Építkezések

Építkezések

Mozgalmas novembert jegyeztek a Szerbiai Református Keresztyén Egyház (SZRKE) bánáti egyházmegyéjében. Torontálvásárhelyen tartották meg az egyházmegye gyülekezeteinek közgyűlését, a helyi Őrláng-én Játszóház udvarában elkészült a tervezett filagória alapja, sor került egy hangulatos református batyubálra is, Hertelendyfalván pedig tematikus filmvetítést szerveztek.

Miként arról már lapunk egyik korábbi számában is olvashattak, ez év augusztusában tartották meg Makón a történelmi Békés-Bánáti Református Egyházmegye, azaz a Körös--Maros közi Szent Társaság gyülekezeteinek első találkozóját. Az összejövetelen — amelyen a SZRKE bánsági egyházmegyéjének képviseletében Hertelendyfalva, Torontálvásárhely, Nagybecskerek, valamint Magyarittabé küldöttsége volt jelen — szándéknyilatkozatot is aláírtak. Az egyházmegye megbízottján kívül az okmányt az aradi, békési, csongrádi és a temesvári egyházmegyék lelkészei látták el kézjegyükkel, jelezvén: a határok ellenére lélekben és nemzetben (sors)közösséget vállalnak testvéreikkel. Céljuk egy olyan egyesületet létrehozása, amely az egykori történelmi egyházmegye területén élő református közösségek kapcsolatait tovább erősíti és ápolja. Torontálvásárhelyen az egyházmegye lelkészei, gondnokai, illetve presbitériumai által felhatalmazott képviselők az e témakörben megtartott regionális tanácskozáson vettek részt. Az anyaországi találkozón ratifikált szándéknyilatkozat megerősítésén kívül szó esett a közös, országhatáron átívelő pályázatokon való részvételről is.

Ugyancsak nemrégiben került sor a torontálvásárhelyi Őrláng-én Játszóház udvarán tervezett nyeregtetős filagória alapjának kiöntésére. Az alap gépesített kiásását a helyi Október 4. Közművállalat végezte el, az azt követő kétnapos betonozási akciót pedig az egyházközség elöljárósága, illetve az általuk megszólított személyek vállalták el. Tekintettel az időközben télbe forduló időjárásra, a megkezdett munkálatok 2014 tavaszán folytatódhatnak.

A közösségépítés merőben más típusú mozzanata a helyi József Attila Művelődési Otthonban megtartott, sorrendben a hatodik református batyubál volt.

A jelentősebb dél-bánsági gyülekezeterősítő események sorát végül a hertelendyfalvai református egyházközségben szervezett filmvetítés zárta. A Bácskai tájkép bárányokkal című dokumentumfilmet, amely 1944—45 megrázó eseményekeit egy család életén keresztül mutatja be, maga a rendező ismertette. Az esemény helyszíne a helyi reformátusok gyülekezeti otthona volt.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Építkezések
Bánáti Újság
  • Borbély Tivadar
  • 2020.01.25.
  • LXXV. évfolyam 4. szám
Építkezések
Bánáti Újság
  • Talpai Dorottya
  • 2020.01.25.
  • LXXV. évfolyam 4. szám
Facebook

Támogatóink