home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Érdekességek a nagyvilágból
Összeállította: T. L.
2016.02.08.
LXXI. évf. 5. szám
Érdekességek a nagyvilágból

Az International Federation of Robotics becslései alapján 2015 és 2018 között mintegy 35 millió szolgáltatóipari robot állhat munkába — Kínában már egy csevegőprogram segítségével is folynak bírósági tárgyalások — A mobilkészülékek, elsősorban az okostelefonok elterjedésével egyértelműen növekszik a rövidlátók száma is — Nemrég látott napvilágot az a hír, amely szerint a csillagászok felfedezhették a Naprendszer valódi kilencedik bolygóját


(Pixabay)

A robotoké a jövő — Hamarosan 35 millióan lesznek

Az International Federation of Robotics becslései alapján 2015 és 2018 között mintegy 35 millió szolgáltatóipari robot állhat munkába, közülük 26 millió a háztartásokba kerül majd. A mindennapokban az okosgépek pucolják majd az ablakokat, az iskolákban androidok taníthatják a gyerekeknek a számolást és az idegen nyelveket, az idősotthonokban robotok fogják ápolni a betegeket és az utcán robotfutárok szállítják majd a csomagokat. A robotok a társalkodásban és a lakások őrzésében is szerepet kaphatnak. Az IFR becslése alapján 2018-ig 12 400 ápolási robot veheti át az emberektől a különböző feladatok elvégzését. A trendnek természetesen sokan nem örülnek, hiszen megvan a hátránya is. Ha a robotok végzik el a munkát, akkor az emberek feleslegessé válnak. Az amerikai Aethon cég kórházi szállítórobotokat állít elő, minden példányuk 2,8 embert tesz feleslegessé.

Digitalizáció a bíróságokon

Kínában már egy csevegőprogram segítségével is folynak bírósági tárgyalások. Csengcsou városában például számos tárgyalást a WeChat nevű helyi üzenetküldő program segítségével tartottak meg. A megoldással a bírók, az ügyvédek és a tanúk egyaránt sok időt és pénzt takaríthatnak meg. Az online szolgáltatás elsősorban a közigazgatási eljárásokban és a kisebb ügyekben nyújt segítséget. A bíróság így akarja rugalmasabbá és kényelmesebbé tenni a munkavégzést. Az ügyekben részt vevő szakemberek és tanúk ugyanis gyakran a várostól messze élnek, a tárgyalóterembe való eljutásuk nem csupán sokáig tart, de meglehetősen körülményes is. Az első WeChaten keresztül tartott bírósági tárgyalásra tavaly de-cember 17-én került sor, és az üzenetváltások során nem csupán szövegeket, hanem digitális fényképeket is továbbítottak.

Fejlődik a technika, nő a rövidlátók száma

A mobilkészülékek, elsősorban az okostelefonok elterjedésével egyértelműen növekszik a rövidlátók száma is. Wolfgang Wesemann, a Kölni Szemészeti Főiskola vezetője szerint a német felhasználók 40 százaléka már most rövidlátó, és más országokban is hasonló a helyzet. Az ázsiai nagyvárosokban néhány esztendő alatt 20 százalékról 80-ra emelkedett a rövidlátók aránya. A szakértők szerint az ilyen drasztikus és gyors változás kizárólag a műszaki fejlődéssel, valamint az életkörülmények megváltozásával függhet össze, és semmi esetre sincs köze a genetikához. A rövidlátás miatt a későbbiekben akár zöld hályog is kialakulhat. Tajvanon tavaly január óta megbüntethetik a számítógép előtt túl sok időt eltöltő gyerekek szüleit.

A kilencedik bolygó

Nemrég látott napvilágot az a hír, amely szerint a csillagászok felfedezhették a Naprendszer valódi kilencedik bolygóját. Mike Brown, aki csillagászként annak idején a Plútó törpebolygóvá való visszaminősítését is kezdeményezte, egy elméleti asztrofizikus kollégája, Konstantin Batygin segítségével egy olyan bolygó után kutat, amely méretében a Neptunuszhoz hasonlít, és a Plútóhoz képest is 10-20-szor távolabb lehet a Naptól. A kutatók példaként a Sedna törpebolygót említik, valamint a két évvel ezelőtt felfedezett 2012VP113-at, melyek a Kuiper-övön túl egy hosszú, elnyújtott pályán mozognak, emiatt pedig több mint 10 000 évre van szükségük ahhoz, hogy megkerüljék a Napot. Úgy látszik, mintha ezek az objektumok további néggyel együtt mozognának, a matematikai számítások alapján pedig feltételezhető, hogy a távoli messzeségben valahol egy valódi bolygó helyezkedik el, mely 20 000 év alatt kerüli meg a Napot.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..