home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Elsőseink a bánsági szórványban
POZSÁR HALÁSZ Éva, SZATMÁRI Mihály és MARTINEK Imre összeállítása
2011.09.07.
LXVI. évf. 36. szám
Elsőseink a bánsági szórványban

Mottó: ''Minden nemzet a maga nyelvén lett tudós, de idegenen sohasem”(Bessenyei György )
Óvó néni, mi búcsúzni jöttünk! - mondták a székelykevei elsősök (Szatmári Mihály fotója)Szeptember elsején a Bánságban is megszólalt az iskolacsengő. Hangosan bizakodva és csendesen fohász...

Mottó: ''Minden nemzet a maga nyelvén lett tudós, de idegenen sohasem”
(Bessenyei György )
Óvó néni, mi búcsúzni jöttünk! - mondták a székelykevei elsősök (Szatmári Mihály fotója)

Szeptember elsején a Bánságban is megszólalt az iskolacsengő. Hangosan bizakodva és csendesen fohászkodva. Hogy forduljon meg végre az a bizonyos gazdasági és népességpolitikai széljárás, s az állandó fogyatkozás és beolvadás helyett az eddiginél több magyar ajkú, magyar szellemiségben tanuló és nevelkedő gyermekkel büszkélkedhessünk ismét. A szórványban. Pontosabban itt is! Annak rendje és módja szerint.
Az MNT idei diáktoborzó kampányának első, szervezetten és céltudatosan vezetett akciója eredményeképpen a Belgrád és Pancsova külvárosának egyaránt becézett Hertelendyfalva Testvériség-Egység iskolában is újra nyílhatott magyar tagozat. Kató Valéria tanítónő szeptember elsején 5 (öt) elsőst fogadott szárnyai alá. Statisztikailag ők 10,87%-át alkotják a többnemzetiségű vojlovitzi helyi közösség tanintézményében rajtoló 46 kisdiáknak.
A torontálvásárhelyi Moša Pijade Elemi Iskolában 25 (huszonöt), a tavalyi évhez viszonyítva nyolccal több elsőst (kemény 40,32%-át alkotják ők a 62 iskolaköteles helyi ''újonc”-nak) írattak be a Stanić Anna tanítónő által vezetett magyar tagozatra. Az oktatási minisztérium támogatásával érkező ingyenes tankönyvcsomagok mellé a Magyar Nemzeti Tanács tanszercsomagjait és a névre szóló köszön(t)ő leveleket ezekben az iskolákban Mérges Sándor, az MNT és a VMSZ dél-bánsági régiófelelőse adta át. Nem feledkezve meg a párhuzamos tagozat(ok)ra iratkozó elsősökről sem! Kellő diszkrécióval ugyan, mégis a nyilvánosság éber szeme előtt, hiszen az eseményekről nemcsak a helyszínelő Pannon TV stábja, hanem a helyi tévéházak forgatócsoportjai is készítettek beszámolót.
A közép-bánsági Erzsébetlak ugyancsak Testvériség-Egység nevet viselő, összesen 124 diákot számoló általános iskoláját a nagybecskereki önkormányzat sem tévesztette szem elől, tanszereket ajándékozott az idén beiratkozott tizennégy elsősnek. Pozsár Halász Éva tanítónő kombinált tagozatán 4 (négy) magyar elsős van, a fennmaradó tíz kisdiák 8:2 arányban a szerb, illetve a szlovák tagozaton indult. Az erzsébetlaki közösség iskolájában az MNT ún. beiskolázási csomagjait és a bátorító gondolatokat Várady József, az MNT oktatási bizottságának tagja, a Nagybecskereki Diáksegélyző Egyesület elnöke juttatta célba.
A mindössze 147 tanulót számláló színmagyar székelykevei Žarko Zrenjanin Általános Iskolában 21 (huszonegy) új elsős került Rekalija Palló Teréz tanítónőhöz. Az MNT csomagjait náluk Bogos Tivadar, a VMSZ kevevári helyi szervezetének elnöke osztotta ki, minden egybegyűltnek sikeres tanévkezdést kívánva.
Végül a zichyfalvi székhelyű Dositej Obradović Általános Iskola ürményházi kihelyezett tagozatán 6 (hat) gyermek ült be az új tanév kezdetén először az iskolapadba. Ékes anyanyelvén betűvetést tanulni, a bűvös számok birodalmába bebocsáttatást kérni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..