Eppur si muove — avagy nyárderéki zsongás faluhelyen

Eppur si muove — avagy nyárderéki zsongás faluhelyen

A látszólag unalmasan békés nyárderék ellenére sem állt meg a közösségi élet Torontálvásárhelyen. Összeállításunk a közelmúlt eseményeit, illetve a jövőben tervezetteket vázolja — természetesen a teljesség igénye nélkül.

„Ha nem tudsz változtatni a körülményeiden, meg kell tanulnod növekedni általuk...”

A helyi Október 4. Közművállalat védnöksége alatt (sz)épülő faluparkban immáron pingpongozni is lehet az e célra kihelyezett kőasztalon. A több hónapja tartó munkálatok során a szűrőberendezéssel felszerelt ivóvízkutak beüzemelésén kívül az illemhelyet és a szökőkutat is korszerűsítették.

A lendületesség egyébként a helyi egyházközségeket is jellemezte. Július első heteiben egy-egy alkalommal a református parókián volt munkaakció, mely során az elülső kertrészt csinosították, illetve a hátsó kerítésen túli terület egy kissé elvadult növényzetét irtották ki. A katolikus portán ezzel ellentétben épületfelújítási munkálatok folytak, ugyancsak saját erőforrásra támaszkodva: a templomudvarban épült hittanterem tetőszerkezetét javították meg, és helyeztek rá új cserepeket.

Amíg a helyi ifjúságnak a medence mellett az esti kispályásfoci-tornák kínáltak összekovácsolódási alkalmakat, a legkisebbeknek, valamint a falu idősebb polgárainak a községi könyvtár helyi fiókrészlege gondoskodott tartalmas foglalkozásokról. Kocsis Csilla orvos tolmácsolásában az érdeklődők a magas vérnyomásról, a cukorbetegségről, a hasfájásról, a vastagbélrák megelőzéséről és az alkoholizmusról hallhattak tanácsadó és ismeretterjesztő szakelőadásokat. Kovács Csilla tanítónő vezetésével a gyerekek a fonállal való festés fortélyaival ismerkedhettek meg, Széchenyi Jolán nyugalmazott rajzpedagógus az agyag megformázását hozta testközelbe, Olácsi Anikó óvónő pedig a mese világába kalauzolta az egybegyűlt csemetéket és kísérőiket, Mesét mesélek címmel. Lesznek továbbá környezetvédelmi prezentációk és a biztonságos internet témakörét taglaló útmutatók is. A tevékenységet Gutvájn Hilda könyvtáros koordinálja.

A József Attila Művelődési Otthonban ez év tavaszán ismét megkezdte munkáját a citeraszakcsoport. A főleg alsós diákokból verbuválódott érdeklődőket eleinte Szilágyi Zsuzsa tanítgatta, majd az oktató külföldre távozása után Kovács József helybéli amatőr citerás, a pancsovai Csörömpölő népzenei együttes brácsása vette át a munkát. A kezdeti húsz-egynéhány főből álló csapat néhány hónap leforgása alatt négytagúra csökkent, és jelenleg a kultúrházban tartja összejöveteleit, heti egy-két alkalommal egy órán át. Az oktatás díjmentes, a diákok pedig a kölcsönzött hangszereken odahaza is gyakorolhatnak. Oktatójuk elmondása szerint a Talpai Mária és Spiránac Klaudia negyedikes, illetve Barát Andrea és Alföldi Ábel ötödikes diák alkotta lelkes csapat hamarosan nagyobb közönség előtt is bemutatkozik. Vélhetően a szeptember 12-ére időzített XXVI. Dél-Bánáti Szemlén, melynek házigazdája Hertelendyfalva lesz.

A művelődési hírek közé tartozik még az új darabra készülő amatőr-színtársulat nyári aktivitása, a budapesti, azon belül is a svábhegyi református testvérgyülekezet kilátásba helyezett vendégszereplése, valamint a Tanyaszínház augusztus 8-ai bemutatkozása.

Summa summarum: a nyáron faluhelyen sem állt meg a közösségi élet! Legfeljebb csak az események létéről, idejéről és helyszínéről „szokás” késve értesülni. Ez viszont már merőben más téma!

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Eppur si muove — avagy nyárderéki zsongás faluhelyen
Bánáti Újság
Eppur si muove — avagy nyárderéki zsongás faluhelyen
Bánáti Újság
  • Zséli Ágnes
  • 2020.06.02.
  • LXXV. évfolyam 22. szám
Facebook

Támogatóink