home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Elsöprő Fidesz-győzelem várható
Szerkesztőségi hírösszefoglaló
2010.09.29.
LXV. évf. 39. szám
Elsöprő Fidesz-győzelem várható

Megzavarták Horváth Csaba kampányát. Panelházak felújítására, a BKV buszparkjának cseréjére, valamint a 2-es metró és a gödöllői HÉV összekötésére tett ígéretet Horváth Csaba szocialista főpolgármester-jelölt a XVI. kerületben. A szocialista politikus elmondta: garanciát vállal rá, hogy ha...

Megzavarták Horváth Csaba kampányát. Panelházak felújítására, a BKV buszparkjának cseréjére, valamint a 2-es metró és a gödöllői HÉV összekötésére tett ígéretet Horváth Csaba szocialista főpolgármester-jelölt a XVI. kerületben. A szocialista politikus elmondta: garanciát vállal rá, hogy ha megválasztják, a fővárosi önkormányzat évente átvállalja két kerületi panelépület felújításának a lakókra jutó önrészét. Horváth Csabát 20-30 szocialista szimpatizáns várta a mátyásföldi Erzsébet-ligetben zajló, Kertvárosi vigasságok elnevezésű rendezvényen. Látogatását kisebb szóváltás zavarta meg, miután az MSZP sátra mellett levő Jobbik-standtól érkezők azt kiabálták felé: ,,Csabi, most már ne lopjál többet!'
A Tettrekész Szakszervezet szakít a Jobbikkal. A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ) úgy döntött, hogy felbontja a korábban a Jobbikkal kötött szakmai együttműködési megállapodását, mert szerintük a párt részéről nincs meg az együttműködés. Szima Judit főtitkár elmondta, hogy a kongresszus második napirendi pontja volt a korábban nagy visszhangot keltett szakmai együttműködési megállapodás felülvizsgálása, amelyet a Jobbikkal kötöttek. A kongresszus egyöntetű álláspontja szerint a Jobbikot a TMRSZ kereste meg, de a másik fél, vagyis a Jobbik részéről az együttműködés nem töltődött fel tartalommal. Többször is kezdeményeztek egyeztetést Vona Gáborral, a párt elnökével írásban is, hogy fejtse ki elképzeléseit, hogy mit lehet tenni az együttműködés javításáért, de nem kaptak választ a megkeresésükre. Vona Gábort a mostani kongresszusra is meghívták, de elfoglaltságára hivatkozva nem ment el. A kongresszus úgy döntött, hogy harminc napon belül felmondja az együttműködést.
Egy kutya halála dönthet a polgármesterről? A Szécsiszigeten egy kóbor kutya halála jelentette az áthidaló témát a ''trónkövetelő” számára. A háromszáz fősnél kisebb falut Dávid István polgármester húsz éve vezeti, s a mostani kampányba egy ''külsős” is bejelentkezett Rónási Zsolt személyében. A kampány nyitányát a faluban feltűnt, majd elaltatott kóbor eb kihantolása jelentette. A régi polgármester kihívója ugyanis nem hitte el, hogy állatorvos által beadott injekcióval altatták el a kutyát, hanem azt állította, hogy a polgármester ütötte agyon. Az ebet kihantolták, és a megyeszékhelyen megvizsgáltatták egy szakértővel. A vizsgálat azonban nem igazolta, hogy a szabályostól eltérő beavatkozás okozta volna az eb halálát. Dávid István szerint siralmas, hogy húsz év munkájával nem sikerült a település nevét bevinni a hírekbe, pedig többek között kastélyrekonstrukcióra és még számos fejlesztésre is sor került a településen, a másik félnek viszont két hét elég volt arra, hogy ''hírnevet” adjanak a községnek.
Gaudi-Nagy börtönt adna a vizsgálat elől kitérő Gyurcsánynak. Börtönbüntetéssel sújtaná a parlamenti bizottságok előtt meg nem jelenőket Gaudi-Nagy Tamás. Szilvásy György után az egykori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc sem ment el a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság ülésére. A Jobbik országgyűlési képviselője, Gaudi-Nagy Tamás arra kérte a kormánytöbbséget, támogassa a bizottsági meghallgatás elől kitérő politikusok büntethetőségére tett indítványt. Gaudi-Nagy törvénymódosítási javaslatával azután állt elő, hogy Gyurcsány Ferenc volt kormányfő jelezte távolmaradását a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság pénteki üléséről. Gyurcsány ,,megszegte képviselői esküjét, szembehelyezkedett az alkotmánnyal, és ezzel tökéletesen bebizonyította, hogy azok a véres események, amelyek 2006 őszén történtek, az ő szellemiségében zajlottak le' -- fogalmazott az albizottság alelnöke.
A szocialisták beperlik Schiffer Andrást. Puch László, az MSZP pártigazgatója rágalmazás és becsületsértés miatt feljelentette Schiffer Andrást, az LMP parlamenti frakcióvezetőjét. A Népszabadság cikke szerint a szocialisták azt kifogásolják, hogy Schiffer egy nyilatkozatában azt állította: az LMP ellenfelei nem válogatnak az eszközökben, a ''szocialisták a belső levelezéseinket kifürkészik és közzéteszik”. Ez utóbbi kitétel az MSZP szerint valótlan és sérti a pártot. A Fővárosi Bíróság úgy tájékoztatta a lapot: a Schiffer ellen becsületsértés és rágalmazás vétsége miatt a II-III. kerületi bíróságon folyamatban lévő büntetőügyben a bíróság az eljárást még szeptember elején fölfüggesztette, és a végzés jogerőre emelkedését követően ''megkeresi a Magyar Köztársaság Országgyűlését a mentelmi jog tárgyában hozandó állásfoglalás végett.” Az LMP sajtóosztálya közölte: a frakcióvezető hivatalosan még nem értesült arról, hogy kérték volna mentelmi jogának felfüggesztését.
Tarlós: ,,Demszky gyakran elfordította a fejét...' Demszky Gábor gyenge vezető, aki kényes ügyekről gyakran elfordította a fejét, ugyanakkor élesen meg kell különböztetni azoktól a szocialista politikusoktól, akik 15 éve szabad rablást folytatnak a fővárosban, anélkül, hogy megválasztották volna őket, mondta a Polgárok Házában tartott csütörtöki előadásában Tarlós István, a Fidesz--KDNP főpolgármester-jelöltje. Tarlós szerint Demszky Gábornak ideje eltűnni a politikából, ám azt nem szabad elfelejteni, hogy a fővárosiak az elmúlt 20 évben ötször is főpolgármesterré választották. Tarlós bírálta az elmúlt 20 év várospolitikáját, amely egy ,,szűk deviáns réteg érdekeit védve intellektuálisan terrorizált 1,8 millió budapestit'. A Fidesz--KDNP főpolgármester-jelöltje hozzátette: a kisebbségi jogok mérlegelés nélküli védelme diktatúrához vezet. A politikus szerint a többséget is megilleti a védelem. Tarlós István szerint sohasem beszéltek arról, hogy privatizálni akarják a BKV-t, illetve hogy meg akarnák szüntetni a kerületek önállóságát. Tarlós István azonban nem árult el részleteket arról, hogy melyek a pontos terveik a két témában.
Bocsánatot kért a választóktól az MSZP volt debreceni elnöke. Kilépett az MSZP-ből Kurucsó Péter, a párt korábbi debreceni elnöke, és egyúttal bocsánatot kért választóiktól azért, amiért ,,magukra hagyták, nem képviselték megfelelően őket, és cserbenhagyták a debreceni baloldalt'. Az önkormányzati képviselő így fogalmazott: a szocialista jelölteknek a most folyó kampányban ,,nem lehagyni kellene gyáván az MSZP jelét, hanem bátran a nép elé állni, és bocsánatot kérni'.
Gallup: Többsége lehet a Fidesznek a fővárosban. Tarlós István meggyőző fölénnyel szerzi majd meg a főpolgármesteri posztot, és várhatóan stabil fideszes közgyűlési többség támogatásával veheti át a főváros vezetését -- közölte szeptemberi felmérése alapján a Gallup. A kormánypártok főpolgármester-jelöltje erős kihívó nélkül indulhat a választáson, és akár a leadott voksok kétharmadát is megszerezheti -- állítja a Gallup. Tarlós Istvánt jelenleg a budapestiek 44 százaléka, a biztosan szavazóknak pedig 69 százaléka támogatja, ezzel szemben  Horváth Csaba, az MSZP jelöltje a biztos szavazók 21 százalékát, a jobbikos Staudt Gábor 6 százalékát, az LMP színeiben induló Jávor Benedek pedig 3 százalékát tudhatja maga mögött.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..