home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Érdekességek a nagyvilágból
Talpai Lóránt
2014.08.26.
LXIX. évf. 35. szám
Érdekességek a nagyvilágból

Sofőr nélküli autók az utakon — Origamirobot — Aszpirin, a sokoldalú gyógyszer — Kelták, vikingek és normannok

Sofőr nélküli autók az utakon

Brit mérnökök régóta kísérleteznek önjáró autókkal, a jogi és biztosítási aggályok miatt azonban csak magántulajdonban lévő utakon. A brit üzleti ügyekért felelős miniszter közlése szerint hamarosan lesz lehetőség a közúti tesztelésre is, vagyis akár már a jövő évtől vezető nélküli autók róhatják a brit utakat. A jármű kifejlesztése egyébként világszerte gőzerővel folyik. A Google májusban jelentette be, hogy száz ilyen kocsi gyártását tervezi. Az internetes óriáscég még egy olyan prototípust is bemutatott, amelyben nincs kormány és pedálok sem, csak egy állj-indulj gomb. A nagy autógyártók közül a többi közt a BMW, a Mercedes-Benz, a Nissan és a General Motors is dolgozik saját önjáró modelljén.

Origamirobot

A papírhajtogatás ősi japán művészete, azaz az origami ihlette új robot, melyet amerikai tudósok fejlesztettek ki, önmagát rakja össze. Amikor elkészül, elkezd járni. A gép olyan anyagok lapjaiból áll, amelyek közt van merev, formatartó és hőre zsugorodó is. A rétegek közé beágyazott elemek adják a hőt, melynek segítségével összeállítja magát a robot. A jövőben számos területen hasznosítható lesz, például az űrkutatásban, műholdak esetében, valamint olyan helyeken is, ahol logisztikai nehézségek merülnek fel (pl. háborús övezetekben, humanitárius segélyezésben vagy földrengések utáni mentésben).

Aszpirin, a sokoldalú gyógyszer

Köztudomású, hogy az aszpirin bizonyos fajtái csökkentik a szívbetegségek kialakulásának veszélyét. Brit kutatók szerint a fájdalomcsillapító tabletták nemcsak a szívgyógyászatban lehetnek hasznosak, hanem csökkenthetik a bél- és a gyomorrák kialakulásának esélyét is. A londoni Queen Mary Egyetem tudósai mintegy kétszáz olyan tanulmányt vizsgáltak meg, amelyet az aszpirin előnyös és ártalmas hatásairól készítettek. Azt fedezték fel, hogy a gyógyszer 30-40 százalékkal csökkentette a bél-, a gyomor- és a nyelőcsőrák okozta elhalálozást. A kutatók úgy vélik, hogy ha Nagy-Britanniában minden ötvenéves vagy annál idősebb ember tíz éven át szedné a gyógyszert, akkor mintegy 122 000 haláleset lenne elkerülhető. A kutatók egyúttal azt is megállapították, hogy az aszpirint legalább öt évig kell szedni ahhoz, hogy legyen hatása.

Kelták, vikingek és normannok

Dublinban lehet Európa legnagyobb viking temetkezési helye, Skandináviát nem számítva — derült ki egy ír régészeti projektum eredményéből. A kutatás emellett rávilágított arra is, hogy nem túloznak azok a középkori évkönyvek, amelyek a Kr. u. 670 és 882 közötti időszakban nagyszámú viking harcos Dublinba érkezéséről számolnak be. A vikingekhez valószínűleg eljutott az emberekkel és arannyal teli kis ír sziget híre, ezért a fosztogatók elkezdtek özönleni. A hosszan tartó vikingjelenlét ellenére a kutatók eddig nem találtak számottevő viking DNS-t a mai ír lakosság vérében. A közös brit—ír Genes of Celts, Vikings and Normans (A kelták, a vikingek és a normannok génjei) elnevezésű projektum ezért arra törekszik, hogy viking eredetű családnevet viselő írek vérében kimutassa a viking örökség bizonyítékát.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..