home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Erős, gyönyörű lelkek vagyunk
(Természetgyógyász Magazin)
2013.09.04.
LXVIII. évf. 36. szám
Erős, gyönyörű lelkek vagyunk

Beszélgetés Szvámi Dzsotirmaja indiai tanítómesterrel

* Hogyan került kapcsolatba az Élet Művészete Alapítvánnyal? Miért adta fel a saját életét, hogy járva a világot, tanítsa az embereket?
— A szolgálat lehetősége tetszett meg nekem. Az Élet Művészete Alapítvány a stressz- és erőszakmentes társadalomért dolgozik. Egy dél-indiai városban születtem, római katolikus vallású, jómódú nagy családban. Gyerekkorom óta arra vágytam, hogy másokon segítsek. Huszonöt éves koromba találkoztam Sri Sri Ravi Shankarral, és elvégeztem a Légzés Művészete tanfolyamot. Azon az estén a szeretetről beszélt. Karizmatikus ember, aki gyermek tudott maradni: annyi ártatlanság és lelkesedés van benne ma is, akár egy gyermekben. Egy év után elköteleztem magam, öt évig tartott a felkészülés, és kilenc éve járom a világot. Az a célunk, hogy az embereket visszahozzuk a jelen pillanatba.

* De az ember számára előny, ha tanul a múltjából, és tervezi a jövőjét. Mi ezzel a baj?
— Az emberek egy része a múltjának a rabja. Egyfolytában azon rágódik, amit már nem változtathat meg. Az emberek másik része állandóan a jövője miatt aggodalmaskodik. Se az egyik, se a másik nem tudja élvezni a pillanat szépségét, és anélkül hal meg, hogy valaha tényleg élt volna. Az, hogy a jelenben jó élnünk, nem új gondolat, a Bibliától az indiai szent iratokig mindenhol említik, és ez nem zárja ki sem a tanulást, sem a tervezést, hanem azt jelenti, hogy itt és most jelen vagyunk, és abban vagyunk, amit éppen átélünk. Az Élet Művészete Alapítvány erre tanít a légzéstechnikán keresztül.

* Miért olyan fontos a légzés, hiszen születésünktől fogva tudunk levegőt venni?
— A méregtelenítés 60 százaléka a légzésen keresztül történik. Akik nem lélegeznek helyesen, azoknak a szervezetében felhalmozódnak a toxikus anyagok, és ez robbanáshoz, kitöréshez vezet. Holott arról van szó, hogy nem használjuk ki a tüdőnk lehetőségeit. Vannak olyan egyetemek, ahol az Élet Művészete tanfolyam a tananyag része. Aki megtanulja ezt a légzéstechnikát, az meghosszabbítja és jobbá teszi az életét. A légzésen keresztül rengeteg képesség fejleszthető, többek közt a kreativitás, a munkabírás, át tudjuk törni saját korlátjainkat. Ezt emberek milliói megtapasztalták már a világon. Az ember nagyon sok mindent tud, de önmagáról szinte semmit. A légzés és az érzelem szoros kapcsolatban áll. Mikor mérgesek vagyunk vagy félünk, a légzésünk felgyorsul. Amikor kontrolláljuk a lélegzetvételt, egyúttal ellenőrzésünk alatt tartjuk az érzelmeinket, kontrolláljuk az elmét. A lélegzet az ember legjobb barátja.

* Az Élet Művészete Alapítvány több mint 150 országban van jelen. Ám ezeket az országokat politikusok vezetik, vallások uralják. Tényleg bíznak abban, hogy jobbá tudják tenni a világot?
— Sok ember csinál jó dolgokat. A politikusok se mind rosszak, vannak nagyon felkészültek is, olyanok, akik kiállnak az országukért, és nemcsak önös pártérdekeiket nézik. A vallások is lényegében mind ugyanarról szólnak. Alapvetően mindenki jó, de a stressz, a feszültség és az örökös vágyakozás miatt nem érzik át az élet értékét és értelmét. Ez tesz önzővé. Az a dolgunk, hogy minél több vezető megismerje és gyakorolja az Élet Művészetét és a Lélegzet Tudományát. Ez az összetartozás érzését is erősíti. Az egész világ egy nagy család, ennek felismerése sok gondot megoldhat.

* Önök hangsúlyozzák a nők anyai szerepét. Úgy gondolják, hogy a nőnek otthon a helye?
— A nőknek elő kell lépniük és vezetővé kell válniuk, mert anyai képességeik és ösztöneik sokkal alkalmasabbá teszik őket arra, hogy a világot egységbe forrasszák és harmóniát teremtsenek.

* Boldog?
— Nagyon! A boldogságunk létezésünk lényege. Az emberek hol itt, hol ott keresik, pedig elég befelé fordulni, és megtaláljuk. Mindannyian erős, gyönyörű lelkek vagyunk.

* Azok is, akik sikertelenek? Akik kudarcot kudarcra halmoznak?
— Mi a siker? Mi a kudarc? Akkor vagy sikeres, ha tudsz mosolyogni, és a mosolyodat senki nem veheti el tőled. A nehézségek jönnek így is, úgy is, az a nem mindegy, hogyan fogadod. A probléma nem probléma többé, ha kihívásként, kalandként tekintesz rá. Ne higgyük, hogy a milliárdosok boldogok, nagyon is sok gondjuk van. Az anyagi helyzet, a körülmények, ez csak felszín, ha mélyre ásunk, a boldogság és boldogtalanság oka ugyanaz, bármilyen helyzetben legyen is az ember. Itt, Európában a népesség 35 százaléka depressziós, holott sokkal magasabb az életszínvonal, mint például Indiában, ahol mindent megünnepelnek, és sokkal boldogabbak az emberek. Nálunk még a halál is ünnep.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..