home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Énekszó és marhapörkölt
Martinek Imre
2006.05.31.
LXI. évf. 22. szám
Énekszó és marhapörkölt

A Galagonya leányaiA torontálvásárhelyi helyi közösség patronátusa alatt az Énekeljünk együtt! elnevezésű ünnepi koncerttel kezdődött az a rendezvénysorozat, amely ismét ráirányította a közvélemény figyelmét erre a dél-bánsági falura. A József Attila Művelődési Otthonban Barbu Erzsébet zene...

A Galagonya leányai

A torontálvásárhelyi helyi közösség patronátusa alatt az Énekeljünk együtt! elnevezésű ünnepi koncerttel kezdődött az a rendezvénysorozat, amely ismét ráirányította a közvélemény figyelmét erre a dél-bánsági falura. A József Attila Művelődési Otthonban Barbu Erzsébet zenetanárnő vezetésével a Moša Pijade Általános Iskola énekkara lépett fel, valamint Petrec Teodóra, Dušan Ušjak, Aleksandra Saviæ, Balassa Olivér, Denis Èeh, Igor Vasiæ, Tóth László és Marko Èordiæ kiemelkedő ifjú ének- és hangszerszólisták, a falu műkedvelő amatőrjei, valamint a helybeli Búzakalász Együttes. Kiváló alkalom volt ez a régi kapcsolatok felújítására, barátságok elmélyítésére is. Negyeri Zoltán és Barniæ Branko zenepedagógusok növendékei is gazdag ízelítőt kínáltak fel a repertoárjukból. A pancsovai Jovan Bandur zeneiskolát a Dalibor Varga, Lazar Labanc és Uroš Jankiæ felállású trombitatrió képviselte a nívós műsorban. Ők Boris Matijeviæ professzor felkészítésében egy francia népdallal és egy olasz sanzonnal mutatkoztak be. A műsort követő társalgás az iskolában folytatódott, amelynek keretében a horgosi Október 10. testvériskola küldöttsége közelebbről is megismerkedhetett a torontálvásárhelyi intézmény szakkádereivel, illetve az oktatás színhelyeivel.
A következő napi műsor a marhapörkölt-versennyel rajtolt a Spartacus Sportközpontban. Az immár hatodik alkalommal megrendezett Gulašijadára több mint húsz versenypáros nevezett be Torontálvásárhelyről, Tiszakálmánfalváról, Balatonszabadiról. Minden csapatnak négy óra, 5 kg marhahús, hagyma és tüzelőanyag állt a rendelkezésére. A fűszerről, vagyis az ördöngösségről ki-ki maga gondoskodott.
- Már három éve biztatjuk egymást, de csak most találtunk végre megfelelő bográcsot - magyarázta nagy lendülettel Nagy Zoltán, az XXL-csapat kuktája. - Nem akarunk mi mindenáron győzni, de ha János kézbe veszi a fakanalat, sohasem lehet tudni! Hogy miért XXL? Hát mi ketten aztán kiteszünk egyet!
Amíg a környéken ínycsiklandozó illatokat terített széjjel az olykor-olykor meglibbenő szellő, a gyepen a hazai Spartacus és a testvérváros Balatonszabadi ifjú és veterán focicsapata mérte össze erejét. A hazai ifjak egyike-másika alkalmilag vörösre festett hajjal. Virtuskodásként. Hajrá, Spárta parazsa! - visszhangzott a lelátó, s a vendégkapus többször is hiába nyújtózott: 7:2 lett, vagyis a fiúk elemükben voltak.
Nemkülönben a folklórcsapatok, akik a kézilabdapályán ropták a táncot. A szerb tánccsoport zenekari kísérettel, a magyar pedig kíséret nélkül - mint általában. Vendégegyüttesként a tiszakálmánfalvi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Galagonya népitánc-csoportja is fellépett, Juhász Andrea koreográfiáival. A lányok sárközi karikázót, a fiúk pedig magyarbődi verbunkot adhattak elő, amikor az alkalmi lemezlovasnak végre sikerült megbirkóznia a technika ördögével.
A teljesség felé vezető úton (szerintem és többek szerint is) csak az árnyék hiányzott. A rendezvény immár elhagyta a Vásárteret, de a mindmáig befejezetlen Sportközpontban nemigen találni enyhelyet. Vitaindítónak mindenképpen megteszi (megtenné!), ha majd a nyugodtabb pillanatokban összeülnek mérlegelni a védnökök, kivitelezők.
A versenykereten kívüli társalgás az esti órákban a Tűzoltóotthonban folytatódott, a búcsúzkodás előtt pedig a magyarországi vendégek a Helytörténeti Múzeum kiállításanyagát is megtekinthették.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..