home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Elrajtolt a fesztiválidény
Szerda Zsófi
2019.07.04.
LXXIV. évf. 27. szám
Elrajtolt a fesztiválidény

Ha nyár, akkor fesztiválozás. Néhány rendezvény már mögöttünk van, hiszen május óta szinte minden hétvégére jut valami jó kis program.

Most pedig elmeséljük, mit is kínál a július, ami a fesztiválokat illeti. Lesz itt víz melletti, löszfal alatti, tanyasi, nyári színpados esemény, örülhet a filmek szerelmese, a világ- és az elektronikus zenét faló fesztiválozó is, a választék igen nagy. Mi a Dombos Festet, az EXIT-et, a Róka Festet és a palicsi Európai Filmek Fesztiválját választottuk ki a sok közül. Vegyük őket sorra.

 

EXIT Festival, Újvidék, péterváradi erőd, július 4—7.

Az EXIT az egyik legnagyobb zenei fesztivál Délkelet-Európában. A rendezvény magáénak tudja A legjobb nagyfesztivál nagydíjat is, pedig annak idején erre még senki nem gondolt. A ma a világ egyik legrangosabb zenei eseményének számító EXIT 2000-ben indult, amikor diáktüntetések zajlottak országunkban, az Otpor a szabadság és a demokrácia mellett tüntetett. Ma már óriási embertömegeket vonz a fesztivál Újvidékre, ez idáig a világ hatvan országából két és fél millió látogatót. És a helyszín az, ami a neves előadók mellett vonzza a fiatalokat. Nem egy átlagos fesztiválhelyszínről van szó, egy több mint nyolcszáz éves erőd, a péterváradi vár falai között tombol a zene. A lineup minden évben igen erős, főleg ami az elektronikus zenét illeti, nagy figyelmet fordítanak a szervezők a válogatásra. Az idén a nagyszínpadon olyan nevekkel találkozhatunk, mint a The Cure, Greta Van Fleet, Phil Anselmo, Sofi Tukker, Dimitri Vegas & Like Mike, DJ Snake, Chase & Status, Dub Fx, Lost Frequencies vagy Tom Walker. A sok színpad közül kiemelnénk a másik legendás helyszínt, a Dance Arenát. Itt várja a közönség a napfelkeltét, s az idén ehhez az élményhez ad zenei aláfestést Carl Cox, Solomun, Tale Of Us, Amelie Lens, Charlotte de Witte, Paul Kalkbrenner, Jeff Mills, Dax J, Boris Brejcha, Peggy Gou, Maceo Plex, Monika Kruse, Adriatique, Johannes Brecht, Satori, valamint a hazai sztárok: Ilija Djokovic, Mladen Tomic, Sinisa Tamamovic, Lawrence Klein, Coeus, Milos Vujovic, Rancha Tek, Forniva és Runy.

  

Dombos Fest, Kishegyes, július 11-14. 

A tavaly nagykorúvá vált Dombos Fest július közepén várja az igényes szórakozásra vágyókat, s az idén is garantált a varázs a löszfal tövében, mely ismét a legszebb arcát mutatja majd a páratlan fényfestészetnek köszönhetően, mely Vajdaságban egyedül ezen a helyszínen honos, új értelmet, új dimenziót adva a térnek, a mindennapoknak. A nyitónapon a cimbalomvirtuózoké a főszerep, azaz a Cimbalom Brothers vérpezsdítő koncertje várható, s visszatérő vendég a Kiscsillag is, mely szinte már hazajár Vajdaságba. A tavalyi év egyik legjobb koncertjét a négy szaxofonosból álló Road Six Sax adta, mely ezzel kiérdemelte, hogy az idén két helyszínen is fellépjen. A Balkánon oly népszerű sevdah stílus legismertebb fellépője a Mostar Sevdah Reunion, mely nyári európai fellépései során a Dombos Festet is útba ejti. A fesztivál állandó fellépőjének számító Lajkó Félix újító és virtuóz szellemisége pedig ott hat a leginkább, ahol megszületett — a bácskai tájon —, évről évre itt adva a nyár emlékezetes koncertjeit. Az idén ismét egy új felállásban, azaz egy nagyzenekarral érkezik, mellyel már budapesti koncertjein ámulatba ejtette a közönségét. A tartalmas szórakozásért felel a Terra Profonda, illetve a Canarro együttesek, melyek Budapestről érkeznek, a folk rajongóit pedig Balogh Melinda új formációja és a hazai Fokos szórakoztatja majd. Az idén kiemelkedő gyerekprodukciók is műsoron lesznek, a Bahorka interaktív mesejátéka vagy Tóth Viktor magyar népmeséket bemutató szaxofonjátéka várja a legkisebbeket, valamint a pantomim nagyágyúja, Méhes Csaba produkciója is felejthetetlen élményt ígér. Kishegyes település 250 éves fennállását egy igazi utcabállal ünneplik a fesztivál zárónapján, ahol gólyalábasok, utcazenészek és a löszfalon táncoló művészek is jelen lesznek majd. A fesztivál elképzelhetetlen a Dombosi Remix irodalmi napok, a Rosé borterasz vagy a tábortűz nélkül. A rendezvény központi helye lett a Dombos Wine Club, mely a kiváló borokon kívül a hamisítatlan dombosi életérzésről is híres.

 

Európai Filmek Fesztiválja, Palics, július 20—26.

Az 1992-ben alapított szemle nemzetközi, verseny jellegű. Programjában az európai filmművészetre helyezi a hangsúlyt, különös tekintettel Kelet-Közép-Európa országainak alkotásaira. A verseny fődíja az Arany Torony. A palicsi filmfesztivál több mint tizenöt éve kiemelten kíséri a magyar alkotásokat is. Minden évben külön programrész mutatja be az új magyar filmeket, ennek köszönhetően számos magyar rendező, színész fordult meg Palicson, például Szabó István, Bacsó Péter, Fliegauf Bence, Pálfi György, Hajdu Szabolcs, Mundruczó Kornél, Till Attila, Csányi Sándor.

A filmfesztiválok azért jók, mert ilyenkor több napig élvezhetjük a széles vásznat, a pattogatott kukoricát, a jó hangminőséget, azaz végre vég nélkül mozizhatunk. És ha mindezt a szabad ég alatt tehetjük, az maga a mennyország. Legalábbis azoknak, akik nemcsak a laptop képernyőjén szeretnek filmeket nézni, hanem, mondjuk, a palicsi fesztiválon. Az erdő közepén levő nyári színpad az idén is napi két versenyalkotással várja a mozizókat, emellett a Lifka Art Moziban, az Eurocinemában vagy a palicsi Abbáziában is filmezhetünk.

Az idei fesztivál részletes programja még nem nyilvános, ám egészen biztosan ezúttal is minőségi filmeket fogunk nézni. Kövessék a fesztivál honlapját s a közösségi oldalakat!

 

III. Róka Fest, Ludas, Róka tanya, július 25—27.

A Róka Fest egy 2016-ban indult kezdeményezés: egy fiatal baráti társaság kezébe vette a saját útjának irányítását. Azóta fő céljaik között szerepel a fiatal tehetségek felkarolása s az olyan személyközpontú programok szervezése, amelyekben mindenki egyenlő. Hulló Zsófia (szervező) elmondta:

— Olyan művészeket és előadókat hívtunk az eseményre, akik nem feltétlenül híresek, de példát tudtak mutatni a fiataloknak, segítve őket a saját személyiségük fejlődésében, zenei érdeklődésük motiválásában, művészi tehetségük kibontakozásában. Saját magunknak teremtettünk egy légkört, melyben otthon érezzük magunkat, melyet a sajátunknak tekinthetünk. Mi alkothattunk, mi alakíthattuk a környezetet, és másokat is bevonhattunk ebbe, bárki csatlakozhatott, csatlakozhat hozzánk. Célunk a vajdasági magyar fiatalok felkarolása, magyar identitásuk erősítése. Külön célunk emellett a tudatos életmód, a természet- és a környezetvédelem hirdetése, de legfőképp az energiatakarékos életmód gyakorlati ismertetése. Mivel a fesztivál helyszíne természetvédelmi terület, napenergia segítségével oldottuk meg a rendezvény energiaellátásának legnagyobb részét. Külön kiemeltük, hogy a helyszínre érkező kerékpárosok jutalomban részesülnek. Nem rejtett szándéka a fesztiválnak, hogy a ritkaságnak számító Róka tanyára irányítsa a figyelmet, mely a kevés műemlék jellegű vajdasági tanyaház egyike. Célunk továbbá az önkifejezés erősítése, a művészet világának bemutatása, valamint a közösségépítés, a kapcsolatteremtés, a kreativitás kibontakoztatása.

A nemes célok mellett az este itt is az önfeledt szórakozásé. Itt lesz a Perpetuum Mobile, a Sun City Brass, a The Spark, Lolita, Aadm, BéTé, a Csillagerdő, a Jerasz testvérek, Szerda Árpád, a Midnight Sound, a Smoogers, valamint Grafit és a Stoppos Spanok. Fellép még a Rhythmical Dance Club, lesz színházi előadás, megtekinthetjük a Kovács Bea és Bem Tamás festményeiből szervezett kiállítást, lesznek családi programok, kézműves-foglalkozások, keltkalács-sütő verseny, csapatjátékok, Sakktivity, részt vehetünk egy igazi tanyasi pikniken, lesznek sportesemények is, hogy el ne lustuljanak a fesztiválozók.

A július tehát bővelkedik fesztiválokban. Már csak ki kell választanunk, melyik számunkra a legszimpatikusabb.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..