home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Ének és zene a közösségteremtés szolgálatában
Tóth Lívia
2017.10.09.
LXXII. évf. 40. szám
Ének és zene a közösségteremtés szolgálatában

Huszonöt éves a zentai Délibáb

„Mennyei Atyánk, te vagy a végtelen,
derűdet hintsd szét a déli végeken.
Új évezred van, adj nekünk új szívet,
el ne merüljön végleg e kis sziget!”

(Bogdán József: Fohász a déli végeken)

 

A zentai Délibáb Magyar Művelődési Egyesület a hétvégén ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. Az egyesület tagjai az elmúlt negyed évszázadban mindent megtettek annak érdekében, hogy megőrizzék, továbbvigyék és átadják a magyar néphagyományokat. Ezért választották a jubileumi program címéül és mottójául Msgr. Bogdán József papköltő Fohász a déli végeken című versének egy sorát: „…el ne merüljön végleg e kis sziget!” Mivel a költeményre Szöllősy Vágó László dallamot komponált, a megható sorokat a „délibábosok” el is énekelték.

A Művelődési Házban megtartott ünnepi műsoron jelen volt Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere és Perpauer Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja.

— A közös éneklés, zenélés, tánc hozzásegít nemzeti identitásunk megtartásához, önmagunk el nem vesztéséhez. Ha pedig mindezt közösségi élményként is meg tudjuk élni, és a mindennapjaink részévé tudjuk tenni, akkor mutatkozik meg igazán egyéniségformáló ereje. Valamikor természetes volt a néphagyományok éltetése, ma már azonban jelentős munkát igényel. Ha viszont képesek vagyunk a néphagyományok által újraélni a közösség erejét, akkor jó úton járunk — mondta köszöntőjében Ceglédi Rudolf, és azt kívánta az egyesületnek, hogy az ezüstjubileum után az aranyat is érje meg.

Hajnal Jenő is a hagyományápolás fontosságát hangsúlyozta, hiszen amikor a hagyományos, zárt közösségek felbomlanak, szükségessé válik a tudatos hagyománymentés és -őrzés, aminek szép példáját éppen a Délibáb együttes mutatta fel az elmúlt negyed évszázadban.

A zentai Délibáb Magyar Művelődési Egyesület 1992 őszén alakult meg, és 60-65-re tehető azoknak a száma, akik az elmúlt időszakban a csoportban énekeltek vagy citeráztak. A vezetője tizenegy évig Pásztor Klára volt, majd Bilicki Anna vette át a helyét. Huszonöt év alatt négy művészeti vezető váltotta egymást: Pásztor Klára után Kovács Ervin, Dobos István és Recskó Szabolcs következett, aki ma is ezt a tisztséget tölti be.

Az idei városnapi rendezvénysorozat keretében a Délibáb Magyar Művelődési Egyesület polgármesteri köszönőlevelet kapott eddigi munkája elismeréseként. 

A remek hangulatú jubileumi programban fellépett Baji Endre néptáncos, Micsik Béla népzenész, a kiskunhalasi Szilaj citerazenekar, a csókai Rákóczi Férfikórus, a Tisza Menti Zengő citerazenekar, az ősi Vadrózsa citerazenekar, valamint a Délibáb Magyar Művelődési Egyesület vegyes karának és citerazenekarának jelenlegi, illetve egykori tagjai.

A rendezvényt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Nemzeti Tanács és Zenta Község Önkormányzata, továbbá vállalatok és magánszemélyek támogatták.


Herédi Krisztián felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..