home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Emlékest Muzslyán Vendégek és közönség Ivan Panić fotói
k-ko
2004.10.13.
LIX. évf. 41. szám
Emlékest Muzslyán Vendégek és közönség Ivan Panić fotói

Október 5-én a muzslyai Petőfi Sándor MME nagytermében Hazádnak rendületlenül címmel az 1948/49-es magyar forradalomra és szabadságharcra, valamint az aradi vértanúkra emlékeztek. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Magyarország belgrádi nagykövetségéről SIPOS Ottó másodtitkár és GARA K...

Október 5-én a muzslyai Petőfi Sándor MME nagytermében Hazádnak rendületlenül címmel az 1948/49-es magyar forradalomra és szabadságharcra, valamint az aradi vértanúkra emlékeztek. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Magyarország belgrádi nagykövetségéről SIPOS Ottó másodtitkár és GARA Katalin konzulasszony, valamint PÓSA Krisztián osztályvezető a Határon Túli Magyarok Hivatalából, dr. BÁNYAI János, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke, msgr. HUZSVÁR László megyés püspök, TIETZE Jenő prelátus, FUKSZ László a nagybecskereki önkormányzatból, VASS Tibor tartományi képviselő, TORDÉ Rozália, a nagybecskereki CMH-iroda vezetője, dr. TORDÉ László, a VMMSZ elnökségi tagja, SMIT Ferenc, a muzslyai helyi közösség tanácsának elnöke és mások.
Dr. MAJDÁN János, a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem történelemtanára értekezésében említette: 1986-ban Pécsett egy civil szervezet elhatározta, hogy megalkotja az aradi vértanúk szoborparkját. Tizenkét év alatt sikerült is létrehoznia, így lett Pécs az egyedüli, ahol egy helyen megtalálható a 13 tábornok szobra. Bánátból két itteni születésű tábornok került a kivégzettek közé, de a harmadikról sem kell megfeledkezni, hiszen Leiningen-Westerburg Károly feleségének itt voltak a birtokai, ő maga is sűrűn járt ezen a vidéken. Dr. Majdán professzor úr előadása a szabadságharc kezdetétől a tragikus végzetű eseményekig terjedt ki. A Dévai Nagy Kamilla művésznő alapította budapesti Krónikásének Zeneiskola növendékei NAGY Zoltán vezetésével alkalmi dalokkal tették színesebbé a megemlékezést.
Az est díszvendége ifj. LÁZÁR Vilmos hatszoros fogathajtó világbajnok, a nagybecskereki születésű honvédtábornok, aradi vértanú dédunokaöccse elmondta: ezekről a szálakról csak a családi összejöveteleken beszélgettek, de a büszkeség mindenképpen jelen volt, hisz a családban megmaradt az a hagyomány, hogy az elsőszülött fiú a Vilmos nevet viseli.
- Lázár Edit nagynéném, aki apám húga és történelemtanár, kutatta végig a családot és készítette el a családfát, de ezt nem híreszteltük. Talán ez az első alkalom, hogy kiálltunk a nyilvánosság elé. Őszintén szólva kissé féltem ettől, hisz sohasem szerettem azt, ha valaki másnak a dicsőségével büszkélkedik, de nagyon szívélyesek velem az emberek, örültek, hogy elfogadtam a meghívást, ami jóleső érzés volt.
Az est keretében VARGA Katalin, a művelődési ház elnök asszonya átadta ifj. Lázár Vilmosnak a dédunokabátyja anyakönyvi kivonatáról készült fotót, valamint a honvédtábornok arcképét ábrázoló fényképet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..