home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Elő a bőrönddel!
Fehér Márta
2018.01.24.
LXXIII. évf. 3. szám
Elő a bőrönddel!

Igényelhető az 5000 dináros utalvány

Ha utazás, akkor irány külföld. Az Adriai-tenger partja a minimum. Ha fürdő, akkor Mórahalom, esetleg a Hagymatikum. Nos, ezúttal hagyjuk a sztereotípiákat, és vegyük elő Szerbia térképét! Tara, Zlatibor, Drina, Kuršumlija — megannyi felfedezésre váró hely! Vagy akár Palics, Magyarkanizsa. Fehértemplom, Apatin, ha nem mennénk túl messzire a templomtoronytól, és Vajdaságon belül maradnánk. Még csak január van, de máris több mint kétszáz belföldi úti cél közül választhatunk, ha élni szeretnénk az ország turizmusnépszerűsítő programja kínálta lehetőséggel.

Lehet az ember nyugdíjas, munkanélküli, lehet munkaviszonyban is, élhet mezőgazdaságból, csak ne keressen 60 000 dinárnál többet — szóval szinte minden felnőtt szerbiai polgár igényelheti az 5000 dináros utalványt, hiszen a jogosultak listájáról csak szemezgetettem. Persze lehet legyinteni, hogy mire elég az, hová lehet eljutni 5000 dinárból, de a pohárnak nem kell mindig félig üresnek lennie. Lehet az félig tele is, ha így nézzük, és ha utazáson az új élményeket értjük, nem feltétlenül a luxuskörülményeket, akkor máris kezdhetjük tervezni, hogy mikor, kivel és merre indulunk.

A szerbiai turisztikai minisztériumtól az idén is lehet kérelmezni az utazási utalványt, ha valaki néhány egyszerű feltételnek eleget tesz: Szerbián belül utazik, és legalább öt éjszakát tölt el egy szálláshelyen. Az igénylés egy kicsit nehézkes, hiszen kizárólag postán lehet átadni a papírokat, mégpedig legkésőbb 30 nappal az utazás előtt, a szálláshelyet pedig le kell foglalni, és erről bizonylatot is kell kérni, emellett néhány személyes dokumentumra is szükség lesz, ha azonban jól tervezünk, megéri, főleg, hogy a szerbiai polgárok eléggé jártasak a bürokrácia útvesztőiben és a különféle bizonylatok beszerzésében. Jó hír viszont, hogy az utalványokat a posta ajánlott küldeményként az igénylő lakcímére kézbesíti.

Fontos tudnivaló, hogy az utalványt legkésőbb október 15-éig lehet igényelni, névre szól, november 20-áig fogadják el a partner szállásadók, és csakis a szállás árát lehet fizetni vele, más szolgáltatást nem — hangsúlyozza Tóth Borisz utazásszervező, aki azt is gyorsan hozzáteszi, hogy utazási irodák közvetítésével nem lehet élni ezzel a lehetőséggel, csakis magánszervezésben lehet üdülni, kirándulni.

— Az utalványt kizárólag a szállás költségeire lehet felhasználni. Étkezésre, pluszbelépőre, wellnessre, medencére, masszázsra, szaunára, mely fizetendő, nem. Ha az emberek itthon akarnak üdülni, általában valamelyik gyógyfürdőt keresik fel, jobbára Dél-Szerbiában, a Száva és a Duna alatt, a hegyekben. Itt egy éjszaka, tehát csak a szállásköltség, 20-25 euró körül alakul. 5000 dinárt ér egy utalvány, azaz ebből az öt éjszakából kettőt az állam fizet. Ám olyan szálláshelyek is vannak, ahol akár három éjszaka is fedezhető ebből az összegből. Mindenképp a hegyvidékeket ajánlom, Zlatibort, Tarát, ha már utaznak a vajdasági turisták. Kopaonik akár nyáron is gyönyörű. Érdekes lehet Ördögváros (Đavolja varoš) és környéke, Kuršumlija vagy akár Niš környéke, a Homoljai-hegység. Csodálatos a Drina, Drvengrad. A vajdasági magyarok egyébként, ha nem szabadkaiak, akár Palicsot is felkereshetik, hiszen palicsi szálláshely is található a listán. Nálunk ismertek a szecessziós, régi, századfordulós villák, gyönyörű szálláshelyekkel, jacuzzival, közel a tóhoz. Kiváló sétálóhelyek találhatóak erre, a tanyasi turizmus kitűnő, és kulturális élmények is kínálják magukat, multietnikus jelleggel. Errefelé már 15 eurótól lehet szálláshelyet találni. Abból, amit én látok meg hallok, Szerbiában nagyon kevés vajdasági magyar utazik, pedig nemcsak cégen belül szervezek utakat. Vannak nyugdíjas ismerőseim, akik nyugdíjasszervezetek által gyógyfürdőbe esetleg elmennek, de nem jellemző. Ez most kitűnő alkalom!


Szalai Attila illusztrációja

A történethez annyit még tegyünk hozzá, mert így lesz kerek, hogy egyes szálláshelyek visszaélve a lehetőséggel, az 5000 dináros utalványt 4000 dinárként ismerik el. Az ilyen eseteket jelenteni kell a minisztériumnak, üzenik az illetékesek. A tavalyi sikeren felbuzdulva az idén 80 000 üdülési utalványt oszt ki az állam. A költségvetésben 400 millió dinár van előlátva erre a célra, ha azonban szükséges, a keret növelhető — közölte Rasim Ljajić turisztikai miniszter.

A Mojasrbija.rs oldalon és a minisztérium honlapján (mtt.gov.rs) minden feltétel részletesen megtalálható — a szükséges űrlapokkal és az igénybe vehető szálláshelyek folyamatosan frissülő, bővülő listájával. Egy kattintást mindenképp szánjanak rá, aztán pedig elő a bőrönddel!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..