home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Elsöprő győzelem
Tóth Tibor
2010.06.09.
LXV. évf. 23. szám
Elsöprő győzelem

A Népkör nagytermében lázas munka folyikKúlán, az Alsóvárosban megtartott helyi közösségi választásokon a demokratikus tömb jelöltjei óriási sikert arattak. A Vajdasági Magyar Szövetség és a Demokrata Párt nem pártszínekben, hanem polgárok csoportjaként induló jelöltjei megszerezték mind a t...

A Népkör nagytermében lázas munka folyik

Kúlán, az Alsóvárosban megtartott helyi közösségi választásokon a demokratikus tömb jelöltjei óriási sikert arattak. A Vajdasági Magyar Szövetség és a Demokrata Párt nem pártszínekben, hanem polgárok csoportjaként induló jelöltjei megszerezték mind a tizenöt helyet az alsóvárosi helyi közösség tanácsában.
- Arra törekedtünk, hogy olyan magyar nemzetiségű embereket jelöljünk a tanácsba, akik mind a munkájukban, mind a magánéletükben egyaránt bizonyítottak, akik sikeres üzletemberek, vállalkozók, kisiparosok, közismert és közmegbecsülést élvező polgárok. Így a Vajdasági Magyar Szövetségnek sikerült a tizenöt tanácstagból hetet bejuttatni az alsóvárosi helyi közösség tanácsába. Ez nagyon jó eredménynek számít, mivel az Alsóváros lakosságának 25 százaléka magyar nemzetiségű, tehát a tanácsnak több mint a felét mi alkotjuk. Külön öröm számunkra, hogy Pásztor István, a VMSZ elnöke is gratulált a kiváló teljesítményhez. Az eredmény azt mutatja, hogy polgáraink elégedettek voltak a zömmel magyar tanácsnokokból álló tanács eddigi munkájával is - mondta Valka Károly, a VMSZ kúlai községi szervezetének elnöke.
Az alsóvárosi helyi közösség tanácsának elnöki tisztjét az elkövetkező négy évben Zoran Rašković tölti be, alelnök Jutt József, a végrehajtó bizottság elnöke Zoran Ivanković, alelnöke pedig Valka Károly.
Valka elmondta, hogy az elmúlt négy évben felújították az utakat, s majdnem teljes egészében megoldották az esővíz elvezetését Alsóváros egész területén, megépítették a szennyvízelvezető hálózat fővezetékét. Ezzel kapcsolatban már a Nagyberuházási Alapnál is pályáztak, de a helyi járulékból is elkülönítenek egy összeget erre a célra.
Az alsóvárosi helyi közösségben - amely a nehéz miloševići időkben is demokratikus elveket vallott - a lakosságnak csaknem húsz százaléka járult az urnák elé.
- Ezúttal nem volt akkora kampány a pártok részéről, mivel úgy beszéltük meg, hogy polgárok csoportjaként indítjuk jelöltjeinket. Azt is el kell árulni, hogy a tanácsba bejutott tizenöt ember után a következő tizennégy mind a Radikális Párt szimpatizánsa. Sikerült a helyi hatalomból kiszorítanunk a radikálisokat, ami azt mutatja, hogy a szerb nemzetiségű polgárok egy része is szavazott a demokratikus tömb és azon belül a magyar nemzetiségű jelöltekre - mondta Valka.
Magyarics István, a VMSZ kúlai helyi szervezetének elnöke is elégedett az alsóvárosi helyi közösségi választásokon elért eredményekkel.
- Reménykedtünk, hogy a választásokon a demokratikus irányzat diadalmaskodik, amiért rendesen megdolgoztunk. Remélem, hogy a hamarosan sorra kerülő helyhatósági választásokon sem szakad meg ez a folyamat, s legalább három tanácsnokot sikerül bejuttatnunk a listánkról. E választások alkalmával a polgárok személyekre szavaztak, a párt nevét sehol sem tüntettük fel - tudom meg Magyarics Istvántól.
A tervekről szólva riportalanyaim elárulták, hogy az elkövetkező négy évben szeretnék a gázt bevezetni az egész helyi közösség területén, de a legnagyobb hangsúlyt a szennyvízelvezetés megoldására kell helyezni. A vízhálózatot legalább 40 éve nem újították fel, így ez a feladat is az elkövetkező időszakban esedékes. A VMSZ kúlai helyi szervezete nemcsak a szavazóurnák környékén, hanem a labdarúgópályán is szép sikereket ért el, egy beteg kislány megsegítésére szervezett jótékonysági tornán ugyanis Valka és csapata a kitűnő második helyet szerezte meg.
Mint ismeretes, a kúlai Népkör Művelődési Egyesület február közepén ünnepli fennállásának 140. évfordulóját, így nem meglepő, hogy az egyesület nagytermében lázas munka folyik.
- Ünnepünk alkalmából szeretnénk az épületet és a helységeket olyan állapotba hozni, amilyet ez a nem mindennapi jubileum megérdemel. A községi költségvetésből és más helyekről is kaptunk már támogatást, amiből a szigeteléstől a világításig teljesen felújítjuk a nagytermünket. A munkálatok a tervezett ütemben folynak, s a Népkör februárban teljes díszben várhatja nemcsak a hazai, hanem a külföldi vendégeket is - tudom meg Valka Károlytól, aki a Népkör Művelődési Egyesület elnöki tisztjét is ellátja.
A Népkör szakosztályai közül a nyár folyamán a tánccsoport a zentagunarasi batyutáborban képviseltette magát, megjelentek Érden a Szent István-napi ünnepségen is, az asszonykórus pedig a Szilágyin megrendezett Vajdasági Magyar Ünnepi Játékokon lépett közönség elé. Az iskolakezdéssel egyidejűleg a művelődési egyesület szakosztályai is megkezdik a próbákat, hiszen a Népkör 140 éves jubileumán mindenki a maximumot szeretné nyújtani.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..