home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Előzzük meg a szövődményeket!
Bíró Tímea
2020.05.19.
LXXV. évf. 20. szám
Előzzük meg a szövődményeket!

A cukorbetegség Vajdaságban a lakosság 10 százalékát érinti. Ez a szomorú adat hívta elő azt a közleményt, amelyet a Szerbiai Egészségügyi Minisztérium keretében működő Köztársasági Diabéteszmegelőzési és -ellenőrzési Bizottság adott ki, együttműködve a Szerbiai Cukorbetegek Országos Egyesületével, valamint a Szerbiai Diabetológiai Szövetséggel. A közleményben a rendkívüli állapot időtartamára vonatkozó életmódbeli ajánlások szerepeltek. Mindenhonnan azt hallhattuk, hogy a cukorbetegek vannak a legnagyobb veszélyben. A betegségről és a rizikófaktorairól dr. Tucić Német Klárával, a Szabadkai Közkórház endokrinológusával, valamint a terápiás és diagnosztikai nappali kórház vezetőjével beszélgettünk.


 Dr. Tucić Német Klára (Lázár Aladár felvétele)

* Mi idézheti elő a cukorbetegséget? Az örökletes tényezők vagy az életmódbeli szokások mennyire vannak hatással a kialakulására?

— Mivel megkülönböztetjük az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegséget, a kialakulásának az oka, illetve az élettani módja, mechanizmusa eltérő ennek a kétféle kórnak. Mindkettőnél van szerepe az örökletességnek, viszont tény, hogy a leginkább fiatalkorban, általában 25 éves korig kialakuló, 1-es típusú cukorbetegség esetében az örökletes tényezők dominálnak. A génszerkezeti, a genetikai hajlam az, ami érzékennyé teszi a szervezetet valamilyen külső tényezőre, mely nem teljesen ismert. Itt a vírusokat is gyakran megemlítik. Az 1-es típusú cukorbetegség viharos tünetekkel, gyengeséggel és levertséggel jelentkező megbetegedés. Mire felállítják a diagnózisát, addigra már a hasnyálmirigy inzulint termelő sejtjeinek többsége elpusztul egy autoimmun folyamat következtében. Ebből adódóan a terápia kizárólag külső kezelésből állhat, inzulinadagolásból. Az életmódnak nincs fontos szerepe a betegség kialakulásában, viszont kiemelten érdemes odafigyelni rá a kezelés során. A 2-es típusú cukorbetegség jóval gyakoribb, mint az 1-es típusú, és főként idősebb életkorban jelentkezik. Vajdaságban sok ember küzd ezzel a kórral. A veleszületett hajlamnak az esetek 50-60 százalékában van szerepe a betegség megjelenésében, illetve itt már mérvadóbb a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás. A kardiovaszkuláris, vagyis a szív- és érrendszeri megbetegedések esetén gyakrabban várható a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása.

* Az 1-es típusú cukorbetegségnél tünetként említette a gyengeséget és a levertséget. Milyen árulkodó jelek figyelmeztethetnek az 1-es vagy a 2-es típusú cukorbetegségre?

— Nem véletlenül nevezik néma kórnak a 2-es típusú cukorbetegséget, hiszen a korai fázisában nincsenek tünetek. Az esetek többségében szűrővizsgálat vagy vérvétel során derül fény a diagnózisra. Ha a páciens tudja magáról, hogy a veszélyeztetett csoportba tartozik, akkor az informatív vizsgálat után felderíthető a betegség. A tünetek hosszabb ideje tartó vagy rosszabb esetben már szövődményes cukorbetegségnél jelentkeznek. A fáradtság és a levertség a 2-es típusú cukorbetegségre is jellemző, mivel az inzulinhiány megakadályozza, hogy a bevitt szénhidrátokból a szervezet energiát nyerjen. A beteg gyakran szomjas, folyton vizet kíván, emiatt gyakrabb a vizelési ingere is. Felléphet testsúlycsökkenés, valamint megjelennek a szövődmények tünetei, tehát a rossz vérkeringés következtében a nehezen gyógyuló sebek, látászavar, a látás romlása, a veseműködés zavarai, különféle fertőzések, gyakran visszatérő húgyúti fertőzések. Ezek azok a panaszok, amelyek gyanúra adhatnak okot. Mivel a cukorbetegség leginkább az ereket károsítja, krónikus szövődménye a szív- és érrendszeri megbetegedés, a szívelégtelenség, a szívinfarktus, emellett az agyi erek megbetegedése, agyvérzés, a végtagok ereinek az elmeszesedése, szűkülete. A nagy erek megbetegedése a vese károsodását eredményezi. Sajnálatos tény, hogy a művesére váró páciensek nagy része cukorbeteg. A szemideg károsodása nemcsak a látás romlásához, hanem vaksághoz is vezethet.

* Milyen terápiával kezelhető a betegség?

— Az életmódbeli változások mellett gyógyszeres kezeléssel és inzulinnal tartható kordában. Nagyon fontos az ellenőrző vizsgálatok gyakorisága, ez a páciens állapotától és fegyelmezettségétől függ. Annak is érdemes időnként elmennie egy vizsgálatra, aki nem cukorbeteg, de egy-egy mérés alkalmával magasabb lett az értéke, majd később normalizálódott.

* Vannak olyan nők, akiknél a terhesség idézi elő a cukorbetegséget. Ez egy ideiglenes állapot?

— Nem egy szokatlan jelenség, és itt is főként az örökletes tényezők okolhatóak az állapot kialakulásáért, illetve az sem mindegy, mikor szül az illető. Harminc-negyven éves korban egy kicsit nagyobb a rizikója a terhesség miatti cukorbetegségnek. Az sem mellékes, hogy a hölgy mekkora testsúllyal lép bele a várandósság időszakába, a fölösleg ugyanis növeli a kockázatot. Azt is tudni kell, hogy a terhesség során olyan magzatvédő hormonok termelődnek, amelyek kedveznek a cukorbetegség kialakulásának. Gyanúra adhat okot, ha egy nő több mint 4 kilogrammos babát szül, ilyen esetben indokolt a célirányos vizsgálat.

* A koronavírus kapcsán sokszor lehetett hallani, hogy a cukorbetegek a legveszélyeztetettebbek. Ebből mi igaz, doktornő, a diabétesz valóban ennyire legyengíti az immunrendszert?

— Egy jól kezelt, szövődménymentes páciens esetében, aki fegyelmezett, jól tudja vezetni a betegségét, és együttműködik az orvossal, nem nagyobb a koronavírus-fertőzés veszélye. A megnövekedett rizikófaktor a nem jól karbantartott és a rosszul beállított anyagcsere-betegségekkel élőkre vonatkozik, hiszen a magas vércukorszint rontja a szövetek keringését. A rosszabb minőségű tápanyag miatt rosszabb ellátásúak a szövetek, azt pedig tudjuk, hogy a koronavírus sokszor vezet tüdőgyulladáshoz. Ha tehát már van a szervezetben egy gyulladás, mely a rossz keringés miatt nem tud gyógyulni, akkor ez kedvezőtlenebb lefolyást feltételez. Másrészt pedig a rosszul beállított cukorbetegségnek már eleve olyan szövődményei vannak, amelyek súlyosabb kimenetelt mutathatnak.

 

Ajánlások 1-es típusú diabétesz esetén:

* Az inzulinterápiát semmiképp sem szabad abbahagyni!

* A szükséges inzulinadagok általában magasabbak a megszokottnál, még akkor is, ha a beteg kevesebb élelmet fogyaszt. Szükség lehet rendkívüli, extra bolusra is a vércukor csökkentése érdekében.

* A vércukormérés 4 óránként ajánlott.

* A kiszáradás elkerülése érdekében nagyobb mennyiségű cukormentes folyadék bevitele javasolt.

* A vércukorértékek optimális céltartománya 6—10 mmol/l. Könnyen megjegyezhető szabály, hogy az értéknek egy számjegyűnek kell lennie. Ha szükség van korrekcióra, a korábban érvényes ajánlásokat kell követni.

* Vércukormérés és ketonszint-ellenőrzés 4 óránként, főleg, ha a vércukor 15 felett van. Ha a vér ketonszintje bármikor a nap folyamán nagyobb, mint 3 mmol/l, fontos lenne jelentkezni a mentőállomáson vagy a sürgősségi ellátáson egy esetleges infúziós kezelés és intravénás inzulinadás céljából.

 

Ajánlások az inzulinnal kezelt, 2-es típusú diabétesz esetén:

* Fontos, hogy a betegeknek elegendő tesztcsíkjuk legyen, különösen a fertőzés veszélye idején.

* A kívánatos vércukorszint 6—10 mmol/l.

* Ha a mért érték nagyobb, mint 10 mmol/l, növelni kell a beadandó inzulin mennyiségét, illetve extra adagra is szükség lehet. 15 mmol/l feletti érték esetén még gyakoribb, de legalább 4 óránkénti vércukormérésre és korrekcióra van szükség.

* 15 mmol/l feletti vércukornál a vizeletben megjelenő ketontestek mennyiségét is követni kell. Ha jelen vannak, a további ellátást a mentőszolgálatra kell bízni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..