéves kevi Móra István Művelődési Egyesületet, mely a magyar néphagyományok ápolásán, továbbéltetésén és népszerűsítésén kívül segíti a falu lakosságának önszerveződését, fejleszti a polgárok érdekérvényesítő képességét, és erősíti a közéletbe való bekapcsolódásukat.
Iuventus Pro Urbe Díjat érdemelt ki Piri Annamária tehetséges fiatal matematikus, a Zenta község mecénása címet viszont szponzori tevékenységéért az Alltech Szerbia Részvénytársaságnak és Till Tóth Margitnak adományozták. Ez utóbbi kitüntetett több mint négy évtizede munkálkodik azon, hogy a tulajdonában lévő képzőművészeti alkotásokkal gyarapítsa Zenta múzeumának és képtárának gyűjteményét.
A díszülést fellépésével színesítette a Stevan Sremac Szülőföld Alapítvány női kórusa, Denis Paloš, a Zeneiskola tanára, valamint Hajnal Anna és Bakos Árpád.
Szeptember 11-én, a zentai csata 315. évfordulóján az ünneplő helybeliek és vendégeik koszorúkat helyeztek el a Tisza-parti emlékhelyen, és megkongatták az emlékharangot is. 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..