home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Érdekességek a nagyvilágból
(Összeállította: TALPAI Lóránt)
2014.10.21.
LXIX. évf. 43. szám
Érdekességek a nagyvilágból

Magyar informatikuscsapat lett Európa legjobbja — Digitalizált térképek Budapest fejlődéséről — Otthon nyomtatható műanyag laptop — Új Chromebook a Toshibától

Magyar informatikuscsapat lett Európa legjobbja

A Bora László, Pető Roland és Varga Ákos alkotta magyar informatikuscsapat magabiztos teljesítménnyel nyerte meg az aranyérmet a Franciaországban megtartott szakmai Európa-bajnokságon. A háromnapos versenyen egy összetett informatikai hálózat felépítése és beállítása volt a feladat. Mindhárom napon a magyar fiúk érték el a legtöbb pontot a mezőnyben, így teljesen megérdemelten állhattak fel a dobogó legmagasabb fokára. Az EuroSkills egyébként a legrangosabb európai szakmai verseny, melyet minden második évben rendeznek meg. Az idei seregszemlére a franciaországi Lille-ben került sor, több mint 450 versenyző részvételével. A magyar küldöttség 15 szakmában képviseltette magát, és végül 4 arany-, 2 ezüst-, valamint 5 bronzéremmel térhetett haza. Ezzel a nemzetek rangsorában a nagyon előkelő 6. helyen végzett.

Digitalizált térképek Budapest fejlődéséről

Budapest Főváros Levéltárában bemutatták azt a harminc régi, részletes térképet, amely segítségével az interneten tanulmányozható a főváros fejlődése a XVIII. század elejétől a XX. század közepéig. A harminc térképet több manapság használatos, népszerű térképes programmal is kompatibilissé tették, ezáltal összehasonlíthatóak a korábbi és az aktuális állapotok. A térképekhez (körülbelül kétezer térképszelvényhez) bárki ingyen hozzáférhet a Budapest Főváros Levéltár honlapján (http://bfl.archivportal.hu), valamint a http://mapire.eu weboldalon.

Otthon nyomtatható műanyag laptop

Egy londoni kutatócsoport műanyagalapú laptopot nyomtatott 3D-technológiával. Az FLA bioműanyagból printelt, Raspberry Pi-alapú laptop akkumulátora 6—8 órát bír ki, és wifi is van benne. Képernyője 13,3 hüvelykes, billentyűzet és érintőlap is tartozik hozzá. A nyomtatás több mint 160 órát vett igénybe. A tervezők számára azonban az időtényezőnél sokkal fontosabb, hogy a saját laptop készítése a jövőben mindenki számára elérhetővé váljon. A készletben benne lesznek a laptop nyomtatásához szükséges anyagok és az instrukciók, melyek alapján elejétől a végéig elkészíthető a saját gép. John Biggs, a nyomtatható laptop ötletgazdája szerint a laptopnyomtatás legnehezebb része a külső burok szerkezete volt, melynek ugyanannyira kell ütés- és nyomásállónak lennie, mint egy hagyományos gyártású gépnek.

Új Chromebook a Toshibától

A Toshiba bejelentette legújabb Chromebook számítógépét, a 33,8 cm-es kijelzőjű Chromebook 2-t. A mindössze 1,35 kg tömegű gépet utazáshoz tervezték. A modern kialakítású notebookot elvékonyodó formája, a határozott élek és a pontozott mintás, ezüstös felület rendkívül stílusossá teszi. A készülékkel kiváló multimédiás élményben lehet részünk, bárhol legyünk is. A nagy fényerejű kijelző az életteli, részletgazdag full HD és a kristálytiszta HD minőségben is elérhető, így adva tökéletes keretet a webes böngészésnek, játéknak és videózásnak. A kiváló multimédiás élményt a Skullcandy által szabályozott, billentyűzet alá rejtett sztereó hangszórók teszik teljessé.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..