Érdekességek a nagyvilágból

Érdekességek a nagyvilágból

Lenyűgöző kisfilm a nándorfehérvári csatáról — Batmobilt készít a Lego — Optikai csalódás, avagy a repülő hajó — Titokzatos kráter egy szigeten

Lenyűgöző kisfilm a nándorfehérvári csatáról

Aki szereti a történelmet, annak mindenféleképpen érdemes belepillantania a magyarországi Történelmi Animációs Egyesület számítógépes alkotásaiba. Az egyesület olyan magyar csatákat modellezett le egy számítógépes játék motorjával, mint a muhi vagy a mohácsi csata. Most a nándorfehérvári diadalról készített csodás kisfilmet. A modellezéshez a nagy sikerű Total War videojáték motorját használta fel. A játék egyébként önmagában is lenyűgöző a történelemfanatikusok és a modern fotelhadvezérek számára, ilyen módon felhasználva pedig még inkább megmutatja előnyös, hasznos oldalát. Az egyesület egyébiránt további munkákat is készít: tervei szerint a honfoglalástól 1848-ig további jelentős csatákat modellez, önálló történelmi sorozatot alkotva. A kisfilm a következő linkre kattintva tekinthető meg: http://goo.gl/mJnv9W

Batmobilt készít a Lego

Sok gyerek álmát valósítja meg Batman-játékával a Lego. A sötét lovagféle autó 1869 elemből fog állni. A 38 x 23 centiméteres jármű megkapja a moziban látott technológiát, azaz a páncélozásra hasonlító külsőt, kinyitható szárnyakat, valamint olyan részletesen kidolgozott belsőt, amelynek köszönhetően a Batman előtti kijelzőn lévő szöveg is látható lesz. A Batmobil körülbelül 200 eurós áron kerül majd a boltok polcaira.

Optikai csalódás, avagy a repülő hajó 

Varázslatos repülő hajó jelent meg az égen a skóciai Aberdeenben, egy golfbajnokság nézői feje fölött. A hajó furcsa helyzete annak a hihetetlen, ám gyakori légköri jelenségnek köszönhető, amely révén a hideg víztömeg fölé langyos levegő áramlik, és a különböző sűrűségű levegőrétegek ilyen optikai csalódást okoznak. Az angolul loomingnak nevezett jelenség akkor jön létre, amikor az eltérő sűrűségű légtömegek meghajlítják a fényt, s ezáltal a horizont vonalában vagy az alatta elhelyezkedő tárgyak a megfigyelő szemszögéből nézve a látóhatár fölé kerülnek. Az is előfordulhat, hogy a tényleges méretüknél nagyobbnak látszanak.

Titokzatos kráter egy szigeten

Rejtélyes, óriási lyukat találtak a gázban gazdag Jamal-félsziget elhagyatott vidékén. A kráter körülbelül 80 méter széles, s jelenleg tudósok vizsgálják. Néhányan a globális felmelegedéssel, mások egy meteorbecsapódással, némelyek pedig UFO-jelenséggel magyarázzák, hogyan került a hatalmas lyuk a világ végére (a jamal szó jelentése ugyanis: a világ vége). A képződmény 30 km-re keletkezett a félsziget legnagyobb gázmezőjétől, a Bovanenkovótól. A körülbelül két évvel ezelőtt keletkezett kráterről Anna Kurcsatova, a Szubarktikus Kutató Intézet tudósa a The Siberian Timesnak elmondta: a lyuk feltételezhetően egy víz-, só- és gázkeverék okozta földalatti robbanás eredménye, mindez a globális felmelegedés miatt alakulhatott így. A kutató szerint a gáz jéggel, homokkal és sóval keveredhetett — mivel néhány tízezer évvel ezelőtt a vidéket tenger borította —, a felmelegedés pedig a fagyott talajban hasonló hatást idézett elő, mint amikor kirobban egy pezsgősüveg dugója.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Iránytű rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Érdekességek a nagyvilágból
Iránytű
  • T. L.
  • 2017.03.13.
  • LXXII. évfolyam 10. szám
Érdekességek a nagyvilágból
Iránytű
  • T. L.
  • 2017.02.18.
  • LXXII. évfolyam 7. szám
Facebook

Támogatóink