Érdekességek a nagyvilágból

Érdekességek a nagyvilágból

Modern menü, alternatív tálalás — Ehető legókockák — A jövő processzorainak alapanyaga — YouTube Music Key havi tíz dollárért

Modern menü, alternatív tálalás

Robotok főznek és szolgálnak fel Kelet-Kínában. A Kunsanban található, újonnan nyitott étteremben a tulajdonoson kívül nem dolgozik hús-vér ember. A helyi ételeket kínáló kicsi vendéglő személyzete tizenöt darab másfél méter magas robotból áll. Ők veszik fel a rendelést, ők főznek, majd szolgálnak fel, és takarítanak a vendégek távozása után. Az étterembe belépőket is köszöntik, az ajtóban álló páros pedig előre beprogramozott mondatokat ismétel. A tulajdonos szerint egy ilyen étterem létrehozása anyagilag is kiváló beruházás. A robotok mintegy 4800 euróba kerülnek, mely összeg körülbelül egy-egy pincér vagy szakács évi jövedelmének felel meg. Ezek a dolgozók azonban nem kérnek szabadságot, nem betegszenek meg, és a kétórás töltési időn kívül pihenésre sincs szükségük.

Ehető legókockák

Minden szülő attól retteg, hogy a gyermeke lenyeli a játékkockákat. A japán művész és tervező, Akihiro Mizuuchi azzal hidalta át ezt a gondot, hogy létrehozta az ehető legót — csokoládéból. A kis építőelemek fehér, tej-, ét- és rózsaszínű csokoládékból készültek, természetesen építőkockaként is használhatóak. A csokijáték azonban több kérdést is felvet. Egyrészt gyorsan elfogyhatnak a kockák, ezáltal rövid idő alatt hiányossá válik a kollekció, másrészt veszélyes is lehet — a kisgyerekek ugyanis könnyen összetéveszthetik a csokoládéfalatokat az eredeti elemekkel.

A jövő processzorainak alapanyaga

Minden eddiginél tisztább speciális szilíciumot sikerült előállítani. A tudósok a most megalkotott szilícium-28 segítségével — amely negyvenszer tisztább, mint az eddig használt anyagok — megoldást találhatnak a kvantumszámítógépek fejlesztésének egyik nagy kihívására. A kvantumchipek a számítógépeknek egy olyan ultragyors generációját képviselik, amely a kvantumbiteket szilíciumba ágyazott foszforatomokban is tárolhatja. A hagyományos biteket helyettesítő kvantumbit képes egyszerre 0-t és 1-et is kódolni, ezzel pedig rendkívül összetett, gyors számításokat tesz lehetővé. Az ilyen kvantumchipek egyébként csakis szilícium-28 izotópok felhasználásával műkődnek, a hagyományos, többnyire szilícium-29 izotópokból álló anyagok nem megfelelőek.

YouTube Music Key havi tíz dollárért

A YouTube hamarosan elindítja a YouTube Music Key szolgáltatását, mely a Google Play Music Key nevet fogja viselni, és havi tíz dollárba kerül majd. Az előfizetés reklámmentes YouTube-zenét és a lejátszás kizárólagos lehetőségét kínálja. Ehhez társul az offline visszajátszás, vagyis a kedvenc dalainkat lementhetjük akár a telefonunkra is. A Google egyébként több mint 20 millió, jó minőségű dallal várja az érdeklődőket. A többi között kategóriákba sorolt, diszkográfia szerint csoportosított teljes életművek is elérhetők lesznek. Azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy a YouTube Music Key mikor kezdi el működését, a Google ugyanis még nem folytatott tárgyalásokat a YouTube-ra feltöltött dalok jogtulajdonosaival. Ez némi gondot okozhat, mivel a független lemezkiadóknak nem tetszik a Google üzletpolitikája.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Iránytű rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Érdekességek a nagyvilágból
Iránytű
  • T. L.
  • 2017.03.13.
  • LXXII. évfolyam 10. szám
Érdekességek a nagyvilágból
Iránytű
  • T. L.
  • 2017.02.18.
  • LXXII. évfolyam 7. szám
Facebook

Támogatóink