home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Elnémult a nóta...
(re)
2011.03.16.
LXVI. évf. 11. szám
Elnémult a nóta...

- Szabó Attila felvétele a Városházán megtartott gyászülésen készültCsaládtagjai, barátai, ismerősei és tisztelői búcsúztak csütörtökön, március 10-én a Városházán megtartott gyászülésen Szöllősy Vágó Veronika nyugalmazott könyvtárostól és népdalkör-vezetőtől.Elsőként Dudás Károly, a Vajdas...

- Szabó Attila felvétele a Városházán megtartott gyászülésen készült

Családtagjai, barátai, ismerősei és tisztelői búcsúztak csütörtökön, március 10-én a Városházán megtartott gyászülésen Szöllősy Vágó Veronika nyugalmazott könyvtárostól és népdalkör-vezetőtől.
Elsőként Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke szólt a gyászolókhoz, méltatva az elhunyt emberi nagyságát, munkásságának fontosságát. Kiemelte: Szöllősy Vágó Veronika magára eszmélésének pillanatától kezdve tudta, hogy nem elég csak ,,eldalolni saját fájdalmunk s örömünk'', sokkal többet kell tenni a vajdasági magyarság megmaradásáért. Ezt tette Szöllősy Vágó Veronika: oktatott, őrizte hagyományainkat, kultúránkat, átadta a népdal és a népzene szeretet a fiatalabb korosztályoknak.
Ágoston Pribilla Valéria, a szabadkai Városi Könyvtár igazgatóhelyettese Szöllősy Vágó Veronika könyvtárosi munkásságáról szólt. Elmondta: nemzedékek nőttek fel, akikkel Veronika szerettette meg a könyvet, az olvasást. ,,Tudta, hogy fiatalokkal dolgozni ajándék, de egyben óriási felelősség is'.
Szöllősy Vágó Veronikát, az oromi tanyavilágban felnőtt, tanulmányait Magyarkanizsán, majd Szabadkán végzett könyvtárost és népdalkörvezetőt a szabadkai Népkör MMK ezüst oklevéllel és arany tulipánban, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség pedig a legrangosabb elismerésben, Magyar Életfa Díjban részesítette. Dr. Takács Márta, a szabadkai Népkör MMK elnöke búcsúbeszédében elmondta: Szöllősy Vágó Veronika hitt a népi kultúra megtartó erejében, és ennek szellemében tevékenykedett. Sok fiatal neki köszönheti, hogy megszerette a népdalt, hogy az az élete részévé vált.
A gyászülést Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség ügyvezetője vezette, aki könnyeivel küszködve méltatta Szöllősy Vágó Veronika életútját. Elmondta, hogy munkássága során tanítványaival számos elismerést érdemelt ki itthon és külföldön. Utoljára a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület művészeti vezetőjeként lépett közönség elé február 27-én, a muzsikáló családok koncertjének keretében férjével, két gyermekével és négy unokájával együtt.
Szöllősy Vágó Veronika hosszú, súlyos betegségben, 72 éves korában, 2011. március 9-én hunyt el. Földi maradványait csütörtökön, március 10-én helyezték örök nyugalomra Szabadkán, a Bajai úti temetőben.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..