home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Érik a munka gyümölcse
Tóth Tibor
2016.03.21.
LXXI. évf. 11. szám
Érik a munka gyümölcse

2013. február 28-án teljesen új összetételű igazgatóbizottság vette át a Spartacus Vízilabdaklub irányítását. Mindössze néhány napon múlott, hogy a klub nem szűnt meg végleg. Az új igazgatóbizottság a nulláról kezdte a munkát, hiszen sem tagsága, sem játékosállománya nem volt. Kezdetben két-három gyerekkel láttak munkához, majd folyamatosan gyarapodott a létszám.

Ma a kezdők csoportja, két fiúcsapat (a 2001-es és 2003-as korosztály), a kislányokból álló együttes és egy szabadidős csoport működik a klub berkeiben.

A klubban folyamatosan nőtt a vízilabdázó gyerekek száma, majd megalakult a női szakosztály. Jelenleg tizenhárom kislány látogatja rendszeresen az edzéseket, akiknek külön időpontot adott a vezetőség.

— Annak nagyon örülünk, hogy a lányoknál nem történt lemorzsolódás. Előzőleg a csapatban több korosztályhoz tartozó lányok játszottak, akik között nemcsak korbeli, hanem tudásbeli különbségek is voltak. Azok, akik már induláskor itt voltak, nagyon sokat fejlődtek ez alatt a néhány év alatt. Sajnáljuk, hogy nem alakult ki egy teljes korosztályos csapat. Három lány maradt a régi együttesből, hozzájuk csatlakozott még tíz kislány, így most tizenhárom taggal folyik a munka. Néhány év alatt Avdić Lolita személyében sikerült kinevelnünk egy válogatottjelöltet. 2003-ban született, kiváló az erőnléte, az I. ligás Zenta színeiben többször szerepelt már különböző tornákon, barátságos és bajnoki mérkőzéseken. Örömmel tölt el bennünket, hogy a kevés lány között már van egy olyan kiemelkedő játékos, akire nemcsak Zentán, hanem a válogatottban is felfigyeltek. Ideális volna, ha korosztályonként évente legalább nyolc-tíz kislány bekapcsolódna a munkába. Nem könnyű a toborzás, a lányok körében a vízilabda nem túlságosan népszerű. Igaz, hogy a januári, belgrádi Európa-bajnokság hatására a Szerbiai Vízilabda-szövetség előtérbe helyezte a női szakágat is, de a kontinensviadal óta nem jelentkezett több kislány nálunk. Viszont mi annak is örülünk, hogy a meglévő létszám megmaradt — mondta Gligor Gellért, a Spartacus Vízilabdaklub igazgatóbizottságának elnöke.

A fiúk az ősszel mindkét korosztályos csapattal (a 2001-es és 2003-as generációval) elindultak a vajdasági kupa küzdelmeiben. Annak ellenére, hogy a selejtezőkből az országos tornára egyik generáció sem jutott tovább, a sportolóknál hatalmas fejlődés tapasztalható főleg a pozíciójátékban és az egy az egy elleni játékban, valamint jelentős technikai előrelépés is megfigyelhető. A tartományi kupa mellett a csapat nemrégiben Pécsett, egy erős nemzetközi tornán szállt medencébe, ahol a szabadkaiak és a házigazdák mellett a német Hannover és két egyiptomi csapat vett még részt. A fiatalabb játékosokkal indult Spartacus nem végzett ugyan a dobogón, de ellenfeleinek jócskán meg kellett izzadniuk a győzelemért.

— A tornán részt vett csapatok közül a többiek teljes generációval játszottak, ami azt jelenti, hogy például tizenöt, 2001-ben született játékost tudtak medencébe küldeni. Nekünk nincs korosztályonként legalább tizenöt-húsz gyerekünk. Ha volna, akkor egy biztos pilléren álló tagságról beszélhetnénk, melyre úgy lehetne építkezni, hogy később felnőttcsapat váljon belőle. Úgy látszik, kedvező benyomást keltettünk pécsi vendéglátóinkban, hiszen meghívtak bennünket a március 26-ától 29-éig tartó Ambrus Tamás-emlékversenyre, melyen a 2004-es és a 2005-ös korosztály mérkőzik meg. Ebben a két korosztályban több játékosunk van, ami az előző év munkájának, a toborzásnak az eredménye. Az iskolákkal az idén is együttműködünk, újabb játékosokat toborzunk a csapatba, mert elég nagy a szóródás, a lemorzsolódás. A lányokat az idén még nem, de jövőre már indítanánk a különféle tornákon. Nekik még egy év kemény munkára mindenképp szükségük van. Náluk még sok a hiba és a technikai hiány, ami nem is csoda, hiszen tíz-tizenegy éves kislányokról beszélünk. Szorgalmasan dolgoznak, és ki fogják küszöbölni a hiányosságokat — mondta Gligor.

A klubban jelenleg három edző dolgozik. Az igazgatóbizottság elnöke elmondta, hogy szükség van egy tapasztalt szakvezető szerződtetésére, akitől a fiatal edzők tanulhatnának. Ennek megvalósítása azonban anyagiak hiányában még várat magára.

Szabadkán két vízilabdaklub működik, de felnőttcsapat egyikben sincs. Három éve még az I. B ligában szerepeltek a felnőttek, azóta azonban megszűnt a felnőttvízilabda a városban. A Spartacusban a nulláról, kezdőkkel láttak neki a munkának, ezért természetesen időre van még szükség, hogy a mostani gyerekekből egy felnőttcsapat alakuljon ki.

A klubban kiváló feltételek között folyik a munka, a Stadion KKV segíti az egyesületet.

— Sporteszközök, labdák és kapuk terén nagyon rosszul álltunk. A közvállalat viszont különféle eszközöket vásárolt nekünk, illetve a Szerbiai és a Vajdasági Vízilabda-szövetségtől is sok mindent kaptunk. Sikerült felfejlesztenünk a klubot, ahhoz az állapothoz képest, amellyel 2013. február 28-án szembesültünk, amikor bizony le kellett törölni a vastag port az asztalról — mondta az elnök.

Az együttes szívesen fogadja az új tagok jelentkezését. Minden vízilabdázni vágyó fiatal hétfőn, szerdán és pénteken, 19.30 és 21 óra között személyesen jelentkezhet a klubban vagy az edzőknél, illetve tárcsázhatja a 065/855-46-60-as telefonszámot is.


Kattintson az alábbi képre, és olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..