home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Erdőkön, mezőkön járó és társai
Összeállította: (Tha)
2010.05.27.
LXV. évf. 21. szám
Erdőkön, mezőkön járó és társai

Újvidéken lezajlott a Magyar Kulturális Napok rendezvénysorozat
A varázslatos trió: Andrejszki Judit, Sebestyén Márta és Balogh Kálmán - Tóth Lívia fotóijaA Hungarofest -- Égtájak Iroda a Magyar Köztársaság Miniszterelnöki Hivatalának és Vajdaság Autonóm Tartomány kormányának támogatásával,...

Újvidéken lezajlott a Magyar Kulturális Napok rendezvénysorozat
A varázslatos trió: Andrejszki Judit, Sebestyén Márta és Balogh Kálmán - Tóth Lívia fotóija

A Hungarofest -- Égtájak Iroda a Magyar Köztársaság Miniszterelnöki Hivatalának és Vajdaság Autonóm Tartomány kormányának támogatásával, a Magyar Köztársaság Belgrádi Nagykövetségének koordinálásával MađArt'10 néven kulturális fesztivált rendezett Újvidéken. A program társszervezői a zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, valamint az újvidéki Egyetemi Művelődési Központ voltak. Az eseménysorozat keretében, amely a hagyományos újvidéki mezőgazdasági vásárral párhuzamosan zajlott le, több helyszínen csaknem negyven esemény várta az érdeklődőket.
A rendezvény beharangozója a Budapesti Egyetemi templom Don Bosco Ifjúsági Ének- és Zenekarának koncertje volt a Mária neve-templomban. A hivatalos program a Zsinagógában, a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar hangversenyével kezdődött. Az összeállításban Erkel Ferenc, Liszt Ferenc és Bartók Béla művei szerepeltek, a karmester Selmeczi György volt, közreműködött Vizin Viktória és Kovács István operaénekes.
A Katolikus portán bemutatkozott a szabadkai Juhász zenekar, a Tátrai Trend, a pécsi GoBe Társulat, este pedig Rúzsa Magdit és együttesét ünnepelhette a közönség. Sajnos, a szabadtérre tervezett műsorok egy része a kedvezőtlen időjárás miatt elmaradt.
Az újvidékiek tapsolhattak még a negyvenéves Kaláka együttesnek, a Honvéd Táncszínház Fekete, piros... tánc című előadásával aratott nagy sikert, a Városháza dísztermében Érdi Tamás zongoraművész Chopin-műveket játszott, a záróesten pedig a Budapest Klezmer Band lépett fel.
Sebestyén Márta a magyar kultúra követeként, világhírű művészként a legrangosabb koncerttermekben lép fel. Munkásságát számos magyarországi és külföldi elismeréssel jutalmazták, többek között Liszt Ferenc-, Prima Primissima- és Kossuth-díjas. Énekelt a japán császár előtt, de általa a spanyol király és az angol uralkodónő is megismerhette a magyar népdalkincs gyöngyszemeit. Az újvidéki Zsinagógába eddig ismeretlen koncertanyagot hozott, amelyet a legautentikusabb székelyföldi, szatmári és dunántúli dallamok mellett a Kájoni- és a Vietórisz-kódex dalaiból válogatott. A rendkívül hangulatos és tartalmas est az Erdőkön, mezőkön járó... címet viselte, alcímként pedig a következő magyarázatot tüntették fel: régi magyar dallamok népi emlékezetből és kéziratokból -- európai kitekintéssel. Közreműködött Balogh Kálmán cimbalmon és Andrejszki Judit csembalón, dobon. A sajátos trió dalválogatásával, zenei sokoldalúságával, szellemességével, tiszta muzsikálásával egyaránt elragadtatta a közönséget, sokan különböző vajdasági helységekből szervezetten utaztak a tartományi székvárosba. Pár nappal később érkezett egyébként az a hír is, hogy a párizsi székhelyű szervezet UNESCO Művész a békéért elnevezésű kitüntető címét Sebestyén Márta énekesnőnek ítélte oda. Az elismerést fennállása óta először kapta meg magyar művész.
A Szerb Nemzeti Színházban a Magyarországi Szerb Színház Edward Albee Nem félünk a farkastól című drámájával vendégszerepelt, a Pesti Színház pedig Bartis Attila Romlás című darabját adta elő az Újvidéki Színházban.
A szerző 2001-ben A nyugalom című regényével (amiből színmű és film egyaránt született) robbant be az irodalmi köztudatba, és mára napjaink egyik legjelentősebb kortárs írója lett. Romlás című drámáját a Vígszínházban mutatták be, jelenleg a Pesti Színház műsorán találhatják meg a nem éppen mindennapi történetekre, illetve színházi előadásokra, és persze nem utolsósorban jelentős színészi alakításokra áhítozó nézők.
Egy pályája csúcsán álló, kiváló fotóművész megtudja, hogy gyógyíthatatlan beteg. A halál közelsége hatalmas és kétségbeesett energiákat gerjeszt benne, és elemi erejű szenvedélye rabul ejti egy fiatal lány szívét, aki művészetének és élete utolsó szakaszának múzsája lesz. Kettejük szélsőséges érzelmekkel és konfliktusokkal terhes kapcsolatát nemcsak a halál közelsége teszi tragikussá, hanem egy harmadik szereplő, a feleség jelenléte is. Farkas András fotográfust Hegedűs D. Géza, modelljét és szeretőjét Bata Éva, feleségét Hegyi Barbara alakítja, a hozzátartozók szerepeiben Lajos András és Németh László tűnt fel. A díszletet maga a rendező, Szikora János, a jelmezeket Tresz Zsuzsa tervezte.
A Múzeumok éjszakája keretében a Modern Művészetek Múzeumában Hagyomány és újdonság a magyar designe-ban: a Zsolnay-porcelán és a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület tervezőinek alkotásaiból nyílt tárlat, amelyet az érdeklődők május 30-áig tekinthettek meg. A Zlatno oko galériában YU-HU-RAP címmel Kaiser Ottó állította ki retrográfiáit. A seregszemle kísérőrendezvényeként a Mezőgazdasági Vásár magyar pavilonjában néptáncegyüttesek és népi zenekarok szórakoztatták a látogatókat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..