Ének és zene a közösségteremtés szolgálatában

Ének és zene a közösségteremtés szolgálatában

Huszonöt éves a zentai Délibáb

„Mennyei Atyánk, te vagy a végtelen,
derűdet hintsd szét a déli végeken.
Új évezred van, adj nekünk új szívet,
el ne merüljön végleg e kis sziget!”

(Bogdán József: Fohász a déli végeken)

 

A zentai Délibáb Magyar Művelődési Egyesület a hétvégén ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. Az egyesület tagjai az elmúlt negyed évszázadban mindent megtettek annak érdekében, hogy megőrizzék, továbbvigyék és átadják a magyar néphagyományokat. Ezért választották a jubileumi program címéül és mottójául Msgr. Bogdán József papköltő Fohász a déli végeken című versének egy sorát: „…el ne merüljön végleg e kis sziget!” Mivel a költeményre Szöllősy Vágó László dallamot komponált, a megható sorokat a „délibábosok” el is énekelték.

A Művelődési Házban megtartott ünnepi műsoron jelen volt Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere és Perpauer Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja.

— A közös éneklés, zenélés, tánc hozzásegít nemzeti identitásunk megtartásához, önmagunk el nem vesztéséhez. Ha pedig mindezt közösségi élményként is meg tudjuk élni, és a mindennapjaink részévé tudjuk tenni, akkor mutatkozik meg igazán egyéniségformáló ereje. Valamikor természetes volt a néphagyományok éltetése, ma már azonban jelentős munkát igényel. Ha viszont képesek vagyunk a néphagyományok által újraélni a közösség erejét, akkor jó úton járunk — mondta köszöntőjében Ceglédi Rudolf, és azt kívánta az egyesületnek, hogy az ezüstjubileum után az aranyat is érje meg.

Hajnal Jenő is a hagyományápolás fontosságát hangsúlyozta, hiszen amikor a hagyományos, zárt közösségek felbomlanak, szükségessé válik a tudatos hagyománymentés és -őrzés, aminek szép példáját éppen a Délibáb együttes mutatta fel az elmúlt negyed évszázadban.

A zentai Délibáb Magyar Művelődési Egyesület 1992 őszén alakult meg, és 60-65-re tehető azoknak a száma, akik az elmúlt időszakban a csoportban énekeltek vagy citeráztak. A vezetője tizenegy évig Pásztor Klára volt, majd Bilicki Anna vette át a helyét. Huszonöt év alatt négy művészeti vezető váltotta egymást: Pásztor Klára után Kovács Ervin, Dobos István és Recskó Szabolcs következett, aki ma is ezt a tisztséget tölti be.

Az idei városnapi rendezvénysorozat keretében a Délibáb Magyar Művelődési Egyesület polgármesteri köszönőlevelet kapott eddigi munkája elismeréseként. 

A remek hangulatú jubileumi programban fellépett Baji Endre néptáncos, Micsik Béla népzenész, a kiskunhalasi Szilaj citerazenekar, a csókai Rákóczi Férfikórus, a Tisza Menti Zengő citerazenekar, az ősi Vadrózsa citerazenekar, valamint a Délibáb Magyar Művelődési Egyesület vegyes karának és citerazenekarának jelenlegi, illetve egykori tagjai.

A rendezvényt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Nemzeti Tanács és Zenta Község Önkormányzata, továbbá vállalatok és magánszemélyek támogatták.


Herédi Krisztián felvételei

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Zene rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Ének és zene a közösségteremtés szolgálatában
Zene
  • Zvekán Péter
  • 2020.07.31.
  • LXXV. évfolyam 30. szám
Ének és zene a közösségteremtés szolgálatában
Zene
  • Zvekán Péter
  • 2020.07.24.
  • LXXV. évfolyam 29. szám
Facebook

Támogatóink